Početna Vesti Obaveštenja Еkološke radionice “Povežimo se sa prirodom“

Еkološke radionice “Povežimo se sa prirodom“

2701
0

Priroda je prepuna čudesa u njoj se nalazi obilje hrane ali i lek za svaku bolest. Nesreća je u tome što čovek širi svoj negativni utica i svojim aktivnostima svesno ili nesvesno urušava prirodnu ravnaotažu koja je trajala milionima godina. Dečji savez grada Vranja prepoznao je potencijal zdravog okruženja i u to ime sprovodi ekološke radionice koje imaju za cilj podizanja svesti dece osnovnoškolskog uzrasta o vrednostima zdravog okruženja.

Dečji savez grada Vranja je u okviru ekološkog projekta „Povežimo se sa prirodom“ čiju je realizaciju podržao Grad Vranje na Кonkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine za 2018. godinu, realizovao još dve ekološke radionice „Upoznajmo jestive pečurke“ i „Upoznajmo lekovito bilje“.

Upoznajmo jestive pečurke

Radionica „Upoznajmo jestive pečurke“ održana je u Osnovnoj školi „1. maj“ u Dubnici. U ovoj radionici su učestvovali učenici starijih razreda (od petog do osmog) njih dvadesetsedmoro. Ekološku radionicu „Upoznajmo jestive pečurke“ su realizovale saradnice Dečjeg saveza grada Vranja, Anđela Trajković i Milica Stojanović, apsolventi Prirodono – matematičkog fakulteta Univerziteta u Кragujevcu, odsek ekologija.

Polaznici su u okviru ove radionice mogli da se upoznaju sa trideset vrsti pečuraka. Osim jestivnih, deca su se upoznala i sa nekoliko vrsti otrovnih pečurki. Za ovu radionicu napravljeni su i umanjeni modeli devet vrsti pečuraka od plastelina.

Upoznajmo lekovito bilje

Druga ekološko – edukativna radionica održana je u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Vranju. Radionica je realizovana pod nazivom „Upoznajmo lekovito bilje“. I u ovoj radionici su učestvovali učenici starijih razreda (peti do osmi) članovi ekološke sekcije. Polaznici su bili u prilici da kroz veoma zanimljivu prezentaciju upoznaju više vrsta lekovitog bilja kao i onih biljaka koje svakodnevno srećemo i koristimo a da nismo ni znali mnogo o njihovim lekovitim svojstvima.

Polaznici radionice su bili u prilici i da se listajući herbarijume, upoznaju sa lekovitim biljkama koje se mogu naći u okolini Vranja. I ovu ekološko – edukativnu radionicu vodile su Anđela Trajković i Milica Stojanović, apsolventi PMF-a u Кragujevcu, odsek ekologija.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here