Početna Škola U vrtiću 5 znakova koji ti govore da tvoje dete ima problem u komunikaciji...

5 znakova koji ti govore da tvoje dete ima problem u komunikaciji sa vršnjacima

2237
0

Kada dete krene u vrtić, tada počinju i prve interakcije sa vršnjacima. Prirodno je da je dete druželjubivo i radoznalo, da želi da se druži sa vršnjacima ali i da se ponekad posvađa sa drugarima ili učestvuje u gurkanju, bez ozbiljnih posledica. Sve je češća pojava da dete ima određenih problema u komunikaciji sa vršnjacima. Ponekad je problem vezan za određeno dete ili osobu, a ponekad za celu grupu u vrtiću.

Prve znake obično prvo primete vaspitači u vrtiću ili učitelji u školi. Čim primeti nešto što nije dobro u ponašanju deteta, a utiče na atmosferu u grupi, vaspitač bi trebalo da vas obavesti o tome.

Deca bi ponekad trebalo da krše pravila. Testiranje granica je način na koji uče o sebi i svetu. Ponekad, međutim, loše ponašanje može biti znak ozbiljnijeg problema. Kada je u pitanju razlikovanje normalnih i abnormalnih problema u ponašanju, važno je znati nešto o razvoju deteta, jer no što je normalno za predškolca nije normalno za tinejdžera.

Prihvatljivo ponašanje u predškolskom uzrastu

Dok predškolci traže nezavisnost, normalno je da se svađaju i koriste svoje pravo da kažu „ne“. Oni se obično kolebaju između želje da postanu veliko dete koje sve može da uradi samo, do upotrebe bebinog govora kako bi izmamili pomoć od roditelja.

Deca predškolskog uzrasta mogu ispoljiti povremene napade besa, ali bi trebalo da steknu veću kontrolu nad svojim emocijama i impulsima u odnosu na vreme kada su bili mališani. Svaki napad besa u ovoj fazi trebalo bi da bude kraći i manje intenzivan nego kad su bili sasvim mali.

Deca od 4 i 5 godina mogu da ispolje neku manju agresiju, ali je vreme da nauče kako da koriste svoje reči umesto nasilja.

I pored toga postoji nekoliko znakova koji govore o očiglednom problemu u komunikaciji sa vršnjacima koji počinju već u vrtiću.

Dete je povučeno i ne želi da razgovara ili da učestvuje u zajedničkim aktivnostima sa drugom decom

Prvi znak koji je jasan signal da se dete ne oseća prijatno sa svojim vršnjacima je da se povlači u sebe i da odbija komunikaciju i druženje sa vršnjacima. Ukoliko je vaše dete do sada  bilo pričljivo i veselo u interakciji sa vršnjacima i u drugim grupama, kao što je školica sporta ili prethodna jaslena grupa, znači da je problem nastao u nekoj konkretnoj situaciji. Moguće je da dete ima konflikt sa određenim detetom koje je agresivno ili dete trpi uvrede i maltretiranje vršnjaka. Obavite ozbiljan razgovor sa vaspitačicom i pokušajte da saznate da li je bilo nekih spornih situacija koje bi mogle da dovedu do takvog ponašanja.

Dete je agresivno prema drugoj deci

Kada vam vaspitačica skrene pažnju da je vaše dete gurnulo drugo dete ili da ga konstantno fizički povređuje, to je ozbiljan problem koji je potrebno saseći u korenu. Morate obaviti hitan razgovor sa detetom i objasniti mu da takvo ponašanje nije prihvatljivo. U vrtićima ova pojava može biti manje uočljiva, bez obzira na to da li su u pitanju državni ili privatni vrtići. Vaspitači obično ranije uoče ove znakove u grupama sa manjim brojem dece. 

Dete odbija da bude poslušno

Iako se možda ovaj problem čini kao da nije u vezi sa komunikacijom sa vršnjacima, to bi trebalo da vam bude jasan znak da nešto nije u redu. Dete odbija poslušnost u odnosu sa starijima i ne prihvata predloge vršnjaka i to bi trebalo da bude jasan pokazatelj problema sa autoritetima i neposredno i sa neuvažavanjem drugih. Morate otkloniti takvo narcisoidno ponašanje na vreme i uverenje da je ono centar sveta kome po kome bi trebalo da se ostatak sveta vrti oko njega.

Dete ima napade besa

Bes kod deteta može biti uzrokovan nekom potisnutom potrebom. Često je rezultat odnosa sa roditeljima koji nedovoljno pažnje posvećuju svojoj deci, a deca kasnije taj bes usmeravaju na one sa kojima provode najviše vremena – na svoje vršnjake.

Dete ne želi da ide u vrtić i da se druži sa decom

Ako dete odbija druženje u celini, a ne samo sa određenim vršnjacima, to ukazuje da postoji problem u njemu i da dete nije ratvilo zdravo interesovanje za druženje i igru sa vršnjacima. Mogući problem može biti u preteranom korišćenju video igrica, crtaća i tableta, gde dete stvara svoj unutrašnji svet i gubi interes za realnost i pravu igru sa drugarima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here