Početna Kuhinjica Ishrana dece 3 jako zdrave vrste pasulja za koje možda niste znali

3 jako zdrave vrste pasulja za koje možda niste znali

640
0
vrste pasulja

Kao što svi znamo, pasulj je biljka koja pripada porodici mahunarki, zajedno sa graškom, boranijom i sočivom. Pasulj je jednogodišnja biljka i smatra se najrasprostranjenijom vrstom mahunarke u svetu. Dostupan je u toku cele godine i baš zato predstavlja sastavni deo ljudske ishrane. Nemoguće je zamisliti porodičnu trpezu bez pasulja bar jednom ili dva puta mesečno, ako ne i češće. Deca ga baš i ne obožavaju, ali je pasulj veoma bitan zbog svih korisnih materija koje sadrži.

Odakle potiče pasulj

Što se tiče istorije ove povrtarske biljke, možda niste znali da je pasulj prenet u Evropu iz Amerike u 16 veku. U početku je pasulj bio puzavica, ali se kultivisanjem stvorilo mnogo vrsta pasulja, čak preko 70. Danas se najvećim proizvođačima pasulja smatraju Kina, Indija, Indonezija, ali i Sjedinjene Američke Države i Brazil.

Pasulj kao lek

Lekovita svojstva pasulja su poznata još od najstarijih vremena. Ova mahunarka je bogata gvožđem i manganom i poseduje sjajna antioksidativna svojstva. Na taj način, pasulj sprečava pojavu mnogih bolesti i daje energiju čitavom telu. Istovremeno, važno je napomenuti da su kalorije u pasulju neznatne i da ima vrlo malo masti. Pasulj je takođe bogat izvor proteina i vitamina E i C, čija se količina povećava u toku klijanja. Novija istraživanja su pokazala da pasulj može da spreči rak debelog creva, prostate i pankreasa, a takođe može biti koristan i u procesu mršavljenja. Ovo su samo neke od zdravstvenih blagodeti pasulja. Pasulj je najbolje kombinovati sa svežim povrćem i sa žitaricama, a ne treba ga jesti češće od jednom ili dva puta nedeljno jer se prilično teško vari.

Vrste pasulja

Kao što smo već rekli, postoji mnogo različitih vrsta pasulja. Ove vrste se pre svega razlikuju po veličini, boji i obliku. U ishrani se uglavnom koriste crveni, beli i smeđi pasulj koji su siromašni mastima, a bogati proteinima. Sada ćemo vam predstaviti tri vrste pasulje koje su izuzetno zdrave, a koje možda niste koristili za pripremu svojih obroka.

Crni pasulj

Jedna od najlekovitijih vrsta pasulja je svakako crni pasulj. Ovaj pasulj sadrži velike količine antocijana, koji imaju blagotvorno dejstvo na naš mozak. Naime, antocijani su antioksidansi koji poboljšavaju funkcije mozga. Osim toga, crni pasulj je izuzetno dobar i za srce, pa se preporučuje svim kardiovaskularnim bolesnicima. Istraživanja su pokazala da crni pasulj sadrži čak 40% više antioksidanasa nego ostale vrste pasulja. Što se same konzumacije crnog pasulja tiče, preporučuje se da se dnevno uzme pola šolje ovog pasulja, jer to će obezbediti potrebnu količinu proteina i vlakana našem organizmu. Ukoliko treba da uporedimo dejstvo crnog pasulja sa nekim drugim povrćem, onda ćemo svakako spomenuti sočivo i grašak koji imaju slična lekovita svojstva kao i crni pasulj, pa ih možete koristiti kao zamenu za ovu mahunarku.

Azuki pasulj

Azuki pasulj predstavlja deo kineske nacionalne kuhinje i najviše se uzgaja u Istočnoj Aziji i na Himalajima. Ovaj pasulj je dosta sitan i ima smeđe-crvenkastu boju sa malom belom izbočinom koja se nalazi sa jedne strane zrna. Zbog svoje sočnosti i slatkog ukusa, on se često koristi sa umak, za krokete ili čak za pljeskavicu. Azuki pasulj ima blagotvoran uticaj na naše zdravlje, pre svega zbog velike količine proteina i minerala koje sadrži, ali i zbog visokog nivoa vlakana. Iako azuki pasulj ima malo više kalorija od ostalih vrsta pasulja, on ne sadrži masti, tako da je dobar za regulisanje nivoa holesterola u organizmu, ali i za izbacivanje toksina. Nema sumnje da azuki pasulj ima pozitivan uticaj na rad creva, a istovremeno sprečava infekciju mokraćne bešike i druge urinarne poremećaje.

Šareni pasulj

Još jedna od izuzetno zdravih vrsta pasulja je šareni pasulj. Šareni pasulj je bogat izvor gvožđa i vlakana, pa može znatno da ubrza varenje i da dovede do bržeg pražnjenja creva. Naročito se preporučuje da se šareni pasulj jede zajedno sa kiselim kupusom jer utiče na povećanje apsorpcije C vitamina.

Prethodni članakKako pripremiti dete za more? Prvi susret sa morem i plažom.
Sledeći članakPismeni sastav iz srpskog jezika na temu „Osoba kojoj se divim“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here