Početna Porodica Saveti 5 Bitnih stvari u vaspitanju deteta koje ne smete zaboraviti

5 Bitnih stvari u vaspitanju deteta koje ne smete zaboraviti

2890
0
vaspitanje
foto: pixabay.com

Biti roditelj između ostalog, pre svega znači imati odgovornost. Odgovorni ste da na pravi put izvedete još jedan čitav novi život, a to nije mala stvar. Oni koji imaju više dece, imaju i veću odgovornost jer više mladih života usmeravaju u određenom pravcu.

Vreme kada smo se zezali, izlazili i nismo puno preuzimali odgovornost u svom životu je prošlo i sada kada smo roditelji trebamo znati neke stvari kako bismo svoje dete ili decu uspeli izvesti na pravi put.

Jedan od problema sa kojima se današnji roditelji susreću je to što ono što oni smatraju da je pravi i dobar put, deci se uglavnom čini da nije jer imaju drugačije vizije, planove i ciljeve pa tu često zna doći do sukoba, neslaganja, svađa itd.

Zbog toga je jako bitno da dok gajimo decu, u sebi budimo osećaj za razumevanje, za prihvatanje drugačijih odluka i za jednostavno puštanje da povremeno ili u većini slučajeva deca sama odaberu šta je najbolje za njih i kojim će putem ići. Mi smo tu da posavetujemo koliko god puta je potrebno, da im pružimo sve dostupne informacije a ona trebaju doneti konačno odluku za sebe.

U procesu odrastanja dece, izuzetno je važno pravilno vaspitanje, jer kasniji put deteta u mnogome zavisi od toga kakvo mu je bilo baš to rano detinjstvo i šta je sve naučio od roditelja.

Zato ćemo se u nastavku ovog teksta pozabaviti sa 5 bitnih stvari u vaspitanju deteta koje ne bi ste smeli zaboraviti ukoliko želite da dete izvedete na pravi put.

1. Naučite ga da kaže hvala i izvini.

Više od 50% roditelja ovo potpuno zaboravi i jednostavno se ne bavi ovakvim stvarima smatrajući ih sitnicama ili čak nebitnim. Lepi maniri, a pre svega znati reći izvini kada ste pogrešili, nekog povredili, zakačili ili slično, i reći hvala kada vam je neko nešto lepo učinio, dao itd, su jako jako bitni i čine veliku razliku između onoga ko je kulturan, učtiv i biva percipiran kao prijatna osoba i onoga ko nije.

2. Naučite ga lepim manirima i ponašanju.

Pored toga da ga naučite da kaže 2 magične reči izvini i hvala, bitno je da dete naučite i lepom ponašanju u svako smislu. Tu svakako spada to da nikoga ne ogovara, da ne priča ružno za svoje bližnje, da nikoga ne povređuje bilo fizički, bilo rečima, da ne vređa, psuje itd.

3. Utičite na to koju će muziku slušati i kakve će filmove gledati.

Iako su u današnje vreme jako popularni među mlađom populacijom, horor filmovi uopšte nisu dobra preporuka za decu. Trudite se da im na to skrenete pažnju i usmeravajte ih da gledaju neke korisne i poučne filmiće koji se mogu naći u žanrovima drame, avanture i slično. Izbegavajte da im puštate da gleda filmove u kojima ima mnogo nasilja, već ih usmeravajte za one filmove u kojima ima šta korisno da nauči, da vidi i nauči neke lepe manire i osobine glavnih likova. Pored kvalitetne edukacije što se filmova tiče, trebalo bi da sa svojim detetom radite i po pitanju muzike. Najkvalitetnijom muzikom se svakako smatra klasična muzika i ako postoji mogućnost i želja kod deteta, najbolje bi bilo da sluša tu vrstu muzike. Ipak, svi smo mi različiti i imamo različite ukuse, pa tako nije smak sveta ni ako vaše dete bude želelo da sluša zabavnu muziku poput Dare Bubamare, Jelene Karleuše i slično.

4. Naučite ga da se bori za sebe i da se razvija u poslovnom smislu.

Jako je bitno da dete usmerite tako da se samo izbori za sebe, da razvija svoje talente i bori se za svoje snove, a ne da čeka da mu neko drugi obezbedi posao, novac i sve druge materijalne stvari, nažalost takvih je ogroman broj danas. Što se pre dete nauči boriti za sebe biće lakše i njemu i vama.

5. Naučite ga da se nosi sa problemima i nepravdom.

Ovaj svet je pun nepravde i svakodnevno nas prate neki problemi koje moramo rešavati. Jednostavno živimo u društvu koje je neuređeno i moramao se prilagoditi I prilagoditi naše naslednike, pripremiti ih na socijalnu i svaku drugu nepravdu. Što pre vaše dete shvati u kakvom svetu živi i nauči da se nosi sa tim izazovima na svakodnevnom nivou, opet će biti lakše i njemu i vama. Zato obavezno poradite i na ovom polju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here