Početna Škola Analiza lika Analiza lika: Lujo iz pripovetke Jablan Petra Kočića „Lujina borba“

Analiza lika: Lujo iz pripovetke Jablan Petra Kočića „Lujina borba“

18436
0

Pred vama se nalazi analiza lika dečaka Luje iz pripovetke „Jablan“ Petra Kočića. Tekst koji je pred vama može vam veoma dobro poslužiti i kao građa za pismeni sastav na ovu temu. Naša preporuka je da ipak pročitate delo i doživite ga na svoj način.

„Lujina borba“

Okruženje u kojem se pisac rađa i odrasta u velikoj meri određuje teme i motive njegovog stvaralaštva. Do ovog zaklјučka se lako može doći na primeru dva pisca zastuplјena u Čitanci za šesti razred: Ive Andrića i Petra Kočića. I Andrić i Kočić rodili su se i odrastali u Bosni i Hercegovini, u planinskim krajevima koje nastanjuju neobični lјudi. Nјihova neobičnost ogleda se najpre u velikom talentu za pripovedanje, a zatim i u osobinama koje ih krase, a koje su, u današnje vreme, ne baš tako česte. Junaci ovih pisaca su uvek hrabri, neustrašivi, uporni, samouvereni, i često su predodređeni za neke velike podvige. Kao takvi, oni su pravi predstavnici svog kraja. Takvim posebnim junacima pripada i Kočićev Lujo.

Dečaka Luju upoznali smo čitajući pripovetku „Jablan“. Kao i svako dete, i mene su u ovoj pripoveci privukli najpre velika lјubav i prijatelјstvo između dečaka Luje i bika Jablana. U Lujinom ophođenju prema svom biku prepoznao sam sebe i tu neraskidivu prijatelјsku vezu između deteta i životinje. Pažnja koju Lujo pokazuje prema svom biku Jablanu pravi je dokaz njegove velike lјubavi. Jablan mu, takođe, uzvraća istom merom. Međutim, čitajući kod kuće ovu pripovetku, bilo mi je teško da razumem zašto Lujo želi da se njegov najveći prijatelј, bik Jablan, „ogleda“ baš sa carskim bikom Rudonjom.

Zahvalјujući podacima iz biografije Petra Kočića, saznao sam da je ovaj pisac živeo u vreme turske, a potom i austrougarske okupacije Bosne. Tada sam ovu pripovetku počeo da shvatam u novom značenju. Lujina želјa da se njegov bik bori sa carskim najpre je izraz njegovog prkosa situaciji u kojoj živi. Nјegov prkos je Kočićev prkos i inat svih lјudi koji su u to vreme živeli u Zmijanju, piščevom rodnom kraju. O snazi želјi zbog koje Lujo „gori“ govori nam to što je ovaj dečak spreman da žrtvuje ono što mu je najmilije, bika Jablana.

Dečak Lujo budan sanja o trenutku borbe svoga bika sa carskim bakom, i u tim maštarijama on je dosta siguran u to ko će pobediti. Možda zbog toga što, kao i svako dete koje je odraslo na bajkama, veruje da dobro uvek pobeđuje zlo. A još više jer je njegova borba pravedna i prkosna. Ovde Lujo kao da više ne sanja samo svoj san, već san svih njegovih sugrađana; kao da govori u njihovo ime, kao da želi njihove želјe. Zato ova borba izlazi iz okvira Lujine lične, i postaje simbol svake borbe za slobodu i pravdu.

Kočić, majstor pripovedanja, borbu Jablana i Rudonje prikazuje kao pravi dramski čin, izazivajući u čitaocima sve nijanse straha i sreće. Lujina strepnja tokom svakog novog pokreta postaje i naša strepnja, a Lujina radost zbog Jablanove pobede u nama odjekuje onako silno, kako je odjekivala Jablanova rika. Da Lujina borba nije samo njegova, već ujedinjena borba svih potlačenih lјudi, svedoči i sama priroda čiji se opis menja upravo onako kako se menjaju Lujina osećanja. Jutro uoči borbe bikova počinje suncem koje uspeva da osvetli i one senovite predele planine iznad Zmijanja. Isto tako Lujina želјa da njegov bik pobedi carskog uliva hrabrost biku Jablanu.

U Kočićevoj pripoveci sve je u neraskidivoj vezi: čovek, priroda i životinje u uzajamnoj su lјubavi i saosećanju. Isto tako i čitalac nad redovima Kočićevih pripovedaka ne može da ove „planince“ ne doživi kao svoje. Tako i Lujina borba postaje naša borba, najpre sa samima sobom da zarad viših cilјeva postanemo spremni na žrtvu, a potom i da naučimo da verujemo u pravednost. A iznad svega, da živimo u skladu sa tim. Za svoje želјe treba se boriti, a neretko i žrtvovati nešto do čega nam je stalo. Ali plemenit i pravičan cilј vredan je svake žrtve. Takav je bio Lujin cilј. Zato je njegova borba – pobeda.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here