Početna Zabava Radoznalac 12 zanimljivosti o životinjama za decu

12 zanimljivosti o životinjama za decu

9368
0

Deca su uvek puna pitanja, na koja je ponekad teško odgovoriti. Neka od dole navedenih sigurno su mučila vaše male glavice. Za vas male radoznalce pripremili smo ovog puta 12 zanimljivosti o životinjama.

Koja riba ima najbolje čulo mirisa?

Ajkule imaju bolje čulo mirisa od bilo koje druge vrste riba. One su u stanju da otkriju jedan deo krvi na 100 miliona jednakih delova vode.

Šta su drekavci?

Drekavci su vrsta majmuna koji tako glasno urlaju da se mogu čuti na udaljenosti od preko tri kilometra.

Kako se životinje sporazumevaju?

Vrane koriste najmanje 300 različitih vrsta gakanja. Ali vrane sa jednog područja ne mogu razumeti vrane sa drugog. Insekti se sporazumevaju pomoću mirisa materija nazvanih feromoni koje ispuštaju iz specijalnih žlezda. Svici proizvode serije svetlosnih bljeskova.

Na koji način zmije hvataju svoj plen?

Carska zmija se namotava na svoj plen. Zvečarka i kamenjarka ujedaju plen svojim šupljim zubima, punim otrova. Zubi su povezani sa otrovnom žlezdom iz koje se ubrizgava otrovni plen. Brza smrt je neizbežna. Ujed kamenjarke nije smrtonosan ako povređeni dobije pomoć u kratkom vremenskom periodu.

U čemu se razlikuje afrički slon od azijskog?

Afrički slon ima veće telo i uši, duže i deblje kljove.

Koliko godina živi kornjača?

Kod kornjača koje žive u klimatskim uslovima gde se godišnja doba jako razlikuju, prebrojavanjem pojaseva može se proceniti starost kornjača. Prosečni životni vek suvozermnih kornjača je oko 50 godina. Poznati su primerci stari i do 100 godina. Jedna kornjača je bila deportovana sa Madagaskara u Australiju i imala je preko 140 godina.

Koja su najzdravija bića na planeti?

Rezultati istraživanja potvrđuju da su ajkule najzdravije životinje na planeti. Nije poznato da se ijedna ajkula razbolela od neke poznate bolesti.

Zašto gušteri odbacuju rep?

Mnogi gušteri imaju neobičan metod bežanja – odbacuju rep. Izmedju tela guštera i repa formira se prelomno mesto i gušter i sam može odlomiti rep ako se naglo savije unazad. Rep će mu ponovo izrasti za nekoliko meseci, ali nikada ne može dostići dužinu prvobitnog repa.

Da li ptice imaju zube?

Nemaju. Konstrukcija ptičjeg tela treba da bude laka. Jaka vilična kost i zubi bi znatno otežali ptičju glavu a to bi negativno uticalo i na njihov let.

Koja ptica može osetiti miris kljunom?

Kivi, ptica trkačica iz šuma Novog Zelanda, ima nos na vrhu gornjeg dela kljuna. Nanjuši insekte, crve, a zatim ih kljunom vadi iz zemlje.

Čime zveči zvečarka?

Vrh repa zvečarke sastoji se od pokretnih rožnatih prstenova. Kada se zmija presvlači, svaki put se povećava i broj prstenova na repu, tako se razvija čegrtaljka kojom ona zveči.

Da li znate da postoje sisari koji nose jaja?

Kjunar i mravinji jež žive u Australiji i jedinstveni su po tome što su jedini predstavnici sisara koji nose jaja. Imaju njišku u obliku pačijeg kljuna kao i plovne nožice na nogama. Kljun ima koštanu osnovu, prekrivenu kožom. Oni se legu iz jaja koja polažu u jazbinama na račnim obalama. Mladunci kljunara ližu mleko koje curi niz krzno na majčinom stomaku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here