Početna Porodica Saveti 7 saveta: Kako naučiti dete da poštuje druge

7 saveta: Kako naučiti dete da poštuje druge

2993
0

Poštovanje je jedna od najvažnijih vrednosti i svoju decu moramo vaspitavati u tom smislu. Nije to samo poštovanje odraslih i autoriteta, već poštovanje ostale dece, ali i samog sebe. Ustvari, osnova dobrog suživota i kvalitetnijeg života leži u uzajamnom poštovanju. Izdvojili smo 7 pravila ili saveta koji će vam pomoći da svoje dete vaspitavate tako da poštuje sebe i druge.

1. Dajte primer

Kada je dete još malo, nauči, fundamentalno, imitaciju. To znači da ako vidi da se odrasli poštuju kod kuće, naučiće i samo da poštuju druge. Skoro je nemoguće izbeći neslaganja i diskusije, ali je takođe neophodno govoriti sa stavom međusobnog poštovanja. U domu gde prevladavaju vikanje i svađa, teško je vaspitavati dete u smislu poštovanja drugih. U takvoj atmosferi dete ima idealanu podlogu da i samo kasnije postane netrpeljivo i agresivnao.

2. Budite ljubazni prema svom detetu

Reči poput „molim“, „hvala“ i „žao mi je“ neće umanjiti poštovanje vašeg deteta, upravo suprotno. Deca su mali ljudi koji takođe zaslužuju da budu okruženi ljubaznošću. Zato, ako pogrešite, izvinite se, pa ćete naučiti dete da prepozna svoje greške i da bude pažljivije. A ako vam u nečemu pomogne, priznajte mu trud i zahvalite se, tako ćete ga naučiti da ceni napore drugih.

3. Tražite mišljenje i poštujte njegove odluke

Kada vaše dete počne da samostalnije donosi odluke, važno je da uzmete u obzir i njegovo mišljenje. Kad god je to moguće, pitajte dete šta misli o odlukama koje vi umesto njega donosite, a koje ga se direktno tiču. Takođe je važno prihvatiti neke njihove odluke, iako možda smatrate da bi mogle biti i bolje. Postarajte se da dete uvek može računati na vas.

4. Prihvatite iskrenost

Da biste poštovali nekoga, morate mu verovati. Zbog toga, ako želite da vas vaš sin ili ćerka poštuju, osnovno je da vam veruju. Dete ne smete lagati, jer će, kada sazna za laž, osećati da ste ga prevarili i izdali. Ako dete misli da vam ne može verovati, neće vas ni poštovati. Ponekad istine mogu biti teške, međutim, pokušajte da pronađete najbolje reči tako da vas može razumeti, ali nemojte skrivati istinu, jer u pokušaju da ga zaštitite izgubićete njegovo poverenje.

5. Uspostavljanje jasnih pravila koegzistencije

Kod kuće je važno da svi članovi porodice poštuju jedni druge i imaju svoj lični prostor, uključujući decu i kućne ljubimce. Vaše dete treba da nauči da ne sme uznemiravati kućnog ljubimca dok jede i da treba poštovati prostor i lične stvari svoga brata ili sestre. Ostali se takođe moraju pridražavati pravila i poštovati njegovu privatnost i lične stvari. Uspostavljanje osnovnih pravila koegzistencije garantuje uzajamno poštovanje među ukućanima.

6. Nauči dete da bude strpljivo, al i da slobodno izražava svoje ideje i želje

Poštovanje počinje sa samokontrolom, veštinom koja može da počne da se razvija posle treće godine. Učite svoje dete, na primer, da stpljivo čeka na red, ali i odloži zahteve. Od ključne je važnosti da dete nauči da izrazi svoje želje bez nekog velikog ustručavanja, ali i da shvati da će u nekim slučajevima morati da ih odloži, jer one ne mogu uvek imati prioritet nad drugima.

7. Pomozite mu da razvije empatiju

Poštovanje ne treba razvijati nametanjem koje je zasnovano na strahu, već punim uverenjem da drugi zaslužuju da se prema njima odnosite sa ljubaznošću. Da bi se razvio takav stav, važno je da dete izađe iz egocentričnog položaja i nauči da se stavlja u poziciju drugog. Objasnite detetu tako da shvati da ponekad njegove reči i stavovi mogu nekome naneti štetu. Da biste to postigli, važno je da ga ohrabrite da razmisli sa pitanjima kao što su: “Kako bi se ti osećao/la na njegovom mestu?” ili “Kako misliš da se neko osjeća zbog onoga što si mu učinio/la?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here