Početna Porodica 7 saveta za selidbu s decom bez stresa

7 saveta za selidbu s decom bez stresa

646
0
porodica-dete-kutija-selidba
Foto: Pexels.com

Da li ste znali da se selidba ubraja u najstresnije životne situacije? Pored venčanja, gubitka posla, razvoda, bolesti ili smrti bliskih ljudi, preseljenje u drugi grad (pa čak i drugi stan u istom gradu) jedna je od onih prekretnica koje posebno utiču na nas. Ukoliko se u tu jednačinu dodaju i deca – ceo proces postaje još zahtevniji i izazovniji.

Međutim, čak i kada se čini kao nemoguća misija, selidba sa decom može da protekne bez većih trzavica i problema ukoliko se sa pripremama počne na vreme. Umesto nervoze i blagih napada panike hoćete li sve spakovati, kako će se deca navići na novu sredinu i na kraju krajeva – kako će proteći sam dan preseljenja, možete se preseliti lako. Pročitajte 7 saveta za selidbu sa decom koji će vam pomoći da se preselite sa što manje briga i stresa.

#1 Blagovremena priprema je pola selidbe

Dobar plan i organizacija su suština svake selidbe bez stresa. Da biste izbegli sve one haotične dane i nedelje kada po stanu preskačete kutije i gledate u dopola spakovane stvari, razmislite o tome koliko vam je vremena potrebno.

Priprema za selidbu na vreme nije samo fraza. Ako uzmete dva, tri, pa i četiri meseca unapred koje ćete posvetiti planiranju, organizaciji i pakovanju onih manje potrebnih stvari, moći ćete da prođete kroz ceo proces mnogo opuštenije i mirnije.

Važno je reći da pripreme za selidbu ne podrazumevaju samo popisivanje stvari, nabavku kutija i pakovanje. Naprotiv, potrebno je da pripremite i sebe i decu emotivno, da im približite tu ideju preseljenja i života u novom stanu ili gradu.

Vreme i razgovor ovde igraju ključnu ulogu – drugačije će se ponašati deca koja znaju mesecima unapred da će promeniti svoju sobu i školu, od onih mališana koji imaju samo nekoliko nedelja da shvate (i prihvate) ovu veliku promenu. Zbog toga procenite kada je pravi trenutak da deci kažete za selidbu i budite otvoreni za razgovor sve vreme.

selidba-deca-porodica
Foto: Pexels.com

 

Dete može da bude tužno, razočarano, pa i besno kada shvati da više neće svakodnevno viđati svoje drugove iz vrtića ili škole. Zadatak roditelja je da ga provede kroz ovaj „emotivan ringišpil”, te da mu pomogne da se izbori sa ovim jakim osećanjima i bude podrška. Najvažnije je da dete shvati da selidba ne znači gubitak doma ili porodice, već jedno novo životno poglavlje.

#2 Uključite decu u planiranje

Dobar način da se dete oseti vrednim i da manje tragično doživi selidbu jeste da ga uključite u planiranje. Pakovanje, zajedničko odlučivanje o tome koje stvari treba zadržati, a koje ne, ali i planiranje putovanja na sam dan preseljenja – ako dete dobije svoje zadatke od odraslih, biće manje prostora za nervozu i stres.

Dovoljno je da dete ima slobodu da spakuje svoju odeću, knjige ili igračke da mu stavite do znanja da se i njegovo mišljenje uvažava i ceni, te da se ojača osećaj porodičnog zajedništva u tako kritičnom životnom trenutku.

#3 Oslobodite se svih nepotrebnih stvari

Kada pravite plan pakovanja, verovatno je najbolji „soba po soba“ princip. Krenite od garaže, podruma ili tavana, odnosno pakovanjem onih stvari koje vam najmanje trebaju (ili vam uopšte ne trebaju) svakodnevno. Iskoristite ovu etapu selidbe da se oslobodite svih onih nepotrebnih stvari i tako značajno rasteretite.

Stare igračke, bicikl, odeća, kućni aparati – šta će vam zaista trebati u novom stanu? O predmetima koji ne prođu ovu „selekciju“ zajednički odlučite – hoćete li ih prodati, pokloniti ili baciti. Neka dete odluči da li će neku igračku pokloniti svom drugu/drugarici ili od koje svoje „dragocenosti“ ne želi da se rastane.

#4 Oslonite se na agenciju za selidbe

Premda vam se čini da imate vremena i da ćete „lako sve sami“, kada se selite sa decom uvek morate računati na neke nepredviđene situacije. Da se ne biste u poslednji čas bespotrebno nervirali, najbolje je da se oslonite na profesionalce. Uz pouzdanu agenciju za selidbe, naročito ako se selite sa manjom decom, ceo proces može da protekne mnogo jednostavnije.

Na vreme istražite agencije koje imaju dobru reputaciju i iskustvo ne samo transportu, već i u pakovanju, pa i montaži i demontaži nameštaja. Izaberite pouzdanu firmu čije usluge možete da priuštite, a koja je specijalizovana za selidbe na željenoj lokaciji. Primera radi, agencija za selidbe Beograd, ako se selite u prestonicu ili agencija za seldibe u Novom Sadu, ako se selite u Novi Sad.

Ukoliko vam finansije dopuštaju angažujte profesionalan tim koji će sve spakovati umesto vas, prevesti u novi tom i raspakovati – ako se tako dogovorite. Nećete razmišljati o tome da li ste nešto zaboravili, da li će se neki komad nameštaja oštetiti prilikom putovanja. Ne samo da ćete poštedeti decu i sebe stresa, već ćete dobiti i značajno na vremenu. Iskoristite te dragocene trenutke za razgovor sa decom o novom stanu i avanturama koje vas očekuju.

#5 Spakujte torbu i ranac za hitne slučajeve

Bilo da se selite samostalno ili uz pomoć agencije za selidbe, pakovanje torbe i ranca za „hitne slučajeve“ je obavezan korak. Spakujte osnovne stvari za celu porodicu – dokumenta, pribor za ličnu higijenu, putnu apoteku, punjače za mobilne telefone ili tablete. Torba treba da sadrži sve one predmete bez kojih ne biste krenuli ni na „obično“ putovanje. Tako ćete osigurati da prvi sati i dani u novom stanu proteknu bez nervoze jer je baterija nečijeg telefona „na izdisaju” ili ne znate gde su vam četkice za zube, sapun i peškiri.

Dok se vi fokusirate na pakovanje torbe, neka deca spakuju svoje rančeve sa onim knjigama, slikovnicama i igračkama koje najviše vole. Ako dođe do situacije da se dete iznenada rastuži ili rasplače, značiće i njemu i vama da pri ruci imate onog omiljenog plišanog medu od kog se inače ne odvaja. Draga igračka može da mu pruži osećaj sigurnosti i da ga umiri.

#6 Neka deca budu vredna na dan selidbe

Dodeljivanjem zadataka ili zaduženja na dan selidbe pomažete detetu da se oseća odgovorno, ali i manje tužno i zbunjeno zbog preseljenja. Naravno, nećete prepustiti deci da nose kutije, ali možete im poveriti neke manje zahtevne zadatke. Predškolci mogu da prođu kroz sve sobe i provere fioke i ormare – da se nešto ne zaboravi. Starija deca mogu još jednom da pregledaju spisak i plan pakovanja. Možda mogu da iznesu posluženje za prevoznike, odnosno ljude iz agencije za selidbe.

Bitno je da zaduženje bude prilagođeno uzrastu deteta i da se njegove ručice uposle. Kada vidi da svi rade, selidba će delovati manje strašno.

#7 Selidba kao porodična pustolovina

Na kraju, sledeći korak po korak, ako date sebi i deci dovoljno vremena da se naviknete na ideju preseljenja, selidba može da postane nova porodična pustolovina. Zamenite stres uzbuđenjem, zajedničkim odlukama, planiranjem i pakovanjem.

Za sam dan selidbe spakujte se kao da krećete na porodični odmor. Pripremite listu pesama koje volite i koje ćete pevati u automobilu, sendiviče za užinu na putu i slično. Pozitivno razmišljajte, prenesite to uzbuđenje na decu i iskoristite selidbu da ojačate dragocene porodične veze.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here