Početna Porodica Saveti 5 najčešćih izazova kod novorođenčadi

5 najčešćih izazova kod novorođenčadi

246
0
beba-krevet-cebe
Pexels.com

Roditeljstvo donosi neizmernu radost i zadovoljstvo, ali i svoje jedinstvene izazove. Jedan od prvih zadataka s kojima se novopečeni roditelji suočavaju jeste razumevanje i upravljanje različitim zdravstvenim i razvojnim izazovima koji mogu uticati na novorođenčad. Svaki od ovih izazova može na početku izgledati obeshrabrujuće.

Međutim, ključ uspešnog roditeljstva leži u sposobnosti da se razumeju ovi izazovi i da se na njih adekvatno reaguje. Pravilnim informisanjem i pristupom, moguće je ne samo ublažiti ove probleme, već i osigurati zdravlje i dobrobit vaše bebe.

Ovaj članak je kreiran s namerom da vas opremi znanjem i strategijama potrebnim za suočavanje s pet najčešćih izazova kod novorođenčadi, omogućavajući vam da stvorite sigurno i podržavajuće okruženje za svoje dete.

Temenjača

Temenjača je uobičajeno stanje kod novorođenčadi, koje se manifestuje u obliku masnih, žutih ili braon ljuski na skalpu bebe. Iako može izgledati zabrinjavajuće, važno je znati da temenjača obično nije bolna ili štetna za vaše dete i ne ukazuje na lošu higijenu ili negu. Uzroci temenjače nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se veruje da su povezani s prekomernom proizvodnjom ulja (sebuma) na koži glave, možda zbog hormonalnih promena.

Simptomi temenjače uključuju:

 • Pojavu masnih, ljuskavih mrlja na skalpu
 • Moguće širenje na obrve i iza ušiju
 • Blagu crvenilo

Tretman i prevencija temenjače fokusiraju se na nežno uklanjanje ljuski i regulisanje proizvodnje sebuma na koži glave. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

 1. Nežno čišćenje: Redovno perite bebinu glavu blagim šamponom za bebe. Ovo pomaže u smanjenju nakupljanja sebuma i olakšava uklanjanje ljuski.
 2. Korišćenje specijalizovanih proizvoda: Na tržištu su dostupni šamponi i ulja dizajnirani specifično za tretman temenjače. Ovi proizvodi mogu pomoći u omekšavanju i uklanjanju ljuski bez iritacije osetljive kože bebe.
 3. Upotreba meke četke: Nakon kupanja, možete koristiti meku četku za bebe da nežno češljate skalp, što pomaže u uklanjanju ljuski. Bitno je izbegavati grube pokrete koji mogu iritirati kožu.
 4. Izbegavanje čestog kupanja: Prečesto kupanje može isušiti bebinu kožu i pogoršati stanje. Kupajte svoju bebu ne više od dva do tri puta nedeljno, osim ako nije drugačije preporučeno od strane pedijatra.
 5. Konsultacija sa pedijatrom: Ako primetite da se stanje ne poboljšava ili ako se temenjača širi, obratite se pedijatru. U retkim slučajevima, može biti potrebna medicinska intervencija.

Zapamtite, temenjača je prolazno stanje koje se obično rešava bez dugotrajnih posledica. Sa pravilnom negom i malo strpljenja, većina beba prevaziđe temenjaču bez ikakvih problema.

Kolike

Kolike ili grčevi su čest izazov kod novorođenčadi, a karakterišu se epizodama intenzivnog i često neobjašnjivog plakanja. Iako uzrok kolika nije u potpunosti razjašnjen, veruje se da su povezane sa razvojem bebinog digestivnog sistema. Simptomi  mogu biti veoma stresni i za bebu i za roditelje, ali postoje strategije koje mogu pomoći u ublažavanju ovog stanja.

Simptomi kolika uključuju:

 • Intenzivno, prodorno plakanje koje može trajati tri sata dnevno, tri dana u nedelji, tokom najmanje tri nedelje.
 • Crvenilo lica tokom epizoda plakanja.
 • Savijanje nogu prema stomaku, kao i stiskanje šaka i lukovanje leđa.

Saveti za ublažavanje simptoma kolika:

 1. Nošenje i ljuljanje: Nežno nošenje ili ljuljanje u naručju može pomoći bebi da se smiri. Pokreti kao što su hodanje ili ljuljanje u specijalizovanoj stolici mogu biti umirujući za neke bebe.
 2. Tehnike masaže: Nežna masaža stomaka može pomoći u ublažavanju gasova i nelagode. Koristite blagi pritisak i masirajte stomak u smeru kazaljke na satu da pomognete prirodnom kretanju gasova.
 3. „Bicikl“ vežbe: Lagano pomjeranje bebinim nogama kao da pedalira bicikl može pomoći u oslobađanju zarobljenih gasova.
 4. Promene u ishrani: Ako dojite, razmotrite reviziju svoje ishrane, jer neke namirnice mogu uzrokovati gasove i nelagodu kod bebe. Za bebe na formuli, konsultacija sa pedijatrom o mogućoj promeni formule može biti korisna.
 5. Upotreba zvukova belog šuma: Zvuci belog šuma ili blago šuštanje mogu imitirati uslove iz materice i umiriti bebu. Postoje različiti uređaji i aplikacije koje proizvode ove zvuke.
 6. Korištenje cucli: Neke bebe nalaze utehu u sisanju, pa cucla može pomoći da se smire.

Važno je zapamtiti da su kolike, iako izazovne, privremene i obično se poboljšavaju nakon trećeg meseca bebinog života. Ako ste zabrinuti za bebinu dobrobit ili ako simptomi postanu posebno teški, ne oklevajte da potražite savet od pedijatra.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem su jedan od najčešćih izazova s kojima se roditelji novorođenčadi suočavaju. Ovi problemi mogu uključivati teškoće pri uspavljivanju, česta buđenja tokom noći, kratke dremeže tokom dana, ili pak potpuno obrnute rasporede spavanja.

Uobičajeni problemi sa spavanjem kod novorođenčadi:

 • Teškoće u uspavljivanju i održavanju sna.
 • Kratki i nepravilni dremci tokom dana.
 • Preterana razdražljivost zbog umora ili prekomernog stimulisa.

Tehnike uspavljivanja i stvaranje rutine spavanja:

 1. Stvaranje prijatnog okruženja za spavanje: Održavajte sobu tamnom, tihom i prohladnom. Koristite zavese koje zatamnjuju sobu i osigurajte da je temperatura ugodna.
 2. Uspostavljanje rutine spavanja: Rutina pre spavanja može pomoći bebi da se smiri i pripremi za spavanje. Rutina može uključivati kupanje, lagano hranjenje, čitanje ili tiho pevanje.
 3. Učenje bebe da zaspi samostalno: Polaganje bebe u krevetac dok je pospana, ali još uvek budna, može pomoći bebi da nauči kako da sama zaspi. Ovo može smanjiti buđenja tokom noći, jer beba može sama da se vrati u san.
 4. Pratite bebine signale umora: Prepoznajte znake umora kod bebe, kao što su trljanje očiju ili razdražljivost, i reagujte brzo stavljanjem bebe na spavanje pre nego što postane previše umorna.
 5. Doslednost u rutini: Pokušajte da održavate redovna vremena spavanja i budnosti, čak i vikendom. Ovo pomaže u uspostavljanju stabilnog ritma spavanja za bebu.
 6. Izbegavanje prekomernog stimulisanja pre spavanja: Smanjite igru i interakciju sa bebom neposredno pre spavanja kako biste umirili njeno okruženje i olakšali prelazak u san.
beba-plače
Foto: Pixabay.com

Razumevanje da je svaka beba jedinstvena i da ne postoji jedinstveno rešenje za sve probleme sa spavanjem može pomoći u postavljanju realnih očekivanja. Takođe, važno je zapamtiti da se obrasci spavanja mogu menjati kako beba raste i prolazi kroz različite faze razvoja. Ako se problemi sa spavanjem nastave ili postanu posebno izazovni, savetovanje sa pedijatrom može pružiti dodatne strategije i podršku.

Lekar koji prati dete od rođenja može lakše ustanoviti da li su problemi sa spavanjem uobičajeni ili možda ukazuju i na neke druge tegobe. Ako beba neprestano plače, možda je muči nešto više od grčeva. U specifičnim slučajevima, kada smatra da je to potrebno lekar može preporučiti da se uradi ultrazvučni pregled bubrega, bešike i male karlice. Nakon ovih metoda dalje se strateški pristupa problemu, započinje se lečenje ili ako nema patoloških promena i oboljenja bilo koje vrste, pažnja se usmerava na pronalaženje efikasnih tehnika za umirivanje i uspavljivanje bebe.

Problemi s dojenjem

Dojenje je prirodan proces, ali ne dolazi uvek lako i može doneti niz izazova kako za majke tako i za bebe. Problemi s dojenjem mogu varirati od manjih poteškoća pri uspostavljanju dojenja do ozbiljnijih stanja kao što je mastitis. Srećom, većina ovih problema je privremena i može se uspešno rešiti uz pravilnu podršku i tehnike.

Česti izazovi povezani s dojenjem:

 • Teškoće s uspostavljanjem dojenja: To može uključivati probleme s hvatanjem bradavice, nedovoljnu proizvodnju mleka ili prekomernu proizvodnju mleka.
 • Bol tokom dojenja: Bol može biti rezultat nepravilnog hvatanja, upale bradavica ili blokiranih mlečnih kanala.
 • Mastitis: Ovo bolno stanje je posledica infekcije tkiva dojke, često praćeno otokom, crvenilom, i povišenom temperaturom.

Saveti za prevazilaženje izazova s dojenjem:

 1. Pravilno pozicioniranje i hvatanje: Pravilno pozicioniranje bebe je ključno za uspešno dojenje. Beba bi trebalo da uhvati celu areolu, a ne samo bradavicu, kako bi se smanjio rizik od bolnih bradavica i poboljšala efikasnost dojenja. Postoji više položaja za dojenje, pa eksperimentišite kako biste našli onaj koji najbolje odgovara vama i vašoj bebi.
 2. Konsultujte stručnjaka za laktaciju: Ako imate problema s dojenjem, konsultovanje s certificiranim stručnjakom za laktaciju može pružiti individualizovanu podršku i savete.
 3. Pazite na znakove mastitisa: Ukoliko primetite simptome mastitisa, kao što je lokalizovan bol, crvenilo, i povišena temperatura, odmah se obratite lekaru. Rano lečenje je ključno za oporavak.
 4. Održavajte dobru higijenu: Redovno pranje ruku i održavanje čistoće dojki može pomoći u sprečavanju infekcija.
 5. Koristite hladne ili tople obloge: Tople obloge pre dojenja mogu pomoći u poticanju protoka mleka, dok hladne obloge nakon dojenja mogu smanjiti oticanje i bol.
 6. Odmor i hidratacija: Odmor i dobra hidratacija su važni za održavanje proizvodnje mleka. Pokušajte da pijete dovoljno vode i odmarate kad god je to moguće, posebno dok dojite.
 7. Ne zaboravite na svoje emocionalno zdravlje: Izazovi s dojenjem mogu biti emocionalno iscrpljujući. Traženje podrške od partnera, porodice, prijatelja ili grupe za podršku dojenju može biti od velike pomoći.

Problemi s dojenjem su česti među novim majkama, ali uz pravilne informacije, podršku i strpljenje, većina majki uspešno prevaziđe ove izazove. Važno je zapamtiti da je traženje pomoći znak snage, a ne slabosti, i ključno je za uspešno dojenje.

Pelenski osip

Pelenski osip je jedan od najčešćih kožnih problema kod beba, koji može učiniti pelensko područje crvenim, otečenim i bolnim. Iako može biti neugodno za bebu, srećom, većinu slučajeva pelenskog osipa može se lako tretirati i još važnije, sprečiti.

Uzroci pelenskog osipa:

 • Dugotrajni kontakt s vlagom: Ostavljanje mokre ili prljave pelene na bebi duže vreme može iritirati kožu.
 • Trenje: Trenje između pelene i kože može takođe doprineti razvoju osipa.
 • Bakterijske ili gljivične infekcije: Toplo i vlažno okruženje pelena je plodno tlo za rast bakterija i gljivica.
 • Promena ishrane: Kod beba koje doje, promene u ishrani majke ili prelazak na čvrstu hranu mogu uticati na sastav stolice i izazvati osip.
 • Upotreba novih proizvoda za negu: Deterdženti, pelene, vlažne maramice ili proizvodi za kupanje koji sadrže iritirajuće supstance mogu izazvati alergijske reakcije.

Simptomi pelenskog osipa:

 • Crvenilo i oteklina u području pelene.
 • Male tačke ili plikovi mogu se pojaviti u težim slučajevima.
 • Beba može biti razdražljiva, posebno tokom promene pelena ili kada je područje pelene dodirnuto.

Preventivne mere i tretmani:

 1. Često menjanje pelena: Jedna od najvažnijih preventivnih mera je često menjanje pelena, idealno svaka 2-3 sata ili čim postane mokra ili prljava.
 2. Temeljito čišćenje: Pažljivo čišćenje pelenskog područja prilikom svake promene pelena, koristeći blage, bezalkoholne vlažne maramice ili toplu vodu i pamučnu krpu.
 3. Sušenje pre nove pelene: Osigurajte da je bebin koža potpuno suva pre stavljanja nove pelene. Blago tapkanje kože, umesto trljanja, može pomoći u sprečavanju iritacije.
 4. Korišćenje pelenskih krema: Barijerne kreme sa cinkovim oksidom mogu zaštititi kožu od vlage. Nanesite debeli sloj kreme na čistu, suvu kožu pri svakoj promeni pelene.
 5. Davanje vremena koži da diše: Dajte bebi pauzu od pelena kad god je to moguće, ostavljajući područje pelene otvorenim za vazduh.
 6. Odabir prave veličine pelene: Preuske pelene mogu uzrokovati trenje, dok prevelike mogu dopustiti curenje. Pronalaženje prave veličine može pomoći u sprečavanju osipa.
 7. Razmatranje promene proizvoda za negu: Ako sumnjate da osip može biti izazvan alergijskom reakcijom, razmislite o promeni proizvoda koje koristite, uključujući pelene, vlažne maramice, deterdžente ili proizvode za kupanje.

Većina slučajeva pelenskog osipa se poboljšava primenom ovih mera u roku od nekoliko dana. Međutim, ako osip ne prolazi, postaje gori ili se pojave simptomi infekcije (kao što su žarišta gnoja, povećana bol ili povišena temperatura), važno je da se obratite pedijatru za dodatne savete i tretman.

Svako dete je jedinstveno i donosi svoje specifične izazove, ali sa ljubavlju, razumevanjem i pravim pristupom, roditelji mogu uspešno proći kroz ove rane dane. S vremenom, ovi rani izazovi postaju samo uspomene dok se roditelji i deca zajedno raduju novim dostignućima i avanturama koje ih čekaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here