Početna Zdravlje Zdravlje dece 7 najvažnijih koraka za dobro zdravlje dece

7 najvažnijih koraka za dobro zdravlje dece

2231
0

Zdravlje dece je tema koja bez ikakve sumnje privlači najviše pažnje svakog roditelja. Najpre se brinemo da dete dođe na svet zdravo, a potom ulažemo mnogo truda i posvećujemo mnogo pažnje da obezbedimo sve važne preduslove da mališan izraste u zdravu odraslu osobu.

Šta sve kao roditelji moramo učiniti da bi doprineli očuvanju zdravlja naše dece?  To se stalno pitamo. Prema mišljenju stručnjaka, ovih 7 stvari svaki roditelj treba da ima u vidu prilikom podizanja i vaspitanja deteta, a radi očuvanja njegovog fizičkog i psihičkog zdravlja.

#1 Fizička aktivnost dece

Deca su nestašna, živahna, ne mogu da sede mirno, nestrpljiva su, imaju neprestanu potrebu da budu aktivna. I to je dobro. Međutim, svoj toj njihovoj energiji neophodno je usmeravanje. Fizička aktivnost je savršen način da se ogromna energija koju mališani poseduju kanališe i da se usmeri ka svrsishodnom cilju.

U tom smislu, veoma je važno podsticati decu da što više vremena provode u igri na otvorenom i da se bave sportom. Od malih nogu treba kod mališana razvijati ljubav prema sportu. Ukoliko za to ima mogućnosti, u kući ili stanu treba odrediti kutak za vežbanje onda kada zbog vremenskih uslova nije moguće boraviti napolju.

Dete treba što češće da trči i da hoda boso po kući, jer je to najbolji način i najveći doprinos pravilnom razvoju njegovih stopala. Čak se preporučuje da detetu treba napraviti neravnine po podu. Na primer, tako što ćete u određenom delu sobe ispod tepiha staviti lego kockice ili neke druge slične predmete po kojima će mališan gaziti i na taj način „masirati“ svoja stopala.

A onda kada vremenske prilike to dozvoljavaju, treba iskoristiti svaki trenutak da dete bude napolju, jer boravak na otvorenom i fizička aktivnost u prirodi su najbolji saveznici u očuvanju zdravlja  i jačanju opšteg imuniteta.

#2 Provetravanje i vlaženje vazduha u kući

Poznato je da se virusi brzo šire i umnožavaju na toploti. Zato je važno svakodnevno provetravati prostor u kome se boravi, i održavati optimalnu vlažnost vazduha u tom prostoru. Održavanje vlažnosti vazduha moguće je pomoću ovlaživača koji je postavljen iznad grejnog tela. Optimalna temperatura prostorije u kojoj se provodi većina vremena treba da bude između 18 i 22 stepena celzijusovih.

#3 Higijena

Stara naša poslovica kaže: „Čistoća je pola zdravlja“. Vodite se ovom izrekom i maksimalno se potrudite da od najmanjih nogu kod dece razvijete higijenske navike. Dete treba stalno podsećati da posle igre, šetnje, dolaska iz škole, nakon kašljanja i kijanja u ruku, posle upotrebe toaleta i sl. treba da opere ruke. Pričajte sa mališanom na temu higijene i pojasnite mu iz kojih razloga je važno redovno prati ruke i održavati ličnu higijenu. Osim toga, važno je da dete od malena steken i naviku redovnog pranja zuba.

Osim lične higijene, veoma je važna i higijena životnog prostora. Izbacite iz kuće suvišna hemijska sredstva, a kad god je to moguće, koristite prirodna sredstva za održavanje čistoće domaćinstva. Na primer, sodu bikarbonu i sirće. Veoma je važno redovno čistiti kuću ili stan od prašine, jer se u njoj često nalaze i grinje, razni drugi alergeni, kao i razni drugi uzročnici patogenih infekcija.

#4 Ishrana dece

Od uvođenja nemlečnih namirnica u ishranu deteta pa nadalje, roditelji svakodnevno brinu da li dete unosi dovoljne količine hrane, da li je ta hrana zdrava i raznovrsna. Međutim, te brige su često preterane, jer svako dete unosi onoliko hrane koliko mu je dovoljno, zbog čega ga nije potrebno primoravati da jede protiv njegove volje.

Preporuka nutricionista je da hrana koja se priprema deci bude što jednostavnija. Količine voćnih sokova i drugih namirnica koje sadrže puno šećera, pre svega slatkiša, treba ograničiti. Dnevno se preporučuje unos do 6 kašičica šećera. Zdrava ishrana podrazumeva dosta svežeg povrća i voća, mesa i mlečnih proizvoda.

Međutim, roditelji se sve više susreću sa brojnim savetima i teorijama o ishrani dece i često bivaju iscrpljeni naporima da privole svog mališana da jede salate od svežeg povrća i druge namirnice čije ukuse retko koje dete voli.

Zato je veoma važno da budete uporni i strpljivi, a najvažnije je da sopstvenim primerom pokazujete detetu šta treba da jede i koja je hrana najbolja za njegov zdravlje. U vezi sa tim, vaša svakodnevna trpeza treba da sadrži zdravu, svežu i raznovrsnu hranu. Malo po malo, dete će i samo prihvatiti navike koje njegovi roditelji imaju u ishrani.

#5 Odevanje deteta

Prvo pravilo u odevanju deteta jeste da ga treba obući u zavisnosti od vremenskih prilika, a nikako od aktuelnog godišnjeg doba. Pedijatri savetuju roditeljima da je najbolje da decu oblače slojevito i to isto slojeva garderobe (pa čak i jedan manje) kao što i sami nose. Bilo koje godišnje doba da je u pitanju, odeća treba da bude udobna (nikako pretesa ili preširoka) i da bude praktična.

#6 Dnevni režim sna i budnosti

San je jedan od najvažnijih faktora zdravog i normalnog rasta i razvoja deteta. Mališani koji ne spavaju dovoljno podložniji su bolestima. Nedostatak sna povećava osetljivost dece na stres i slabi njihov imunitet. Ovo je više nego dovoljan razlog da se svim silama potrudite da pozitivno utičete na to da dete ima uredan režim spavanja i budnosti. Da se zna kada odlazi na spavanje i kada ustaje.

Stvorite male ritualne koji će vremenom doprineti tome da dete sa zadovoljstvom odlazi u krevet. Imajte na umu da se hormon rasta najviše luči u vremenskom periodu od 21 časa do 1 sat posle ponoći.

Velika je zabluda da se deca ne mogu tako brzo umoriti. Zato je važno da budete dovoljno mudri i uporni u nastojanju da dete spava dovoljno dugo i da legne na vreme.

#7 Imunizacija dece

Poslednjih godina vakcinacija dece izazvala je velike polemike u našem društvu, i postala jedna od najaktuelnijih tema kada su u pitanju deca i njihovo zdravlje. U javnosti se pojavilo puno onih koji tvrde da su vakcine štetne, da mogu da izazovu autizam i tako dalje. Kao posledica ovakvih, naučno nepotkrepljenih tvrdnji, ove zimske sezone imali smo epidemiju malih boginja, koja je na žalost odnela i više dečjih života.

Zato roditelji uvek moraju imati na pameti činjenicu da je njihova dužnost da svoju decu zaštite od zaraznih bolesti i da je vakcinacija obavezna. Međutim, pre svega mediji su zaslužni što su mnogi roditelji pali pod uticaj raznih samoproklamovanih boraca protiv vakcinacije, među kojima je najviše onih koji su apsolutni laici i koji nemaju nikakve veze sa medicinskom strukom.

Treba da verujete lekarima koji su se godinama školovali, pročitali gomile stručnih knjiga i što je najvažnije sticali medicinsku praksu, a ne licima sa estrade i sa televizije. Mislite o tome!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here