Početna Zabava Radoznalac BBC: 10 najboljih dečjih knjiga svih vremena (1. deo)

BBC: 10 najboljih dečjih knjiga svih vremena (1. deo)

10738
0

„Oči su slepe. Treba tražiti srcem“ – Mali princ; Antoan de Sent-Egziperi

Vodeća britanska medijska kuća BBC objavila je nedavno listu 10 najboljih knjiga za decu ikada. Lista je napravljena od strane više desetina svetskih eksperata za književnost koje je BBC za ovu priliku kontaktirao i organizovao glasanje. Poznavaoci književnosti koji su učestvovali u glasanju odabrali su ukupno 151 dečju knjigu, a mi ćemo vam otkriti kojih 10 knjiga su najbolje.

Madlen Lengl: Kapije vremena (1962)

Glavna junakinja ovog  SF bajkovitog romana je Meg Mari, devojčica čijem se ocu, fizičaru koji je eksperimentima pokušao da pronađe mogućnost putovanja kroz vreme, misteriozno gubi svaki trag. Meg, zajedno sa svojim mlađim bratom Čarslom Valasom i školskim drugom Kalvinom, polazi u pustolovnu intergalaktičku potragu za ocem.

Ova uzbudljiva dečja SF avantura jedan je od prvih naučno-fantastičnih knjiga namenjenih mlađim čitaocima. Godine 2003. u produkciji Volt Dizni studija snimljen je i televizijski film „Kapije vremena“, a za 2018. godinu najavljena je nova filmska adaptacija knjige, od koje se očekuje da će postati veliki bioskopski hit.

Ursula Legvin: Čarobnjak Zemljomorja (1968)

Smeštena u izmišljenom arhipelagu Zemljomorja, priča prati Geda, mladog maga rođenog na ostrvu Gont. Njegove čarobnjačke moći ispoljile su se još dok je bio dečak, zbog čega upisuje školu magije. U školi zbog svoje nemirne prirode dolazi u sukob sa jednim od školskih drugova. Tokom borbe dva dečaka – čarobnjaka, Ged, upotrebivši jednu od svojih magija, nenamerno oslobađa strašno stvorenje iz senke. Tada nastaje zaplet.

tetralogija

Čarobnjak Zemljomorja, prva od šest delova sage o o Zemljomorju, pripada žanru naučne fantastike, sa bajkovitim primesama, a namenjena je pre svega mlađoj čitalačkoj publici. Međutim , i kod odraslih ova knjiga ostavlja snažan utisak.

Roald Dal: Čarli i fabrika čokolade (1964)

U blizini kuće u kojoj je živeo dečak Čarli Bakit nalazila se tajanstvena fabrika čokolade. Čarli je bio dečak iz siromašne porodice koji je obožavao čokoladu, ali je vrlo retko mogao sebi i da je priušti. Vlasnik fabrike čokolade bio je ekscentrični Vili Vonka. Vrata fabrike su uvek bila zatvorena i u nju niko nije mogao da uđe. Čak nije bilo ni radnika, jer ih je Vili jednog dana sve poslao kući. Fabrika Vilija Vonke je bila za sve velika tajna. I tako godinama, dok se jednoga dana nije pročula vest da će svako ko u pakovanju čokolade pronađe zlatnu ulaznicu, imati tu čast da poseti ovo tajanstveno, ali slatko mesto. Da li će Čarli biti te sreće? Saznaćete kada pročitate knjigu.

čarli i fabrika čokolade

 

Čarli i fabrika čokolade je delo Britanca Roald Dala, jednog od omiljenih dečjih pisaca među književnim kritičarima. Mnogi ga čak smatraju najvećim dečjim piscem, a upravo se ova knjiga smatra njegovim najboljim delom. Knjiga ima dve filmske adaptacije: „Vili Vonka i fabrika čokolade“ iz 1971. godine i „Čarli i fabrika čokolade“ iz 2005. godine.

Aleksandar Alan Miln: Vini Pu (1926)

Knjiga Vini Pu iz 1926. godine, prvi je tom priče koja prati pustolovine plišanog medveda Vinija Pua i njegove šumske družine – Tigra, Praslina, zeca zvanog Zekohop, magarca Iara, mame kengura Kange, njenog sina kengurčića Rua i drugih. Avanture ovih plišanih junaka dešavaju se u Stoletnoj šumi. Lik njihovog vlasnika, dečaka Kristofera Robina, takođe jednog od junaka storije o malom žutom plišanom medvediću koji obožava da jede med, zasnovan je na liku piščevog sina. Autor knjige je britanski pisac Aleksandar Alan Miln.

vini pu knjiga

Vini Pu je danas jedan od najpopularnijih likova iz dečjih priča, a tome je u mnogome doprinela i serija crtanih filmova o njemu, koja se već decenijama proizvodi u čarobnom studiju Volta Diznija. Prvi Diznijev film o pustolovinama plišanog mede „Vini Pu i medeno drvo“ snimljen je 1966. godine.

Antoan de Sent-Egziperi: Mali princ (1943)

Pripovedač ove prozne parabole je pilot koji preživljava avionsku nesreću i pada u pustinju Saharu. Tamo sreće Malog princa, nezemaljsko biće sa jedne druge planete i sa njim na jedan interesantan način pokušava da odgonetne smisao života.

mali princ knjiga

Francuski pisac i pilot Antoan de Sent-Egziperi napisao je ovo svoje, bez ikakve sumnje najbolje delo, 1943. godine. Ova fantastična i jako poučna novela i danas je strašno popularna, i to ne samo među decom, nego i među odraslima. Njen prevod je urađen na više od 180 jezika, a tiraž joj je dostiga brojku veću od 80 miliona primeraka, što je svrstava u grupu najprodavanijih knjiga ikada.

Na ovoj stranici možete pročitati drugi deo priče o najboljim knjigama za decu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here