Početna Porodica Saveti 7 najpotrebnijih stavki na spisku za kupovinu budućih roditelja

7 najpotrebnijih stavki na spisku za kupovinu budućih roditelja

359
0
Kolica za bebe

Kako teku pripreme za novu ulogu u vašem životu? Mnogi će vam reći da se malo šta promeni, ali se u stvaru menja sve, jer će se najpre promeniti prioriteti koje imate, kao i način na koji ćete mnogo toga posmatrati, jer stičete taj novi „ugao gledanja“ na svet. Dolazak bebe u vaš život je sasvim sigurno najuzbudljivi trenutak, ili jedan od najuzbudljivijih, ali je i period koji zahteva dosta priprema.

Nećemo govoriti o emocionalnim pripremama. Njih i te kako ima, na različitim nivoima emocija, ali se u tom smislu posebne pripreme i ne uređuju, već se prepušta trenutku i osećajima koji će vas voditi iz dana u dan. Ono što jeste potrebno napraviti su pripreme fizičke prirode, usmerene ka dolasku novog člana porodice. Da biste osigurali da bebi nešto ne nedostaje, ali i kako biste bili spremni na izazove koji će se stvarati u prvim mesecima bebinog života, izazove koji dolaze zajedno sa roditeljstvom, napravili smo spisak najpotrebnijih stvari, čak njih 7, koji će vam nesumnjivo biti od velike pomoći.

Krevetac i dušek za bebe

Jedna od prvih, krupnih stvari, potrebnih za bebin dolazak jeste krevetac, a uz njega i sam dušek. Ako ne znate kako da napravite dobar izbor kada je ovaj komad nameštaja u pitanju, onda tražite šta ima dovoljno sigurnosti za bebu, kasnije i dete, jer se krevetac aktivno koristi bar do treće godine, a uz to ide i dušek koji će podržati bebin razvoj i rast. Drveni kreveci, sa ogradicama koje se spuštaju i podižu, nekada i dodatnim fiokama ispod, su jedna od najboljih opcija. Lepo izgledaju, bezbedni su, veoma dugog životnog veka, pa će jedan krevetac koristiti generacije. Međutim, ukoliko zbog prostora ili nekog drugog razloga nije najbolja opcija, ni prenosivi kreveci nisu ništa manje zanimljivi. Najvažniji deo svakako je dušek, čije bi karakteristike trebalo da budu anatomske i antialergijske prirode. Takvim odabirom ćete biti mirni i sve će biti savršeno.

Kolica za bebe

Često pitanje roditelja, posebno onih koji to tek postaju jeste koja su najbolja kolica za bebe, kakve su njihove karakteristike i na šta obratiti pažnju. Odgovor nije jednostran, jer zavisi dosta i od navika roditelja, njihovih potreba, toga koliko će, kuda i kada koristiti kolica za bebe.

Opcija ima dosta. Najbolja kolica za bebe, posebno od samog početka, jesu ona koja imaju 3u1 sadržaj, a to znači sedište koje ujedno može da se koristi kao auto sedište, tj. nosiljka za bebu, onda sedište koje se kasnije montira, a da pruža mogućnost ležanja i sedenja, te kolica za bebe koja imaju dodatnu opremu u vidu kišobrana, navlake za zimski period, pokrivalice kada pada kiša… Koji god tip i koja god kolica za bebe da birate, vodite računa o tome da ona budu prilagođena uzrastu deteta, da imaju opcije nameštanja sedišta u 2-3 položaja i da budu udobna. Na taj način ćete moći da ih koristite dugo, a da vašem detetu u njima bude udobno ili da ne odgovaraju samom razvoju bebe.

Pelene i kozmetika

Za sam početak savet je da se opremite pelenama čak i u količini koja vam se čini velikom. Tako ćete ih imati uvek u kući, nećete morati da trčite do prve prodavnice ili drogerije, a činjenica je da ih se na dnevnom nivou potroši dosta, pa pakovanje prilično kratko traje. Uz sve ovo potrebna vam je i određena kozmetika, kako za bebino kupanje, tako i za zaštitu njene kože. Vodite računa o tome da kupke za bebu budu za njen uzrast, da budu blage i bez dodataka koji štete koži, uz to će vam trebati kremice protiv osipa, jer je to normalna reakcija kože, posebno u pelenskoj regiji, da se osip pojavi, a uvek imajte i neke vlažne maramice za prvu pomoć pored sebe. Dodatni savet jeste da uvek, kada god je moguće, bebu isperete mlakom vodom, a maramice imajte za situacije kada to ne možete da uradite, i za čišćenje koje usledi oko same bebe.

Odeća za bebu

Ovde nemojte da se preterano zaletite. Roditelji redovno, posebno za prvo dete, naprave veoma velike kupovine garderobe koja na kraju ne stigne ni jednom da se obuče. U prvim mesecima bebe brzo rastu pa prerastaju garderobu, a uz sve to dosta i dobijaju, pa je nepotrebno praviti zalihe. Opremite se bodićima, jednodelnim kompletima, te sezonskom garderobom potrebnom za najosnovnije potrebe, a nakon toga kupujte sve prema samim potrebama.

Auto sedište

Već smo pomenuli auto sedište u priči o kolicima, ali ako nosiljka nije njihov deo, bitno je da znate da je zakonska obaveza da se dete vozi u nosiljci, a onda u adekvatnom auto sedištu. Sigurnost je ključna kada je u pitanju putovanje sa bebom, detetom, pa tu nema razmišljanja, ovo je stavka u kupovini koja je među najvažnijima.

Bočice i cucle

Bez obzira da li dojite ili koristite formulu za pravljenu ishranu za bebe, biće vam potrebne bočice i cucle za njeno hranjenje, a kasnije i davanje vode. Bočice su dovoljne jedna od dve, dok se cucle menjaju kako beba raste, a pored toga je uvek dobro imati i stelirizator za održavanje njihove higijene. Na taj način ćete uvek biti sigurni u čistoću samog posuđa koje koristite za svoje dete.

Toplomer i osnovni lekovi

Toplomer za merenje temperature je uvek potreban u kući, posebno kada je tu beba ili manje dete. Zato se ovo uvek kupuje uz prvu kupovinu. Deca su sklona brzom razvijanju temperature koju je potrebno pratiti. Pored toga, uvek možete da se posavetujete sa svojim pedijatrom koji lekovi bi trebalo da budu stalni deo vaše kućne apoteke i da ih imate u pripravnosti. Samo vodite računa o njihovom roku, datumu otvaranja i uvek ćete biti sigurni da je sve u redu.

I za kraj, ne zaboravite da bebinu sobu ili kutak opremite kojom mekanom, plišanom igračkom, jer je to ono šta bebe najviše vole!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here