Početna Škola Sastavi - teme Aska i vuk – pismeni sastav iz srpskog (tema iz gradiva)

Aska i vuk – pismeni sastav iz srpskog (tema iz gradiva)

30153
0
aska i vuk
foto: dusangadjanski.blogspot.rs

Primer pismenog sastava na temu „Aska i vuk“ za učenike starijih razreda osnovne škole. Ova tema objavljena je u časopisu za dečje umetničko stvaralaštvo „Dečje iskre“ 1981. godine

Aska i vuk

O veličini i vrednosti Iva Andrića dovoljno govore njegova književna dela, dovoljno govori i najveće svetsko priznanje, Nobelova nagrada za književnost. U tom književnom blagu nalazi se i jedna, vrlo lepa, sažeta pripovetka „Aska i Vuk“. Nju ne smemo samo letimično pročitati, o njoj moramo dobro razmisliti.

Aska je mlado jagnje nalik na grudvicu snega. Njeno stado mirno pase, pa kad pogled namah odluta i ponovo se vrati, može vam se učiniti kako se sneg zadržao na toj zelenoj travnatoj poljani. Aska pored svoje mladosti i lepote ima i svoj životni cilj. Postaće balerina. Uči prve korake, prve figure, baš tu na zelenoj poljani. Postaće velika umetnica. Svet će pričati o njoj. Želje su jedno, a stvarnost ponekad ume da bude vrlo okrutna i pomuti sva ta htenja. Uputila se Aska, uputilo se mlado stvorenje da upozna ono što ga kao magnet privlači, zove.

Kada se najmanje nadala zlu, kada je bila opijena radošću, ispred nje se pojavio vuk. Hteo je svoje. Hteo je danak u krvi za njenu mladost, za njenu radost, lepotu. Olinjao i ružan, nije znao šta je to lepota. Na smrt preplašena Aska počinje jednu novu igru u kojoj unosi svu lepotu, gracioznost umeće. Izvodila je skokove od kojih je dah zastajao. Skokovi su bili laki, elegantni. Kakva snaga, mladost, lepota! Vuk je kao opčinjen hodao za njom, odlažući svoj krvavi pir. Tako nešto on nije video. To na izgled slabašno biće imalo je snagu planinske bujice. Muzika se ovde ne čuje, ovde je dirigent borba, borba sa smrću, borba za život.

Iako sa osakaćenim čulima, i vuk je cenio Askinu igru. Aska nije posustala, nije zastala da se odmori. Ne sme da prekine igru, ne sme da se umori. Nikada ni na jednoj sceni ne bi mogla da se takvim umećem odigra tu svoju igru koja je iznenada stavljena ne repertoar. Doduše, život je koreograf, pa je njegovo kada ćemo se naći na sceni.

Pucanj je prekinuo gracioznu igru tanane balerine. Aska je izašla kao pobednik. U poslednjem trenutku spasli su je čobani iz zagrljaja smrti. Ali to nije kraj priče. Aska nije fizički ozleđena, njena mlada duša ranjena je saznanjem da na životnom putu ima toliko prepreka i strahote, ali i da je život lep ako otkrijemo njegove vrednosti, ako shvatimo da treba živeti za njih.

Aleksandra Nikolić VI – OŠ „Radoje Domanović“ Kragujevac

Prethodni članakStare srpske narodne uspavanke za bebe
Sledeći članakKo ne radi taj ne jede – Srpska narodna pripovetka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here