Početna Vesti Obaveštenja „Baštovanov san“ – nova knjiga Jasminke Petrović i Boba Živkovića

„Baštovanov san“ – nova knjiga Jasminke Petrović i Boba Živkovića

2345
1

Ispred tebe je vrt po kojem šetaju različita neobična bića – brižna kornjača, nevidljiva Pru, patuljak koji čita, devojčica s delfinima u kosi… Uz njihovu pomoć jedan mrgudni baštovan doći će do vrlo važnog otkrića. O kakvom otkriću je reč – saznaćeš ako otvoriš ovu kapiju, pardon, knjigu!

Jaca i Bob

Jedan mrgudni baštovan po čitav dan brine o bašti i ulaže mnogo truda u cveće, koje, uz jednu malu kornjaču, smatra jedinim prijateljima. A to cveće je tako nežno, dok trepne, ono procveta i uvene, pa mu se čini da je taj njegov trud besmislen.

Ovaj baštovan provodi svoje usamljene dane uvek na isti način, sve do jedne noći kada će ga u bašti iznenaditi brojni posetioci. Ta poseta ne bi bila čudna da on nije posebno vodio računa o tome da se po bašti ne vrzma niko ko bi mogao da naudi njegovom cveću. A sve to zbog jednog davnog događaja kada su nestale prve lale koje je zasadio…

Neobični gosti otkriće mu razne tajne koje krije njegov vrt, a od devojčice s delfinima u kosi saznaće da su lale nekada davno nestale iz njegove bašte zbog jednog sasvim neočekivanog razloga. Razloga koji će mu pomoći da shvati da stvari nisu baš uvek onakve kakve izgledaju na prvi pogled i da sav trud i ljubav koje ulaže u cveće nisu uzaludni.

Nova knjiga Kreativnog centra pod nazivom Baštovanov san poznatog autorskog tandema koji čine Jasminkа Petrović i Dobrosav Bob Živković objavljena je u ediciji Od čitanja se raste i namenjena je početnicima u čitanju i prilagođena je potrebama ove ciljne grupe. Veći font i prored olakšavaju malim čitaocima savladavanje ove veštine, dok ih maestralne ilustracije Dobrosava Boba Živkovića uvode u čudesan svet jednog baštovana.

Jasminka Petrović

Jasminka Petrović (1960) studirala je španski jezik i književnost. Napisala je više od 30 knjiga za decu i mlade, od čega je najveći broj objavio Kreativni centar. Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Jasminka Petrović je bila urednik tinejdžerske emisije na radiju. Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Huper, Politikin Zabavnik). Uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. Učesnik je u različitim programima i projektima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Sa udruženjem Krokodil organizuje književni festival za decu Krokodokodil. Scenarista je dečje serije Kukuriku šou (RTS). Jedan je od osnivača Pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade Ura kultura.

Za svoje knjige dobila je sve najznačajnije književne nagrade (NEVEN, GAŠINO PERO, DOSITEJEVO PERO, PLAVI ČUPERAK, MALI PRINC, RADE OBRENOVIĆ, Nagrada POLITIKINOG ZABAVNIKA, Nagrada za najbolju dečju knjigu Beogradskog sajma knjiga. Roman Leto kada sam naučila letim ušao je u katalog minhenske Internacionalne biblioteke za mlade Bela vrana kao jedna od dvesta najboljih knjiga za decu 2015. godine).

Dobrosav Bob Živković

Dobrosav Bob Živković (1962) jedan je od naših najpoznatijih ilustratora. Završio Fakultet primenjenih umetnosti. Počeo je da objavljuje ilustracije još u srednjoj školi, a strast prema crtanju odvela ga je na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Prve ilustracije objavljivao je u Studentu, Vidicima i Tik-taku, kasnije u Velikom dvorištu, Dnevnom telegrafu, Evropljaninu i Politikinom zabavniku. Ilustrator je legendarnih edicija Znak Sagite i almanaha naučne fantastike Monolit. Duže vreme radio je kao art direktor studija Sači & Sači u Beogradu. Ilustrovao je preko 200 knjiga, od čega je više od 100 objavio Kreativni centar.

Za svoj rad, Bob Živković je dobio najvažnije nagrade za ilustraciju koje se u Srbiji mogu dobiti: dva Zlatna pera, pet Nevena, nagradu Zmajevih dečjih igara za izuzetan stvaralački doprinos popularisanju književnosti za decu, specijalno priznanje na svetskom sajmu izdavača u Bolonji, a i trostruki je dobitnik nagrade Lazar Komarčić za najbolja dela iz oblasti fantastike. Ipak, on sam kaže da mu je najveće priznanje to što neko ode i kupi njegovu knjigu.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here