Početna Vesti Obaveštenja Asocijacija najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije – ANN EX YU

Asocijacija najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije – ANN EX YU

3405
0

Da ništa nije teško ni nemoguće kada svoj posao obavljate sa ljubavlju i entuzijazmom pokazuje primer dve po svemu izuzetne učiteljice iz dve različite države. Jedna od njih je Željana Radojičić-Lukić iz Srbije, a druga je Vese Vesela Bogdanovik iz Makedonije. Sem ljubavi prema svom pozivu zajedničko im je i to što su obe finalistkinje Global Teacher Prize i učitelji ambasadori Varkey fondacije sa područja bivše Jugoslavije.

Učiteljice Željana i Vesela osnivači ANN EX YU

Željana Lukić – Radojičić, učiteljica iz Srbije je dobitnik mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada a najprestižnija među njima je njeno imenovanje za jednog od 50 najboljih nastavnika sveta na takmičenju Global Teacher Prize. Željana je tvorac Kreativne čarolije koja je najveći obrazovni festival na zapadnom Balkanu. Dovoljno je da se pomene „Čarobno selo“ i da se odmah zna da iza toga stoji svestrana učiteljica Željana.

„Čarobno selo“ u potpunosti opravdava svoj naziv, jer je zaista čarobno. U pitanju je koncept zasnovan na inovativnim nastavnim sredstvima koja su bliska dečjim interesovanjima. Reč je o ambijentalnoj nastavi koja uključuje povrtnjake, voćnjake, solarne sušare, automatske meteorološke stanice, teleskop i sunčani sat, kao i kućice u kojima žive Vile Čarobnice koje će Vas sa osmehom provesti kroz Željanin bajkoviti svet. Učiteljica Željana je osnivač i autor „Čarobne interkulturalne mreže prijateljstva“, projekta kojim je uspešno umrežila nastavnike i učenike iz 29 zemalja širom sveta.

Vese Vesela Bogdanovik je učiteljica iz Makedonije koja je takođe nosilac priznanja Global Teacher Prize, jedna od pedeset najboljih nastavnika sveta. Dobitnik je nekoliko republičkih i međunarodnih priznanja. Autor je međunarodnog festivala za edukativne filmove KREF, koji podržava i podstiče kreativni rad u obrazovanju. Njen projekat Čarobna zemlja bajki i priča predstavlja veoma uspešan interdisciplinarni model učenja i primer primene IKT-a u nastavi u radu sa decom najmlađeg školskog uzrasta, kao državni Majkrosoft ekspert edukator i kao predstavnik Makedonije u Španiji. Autorka je knjige edukativnih bajki „Čarobni štapići i šerene laži.“

Sem ogromne ambicije, entuzijazma i ljubavi prema svemu što rade, zajedničko za ove dve izuzetne učiteljice je i to što svaki njihov projekat u nazivu ima reč „čarobno“, a da su i same čarobnice svog poziva vidi se iz svakog njihovog poduhvata.

Ideja o osnivanju Asocijacije najboljih nastavnika je potekla upravo od ove dve Čarobne učiteljice, koje su sudeći po svemu neumorne, inspirativne i dosledne u svemu čega se dotaknu.

Ubrzo po osnivanju ANN EX YU pridružili su im se visokokvalitetni obrazovni lideri koji su spremni da okupe sve nastavnike entuzijaste iz svih zemalja bivše Jugoslavije kako bi zajedničkim snagama inspirisali i motivisali najbolje nastavnike.

Ciljevi i zadaci  ANN EX YU

Ciljevi zadaci ANN EX YU su umrežavanje najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije u cilju saradnje, razmene ideja, iskustava kao i resursa u sferi obrazovanja i vaspitanja.Povećanje vidljivosti rada i stvaralaštva nastavnika sa prostora EX YU koji motivišu i inspirišu svoje učenike, kao i davanje tehničke podrške takvim nastavnicima pri apliciranju za Global Teacher Prize. Ovako regionalno umrežavanje najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije doprinosi većoj vidljivosti i prisutnosti na obrazovnoj mapi sveta. Veoma bitan cilj je stvaranje bolje medijske slike učiteljske profesije koja je priznaćete neopravdano skrajnuta. Ovo su samo neki od ciljeva ANN EX YU a mnogo ih je. Ideja je da se ciljevi realizuju kroz organizovane aktivnosti kao što su stručni skupovi, konferencije, tribine, festivali, webinari kao i javno predstavljanje, promovisanje i afirmisanje aktivnosti u navedenim oblastima.

Misija i vizija ANN EX YU

Misija ANN EX YU je osnaživanje, pružanje podrške, afirmisanje i promocija nastavnika entuzijasta koji su preko potrebni svim društvima ovog regiona. Vizija ANN EX YU je stvoriti uslove u obrazovnim sistemima u kojima bi najbolji nastavnici bili značajno nagrađeni za svoj rad, uvaženi i poštovani u društvu kao i podsticanje najboljih učenika i studenata da se opredele za nastavničku profesiju.

Kriterijumi za prijem u članstvo ANN EX YU su jasno definisani i u zavisnosti od toga koliko  kriterijuma ispunjavate možete postati ravnopravni član asocijacije, dobiti zvanje najboljeg nastavnika EX YU ili steći titulu nastavnička zvezda EX YU. Dobra strana ove asocijacije je ta što prijemom u članstvo ANN imate mogućnost da napredujete u skladu sa svojim afinitetima i upornim koracima stignete do titule „Nastavnička zvezda EX YU.“ S obzirom da je interesovanje za prijem u članstvo ANN EX YU veoma veliko, osnivački tim je odlučio da prijem članova bude u fazama, tako što će se u različitim državama bivše Jugoslavije organizovati konferencije, gde će se po etapama dodeljivati titule najboljim nastavnicima regiona.

Prva obrazovna EX YU konferencija

U Skoplju je 01. i 02. marta 2019. godine održana prva obrazovna EX YU konferencija pod nazivom „Svet obrazovanja briše granice.“ U radu ove konferencije su učestvovali umreženi nastavnici iz država bivše Jugoslavije. Prvog dana okupljeni učesnici su posetili školu Dimitar Miladinov u Skoplju, gde su se upoznali sa formalnim obrazovanjem u Makedoniji. Ljubazni domaćini su ih dočekali obučeni u makedonsku narodnu nošnju služeći im hleb i so u znak dobrodošlice. Učesnici obrazovne konferencije su imali priliku da prisustvuju radionici učenika na kojoj su pravili „martinki“ – amajlije od upletenog belog i crvenog svilenog konca koje se poklanjaju dragim osobama za zdravlje i sreću.

Program je nastavljen u Kulturnom centru gde je za sve prisutne predavanja održala profesor doktor Suzana Kirandžiska, a nakon predavanja se prešlo na radionicu koja je imala za cilj da učesnicima približi rad asocijacije kroz različite aktivnosti i timove. Uz stalnu podršku i saradnju svih punopravnih članova Asocijacije radionicu je veoma uspešno vodila Čarobna učiteljica Željana. Drugi dan konferencije je počeo plenarnim delom tokom koga su se sem osnivača, prisutnima obratili ambasadori ANN EX YU ( prof.dr. Kiril Barbarev, prof.dr. Suzana Kirandžiska i Ksenija Makazlieva Trajčev). Na samom kraju plenarnog dela svi nastavnici zajedno sa gostima otpevali su himnu Asocijacije „Zemljo moja“ Ismete Dervoz Krvavac. Nije slučajno što su baš ovu pesmu odabrali za himnu Asocijacije, jer upravo ova pesma neguje različitosti i čuva autentičnost. Taj trenutak je bio posebno emotivan za sve prisutne, jer tokom izvođenja himne vijorile su se zastave svih naroda nekadašnje Jugoslavije.

Najbolji nastavnici regiona su održali motivaciona predavanja na razne teme: Entuzijazam u obrazovanju, prednost ili mana; Dostupnost primera dobre nastavničke prakse – inspiracija ili zamka; Liderstvo u obrazovanju u službi afirmacije nastavničke profesije; Prednost umrežavanja nastavnika u budućnosti. Nakon toga su dodeljene prve titule „Najbolji nastavnik EX YU.“

U susret drugoj obrazovnoj EX YU konferenciji

I dok Vi pažljivo čitate ove redove najbolji nastavnici sa prostora bivše Jugoslavije se uveliko spremaju za putovanje u Budvu gde će se u periodu od 30.maja do 02. juna 2019.godine održati Druga regionalna konferencija pod nazivom „Svijet obrazovanja briše granice.“

Sigurni smo da i među vama, našim vernim čitaocima ima mnogo vas koji ispunjavate kriterijume za članstvo u ANN EX YU, jer kao što reče učiteljica Željana – „Lako ih je prepoznati! Takvi nastavnici uspevaju svuda, čak ponajviše tamo gde se ne očekuju. Možete ih naći u malim neopremljenim školama, u nepristupačnim sredinama, u zavejanim mestima. Ima ih u sredinama koje su „alergične“ na različitosti bilo koje vrste. Uspevaju i tamo gde nema tolerancije, ali i tamo gde postoje tragovi diskriminacije.“

Ukoliko ste se pronašli čitajući ovaj tekst pozivamo Vas da se pridružite Asocijaciji, a mi ćemo se potruditi da Vam dočaramo bar delić atmosfere iz Budve sa Druge obrazovne konferencije.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here