Početna Porodica Beba i prvi odlazak na more – šta je važno da roditelji...

Beba i prvi odlazak na more – šta je važno da roditelji znaju

1126
0
beba

Sa prvim letnjim danima novopečeni roditelji imaju ozbiljnu dilemu – da li je njihova beba spremna za prvo letovanje ili je bolje da sačekaju iduću godinu za to. Uz sve prednosti koje može imati prvi odlazak na more, ipak postoje i faktori rizika. Bebica je još uvek mala i osetljiva, te je neophodno čitavu organizaciju prilagoditi njenim potrebama. Zbog svega toga veliki broj roditelja odlaže to „famozno” prvo letovanje sa bebom, misleći kako je ono veće maltretiranje nego uživanje. 

S druge strane, roditelji koji ne žele da čekaju neke bolje i lakše okolnosti, ne samo da su pred velikim izazovom, nego i pred ozbiljnom odgovornošću. Bebina reakcija na promenu klime, zaštita od sunca ili briga oko hrane samo su neke od stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju. O tome šta je još sve važno da roditelji znaju u vezi sa ovom temom saznajte u nastavku teksta.

Mišljenje pedijatra je najvažnije

Kako je bebin organizam naročito osetljiv i još uvek slab u odnosu na odrasle, ona teže podnosi ekspremno visoke ili niske temperature. Zbog toga bi trebalo da se roditelji posavetuju sa lekarom pre nego što bebu odvedu na letovanje. U vezi sa tim mišljenja pedijatara su podeljena. 

Neki smatraju da dete ne bi trebalo voditi na letovanje dok ne napuni godinu dana, jer je to optimalan period važnih promena kod beba (stabilnije držanje glave, sedenje, konzumiranje čvršće hrane…), te bi u tom kontekstu bilo lakše i roditeljima i bebama. Međutim, u praksi se „dozvola” za letovanje daje i bebama koje nisu napunile jednu godinu, zavisno od njenog napretka, razvoja i drugih kriterijuma. 

U svakom slučaju stručnjaci su saglasni kada su u pitanju blagodeti morskog vaduha i vode na dečji organizam. 

Beba i more – prednosti 

Prednosti vođenja bebe na more mogu biti velike, ali samo pod uslovom da se roditelji drže svih saveta lekara. Naime, boravak bebe na moru, pre svega, utiče na jačanje njenog imunosistema skladištenjem vitamina D. Na ovaj način se pozitivno utiče na jačanje kostiju kod deteta, ali i na njegov celokupan psihofizički razvoj.

Dalje, morski vazduh ima pozitivan uticaj na pročišćenje disajnih puteva. Ovo je naročito važno ukoliko kod beba postoji problem sa zapušenim nosem, učestalim kijavicama ili ozbiljnijim problemima kao što je bronhitis. Roditeljima se savetuje da tom prilikom bebu izvode rano izjutra da udiše svež morski vazduh. Slana morska voda predstavlja još jednu od blagodeti, jer učinkovito deluje na kožu sa problemom kao što je ekcem

Roditelji ne smeju da bebu izlažu jakom suncu

Lekari svakodnevno upozoravaju na štetnost neumerenog izlaganja sunčevim zracima. Iako su riziku izložene sve starosne populacije, upozorenje se naročito odnosi na hronično obolele osobe i decu. 

beba

Ukoliko letujete sa bebom, jako je važno da znate da je nikako ne smete izlagati jakom suncu. Okvirno, to je vremenski period od 10 do 17 sati. Tada postoji najveći rizik od dehidracije organizma, ali ne samo to, već i od ozbiljnih promena na koži. Naime, bebina koža, znatno tanja od kože odraslih, ima smanjenu zaštitnu funkciju, a povećanu propustljivost, jer proizvodanja melanina još nije uspostavljena pa je tako smanjena i zaštita od UV zračenja.

Čak i kada je beba na plaži, pod suncobranom, opet postoji rizik od promena na koži, jer se sunčevi zraci reflektuju od peska, betona, vode. Zbog toga je jako važno izbegavati jako sunce i bebi obavezno mazati kreme sa visokim zaštitnim faktorom. 

Beba i prvo kupanje u moru

Pedijatri savetuju da se beba kupa u moru ili rano ujutru ili kasno po podne i ne više od 10 minuta dnevno. Takođe, važno je napomenuti da bebu mlađu od tri meseca nikako ne bi trebalo kupati u moru, jer morska voda nije dovoljno topla za njen organizam. 

Kako bi trebalo da izgleda bebin prvi kontakt sa morem?

– Deca generalno obožavaju vodu, te tako i more. Najvažnije od svega je da bebin prvi kontakt sa morem bude opuštajući. To znači da je ne treba na silu kupati. Reakcija da joj voda ne prija je blaga uznemirenost i podrhtavanje čitavog tela, a potom i plač. U tom slučaju bebu obavezno treba izvaditi iz vode i umotati je u peškir. 

Takođe, bebino kupanje u moru nikako ne sme da bude bez prisustva roditelja (makar to bilo i u plićaku), koji će joj prvo postepeno pokvasiti ruke i noge. Važno je i to da bebi glava bude iznad vode i uvek okrenuta ka roditelju kako bi osećala sigurnost. 

beba

Znaci koji pokazuju da bebi ne prija letovanje

Postoji mogućnost da bebi letovanje neće prijati. Reakcije se najčešće javljaju na vreme provedeno u putu, ali i na promenu klime, novu okolinu, gužve na šetalištima i plažama. Da bebi letovanje definitivno ne prija ukazuju sledeće promene: slab apetit, učestala pospanost, nervoza, promene na koži (crvenilo, svrab, iritacije), i koje traju više od tri dana. U tom slučaju najbolje je vreme provoditi u smeštaju, obratiti se lekari ili u krajnjem slučaju prekinuti letovanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here