Početna Konkursi Likovni konkursi 5. festival umetnosti „Prolećne rime, note i slike“

5. festival umetnosti „Prolećne rime, note i slike“

2834
0

Konkursi otvporeni: od 21. marta do 30. aprila 2018. godine
Konkurse raspisuje: Osnovna škola „Ćele kula“ u Nišu

Osnovna škola „Ćele kula“ u Nišu raspisuje literarni, muzički i likovni konkurs u okviru smotre dečjeg stvaralaštva 5. festival umetnosti „Prolećne rime, note i slike“.

Pravo učešća imaju učenici osnovnih škola iz Republike Srbije.

Tema i moto festivala: „U slavu proleća, drugarstva i ljubavi, prirode i cveća!“

Pogledajte posebne uslove za svaki konkurs!

LITERARNI KONKURS

Literarni konkurs je pesnički i prozni. Učenici uzrasta od 1. do 4. razreda učestvuju sa pesmom koja odgovara nekoj od sledećih tema:

  • Bašte iz mašte
  • Proleće je kao stvoreno za…
  • Neka cveta planeta (ekološka poruka)
  • Moja poruka svetu

Učenici starijeg uzrasta, od 5. do 8. razreda, mogu učestvovati sa pesmom i/ili sa kratkom pričom na jednu od tema namenjenih njihovom uzrastu:

  • NAJprva ljubav
  • Da sam svemir
  • Prvo zasadi drvo
  • Svete, čuješ li me?

Upozoriti učenike da ne plagiraju tuđe radove! Vrednovaće se odgovor na temu, originalnost i kreativnost. Radovi moraju da budu lektorisani i čitko napisani ili otkucani u Word formatu (veličina slova 12, ćirilično  pismo).

Poslati po tri primerka jedne pesme ili kratke priče (za kratku priču najviše jedna kucana strana) sa svim potrebnim podacima o autoru, mentoru i školi na adresu:  OŠ „Ćele kula“, Ulica Radnih brigada 28, 18000 Niš, sa naznakom ZA LITERARNI KONKURS FESTIVALA ili doneti (dostaviti) lično. Radove možete poslati i elektronskim putem na adresu fest1prolecnerime@outlook.com.

Konkurs je otvoren od 21. marta do 21. aprila 2018. godine. Autori najboljih radova i njihovi nastavnici mentori biće pozvani na Festival 24. maja 2018.  u OŠ „Ćele kula“ u Nišu, gde će im biti uručene nagrade.

Radovi koji se motivski ili na drugi način ne slažu sa uslovima konkursa neće biti razmatrani. Broj radova po učeniku i školi nije ograničen, ali bi bilo dobro da mentori naprave selekciju i pošalju samo kvalitetne radove.

MUZIČKI KONKURS

Učenici osnovne škole od 5. do 8. razreda mogu učestvovati pojedinačno ili u grupi (navesti ime grupe) i izvode kompoziciju za koju sami komponuju muziku  na svoje ili na tuđe stihove koji odgovaraju temi: „U slavu proleća, drugarstva i ljubavi, prirode i cveća!“, a u okviru nje učenici po svom izboru mogu nasloviti svoju kompoziciju.

Učenici osnovne škole od 1. do 4. razreda mogu učestvovati pojedinačno ili u grupi (navesti ime grupe) i izvode kompoziciju koju je za njih neko komponovao  na svoje ili na tuđe stihove koji odgovaraju temi: „U slavu proleća, drugarstva i ljubavi, prirode i cveća!“, a u okviru nje po svom izboru mogu nasloviti kompoziciju.

Napomena: Učenici izvode novu kompoziciju koja dosad nije izvođena na festivalima. Kompozicije koje se motivski ili na drugi način ne slažu sa uslovima konkursa neće ući u uži izbor.

Učenici u svom radu imaju podršku nastavnika mentora koji će kompoziciju (uz obavezno navođenje imena kompozitora i autora stihova, i zvučni primer – CD ili DVD), poslati na adresu organizatora Festivala: OŠ „Ćele kula“, Ulica Radnih brigada 28, 18000 Niš, sa naznakom ZA MUZIČKI KONKURS FESTIVALA. Kompozicija se može postaviti i na Jutjub. U tom slučaju uz gore navedene podatke i link poslati na i-mejl adresuFestivala  fest1prolecnerime@outlook.com. Snimak može da se napravi i mobilnim telefonom, ukoliko nema uslova za drugačiji snimak. Broj kompozicija koje škole mogu poslati nije ograničen.

Konkurs je otvoren od 21. marta do 30. aprila 2018. godine. Autori najboljih radova i njihovi nastavnici mentori biće pozvani na Festival 24. maja 2018. u OŠ „Ćele kula“, gde će im biti uručene nagrade.

LIKOVNI KONKURS

Tema: Ilustracija pesme „Dva pejzaža“ – „U travi se žute cvjetovi“ (prva pesma), Vladimira Vidrića:

DVA PEJZAŽA

I.

U travi se žute cvjetovi
I zuje zlaćane pčele,
Za sjenatim onim stablima
Krupni se oblaci bijele.
I nebo se plavi visoko
Kud nečujno laste plove; –
Pod brijegom iz crvenih krovova
Podnevno zvono zove.
A dalje iza tih krovova
Zlatno se polje stere
Valovito, mirno i spokojno –
I s huma se k humu vere…

Učestvuju učenici od 4. do 8. razreda sa po jednim likovnim radom urađenim na podlozi – hartiji veličine bloka br. 5. Tehnika rada je slobodna. Svaki rad treba da ima marginu (okvir, „ram“) od 1 do 2 sm cm i da bude obojen. Svaki rad treba da bude potpisan. Na poleđini rada napisati čitkim rukopisom ime i prezime učenika, razred i školu, kao i ime i prezime nastavnika mentora, broj telefona, adresu škole, i-mejl adresu škole ili nastavnika i telefon za kontakt. Ispod ovih podataka svaki rad treba da ima pečat škole. Radove poslati poštom ili doneti (dostaviti) lično u školu: OŠ „Ćele kula“, Ulica Radnih brigada 28, 18000 Niš, sa naznakom ZA LIKOVNI KONKURS FESTIVALA. Radovi će biti selektovani i neće se vraćati. Najbolji radovi biće izloženi na Festivalu. Žiri će sačinjavati profesori likovne struke i izdvojiće i nagraditi najuspešnije autore i njihove mentore.

Likovni konkurs je otvoren od 21. marta do 30. aprila 2018. godine. Rezultati konkursa biće objavljeni oko 15. maja, a autori najboljih radova i njihovi nastavnici mentori biće pozvani na Festival 24. maja 2018. god, gde će im biti uručene nagrade.

Sve aktivnosti u vezi sa Festivalom Prolećne rime, note i slike možete pratiti i u istoimenoj Fesjbuk grupi (ćirilicom: Prolećne rime, note i slike).

https://www.facebook.com/groups/724139950950423/

Irena Zlatković, autor festivala
e-pošta: fest1prolecnerime@outlook.com
Osnovna škola ”Ćele kula“
Niš, Radnih brigada 28
Tel./faks (018) 232-979, 533-017
e-pošta: oscelekula68@gmail.com

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here