Početna Zdravlje 10 prednosti aloe vere za bebe i decu

10 prednosti aloe vere za bebe i decu

446
0

Vekovima su ljudi koristili aloe veru za lepotu, zdravlje, negu kože, kao i u medicinske svrhe, za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba. Međutim, rastuća popularnost ove biljke učinila je roditelje radoznalim da saznaju da li se aloe vera može koristiti za decu i bebe, i koje prednosti nudi za najmlađe. Aloja vera proizvodi se generalno smatraju bezbednim za decu ako se primenjuju lokalno, jer aktivni sastojci biljke pružaju nekoliko zdravstvenih prednosti. 

Međutim, uvek budite oprezni kada uvodite novi proizvod u rutinu vašeg deteta, jer nekad i naizgled najbezazlenije supstance mogu biti okidači alergijskih reakcija.

U nastavku članka se bavimo svim aspektima korišćenja aloe vere za decu:

Šta aloe vera sadrži?

Listovi biljke aloe vere su poznati po svojim zdravstvenim i lekovitim prednostima. Postoje dve važne komponente lista aloe vere – zelena spoljašnja kora i unutrašnja pulpa u obliku gela. Prozirni unutrašnji gel se uglavnom koristi za lokalnu primenu, dok se sok od aloe vere pravi drobljenjem ili mlevenjem celog lista biljke aloe vere, nakon čega slede različiti koraci za prečišćavanje i filtriranje tečnosti.

Sok sadrži bioaktivno jedinjenje antrahinon i ima laksativno dejstvo.. Pulpa ima 96% vode, 73,35% dijetetskih vlakana i bioaktivna jedinjenja kao što su flavonoidi, enzimi, minerali i vitamini koji imaju potencijalne zdravstvene koristi.

Za bebe i decu, lokalna primena gela aloe vere u vidu preparata kao što je Aloe First, je češća i poželjnija od oralne konzumacije soka, koja je generalno preporučljiva odraslim osobama.

Da li je Aloe Vera bezbedna za bebe i decu?

Lokalna upotreba aloe vere se generalno smatra bezbednom za bebe i decu. Upotreba aloe vere kod dece nema jasne kliničke indikacije, ali se može koristiti za negu kože i kose.

Upotreba svežeg gela, ekstrahovanog iz biljke aloe vere se ne preporučuje, jer su korisni sastojci u gelu nestabilni u dodiru sa spoljnom sredinom – za ekstrakciju gela neophodno je sterilno okruženje kako bi se iz biljke izvukao maksimalni potencijal.

Gel aloe vere je bezbedno koristiti za bebe i decu na razne načine, kao što su:

  • Masiranje nekoliko puta dnevno pomaže da koža vašeg deteta bude hidrirana i gipka. Izbegavajte nanošenje gela na lice jer može dovesti do slučajnog gutanja.
  • Za negu kose, gel aloe vere se može umasirati na kosu i vlasište; međutim, njegova efikasnost nije dobro istražena.

Moguće zdravstvene prednosti aloe vere za bebe i decu

Aloe vera sadrži 200 bioaktivnih sastojaka, kao što su enzimi, lignin, saponini, salicilne kiseline i aminokiseline. Ova aktivna jedinjenja mogu biti korisna za vaše najmlađe u sledećim oblastima:

Nega kože: Aloe gel sadrži mukopolisaharide, koji pri lokalnoj upotrebi pomažu u zadržavanju vlage u koži, čime je održavaju mekom i elastičnom. Cink prisutan u gelu deluje kao adstringent, koji pomaže da se zategnu pore na koži. Prema tome, pod pedijatrijskim uputstvima, aloe gel se može koristiti lokalno za lečenje specifičnih problema sa kožom.

Nega kose: Aloe vera gel tradicionalno se koristi za negu kose. Može zaštititi od gubitka kose, smanjiti količinu peruti i možda pomoći u ponovnom rastu kose.

Antioksidativna svojstva: Antioksidativna svojstva aloe vere mogu biti korisna u suzbijanju oštećenja slobodnih radikala u telu. Nedavno je iz aloe gela izolovan antiinflamatorni agens. Druge bioaktivne komponente, kao što su vitamin E, C i neki minerali prisutni u gelu, takođe igraju ulogu u pružanju antioksidativnih efekata.

Antimikrobna i antiseptička aktivnost: Aloe protein i salicilna kiselina koji se nalaze u gelu aloje vere pokazuju antifungalna, antiseptička i antibakterijska svojstva. Istraživanja takođe sugerišu da gel može da ispoljava antivirusna svojstva u određenoj meri zbog prisustva jedinjenja antrahinona.

Lečenje povreda od opekotina: Aloe vera je odlična za lečenje opekotina kože. Prilikom lokalne upotrebe, smatra se da gel aloje povećava proizvodnju kolagena oko rane i na taj način podržava zarastanje rana. Kontrolisana klinička ispitivanja su otkrila da gel aloe vere može biti efikasan u lečenju opekotina prvog i drugog stepena.

Zarastanje rana: Lokalna primena aloe vere kao “pokrivača” za ranu može da održi područje rane vlažnom. Ovo omogućava optimalnu migraciju fibroblasta u ranu, što dovodi do poboljšanja stanja rane i njenog isceljenja. Studije su ukazale na efikasnost lokalne upotrebe gela od aloje vere u poboljšanju dermalnih povreda kao što su hirurške rane, promrzline i infekcije kože.

Moguća prevencija čireva: Lokalna upotreba aloe vere je pokazala efikasnost u prevenciji čireva zbog prisustva mukopolisaharida, aminokiselina, cinka i vode u gelu biljke.

Smanjenje bola: aktivni sastojci u aloe veri kao što su antrahinoni, salicilna kiselina, karotenoidi, terpeni i fitosteroli poznati su po svojim antiinflamatornim svojstvima. Pri lokalnoj primeni, aloe vera prodire u kožu i pomaže u smanjenju bola izazvanog povredama. Aloe vera kreme se preporučuju za ublažavanje bolova uzrokovanih blagim opekotinama od sunca.

Pre nego što uvedete aloe vera gel u rutinu nege kože vašeg deteta, isprobajte je na malom delu kože i pričekajte da prođe 48h, kako biste bili sigurni da dete neće razviti alergijsku reakciju. Ukoliko znakova alergije nema (kao što su crvenilo, otok, osib, svrab), slobodno nastavite sa primenom aloe vere.

Prethodni članakKalendar trudnoće – vođenje i podsetnik
Sledeći članakSaveti za mame: Odakle početi sa mršavljenjem nakon porođaja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here