Početna Porodica Saveti Beba se razbolela? Nema razloga za paniku!

Beba se razbolela? Nema razloga za paniku!

763
0
beba-uplakana
Foto: Pixabay.com

Zdravlje deteta – večita briga svakog roditelja. Bez obzira na to da li se vaša beba razbolela po prvi put ili ste već prošli kroz temperature, kašalj i zatvoren nosić, čini se da je svaka pa i najmanja prehlada zastrašujuće iskustvo za mame i tate.

Bebe su osetljive i nežne, u prvim godinama života stiču imunitet, pa tako nije retkost da se lako razbole. Od nosa koji je procurio do jake upale grla pa i uha nekad prođe i samo nekoliko sati. Zbog toga se roditelji najčešće pitaju koji su to simptomi koje nikako ne treba zanemariti i kada je vreme za posetu lekaru.

Prehlada, laringitis, infekcije uha i mokraćnih kanala – otkrivamo vam znake najčešćih oboljenja kod dece, njihovo trajanje i lečenje. Čak i kad se kod beba razviju ovi simptomi, ne treba paničiti već se obratiti pedijatru.

Uho, grlo, nos i respiratorne infekcije kod beba

Respiratorne infekcije su verovatno najčešće kod beba i male dece. Svi roditelji su se već susreli sa poznatim simptomima – bebi procuri nos, posle par sati počne da kašlje ili da plače od jakih bolova. Na samom početku, pri pojavi prvih simptoma uvek je moguće preduprediti dalje širenje infekcije inhalacijama (samo fiziološki rastvor može biti dovoljan), a od velike pomoći će biti i pumpice i aspiratori za čišćenje nosa kod beba. S obzirom na to da ne umeju same izbaciti sekret iz nosa, dolazi do njegovog slivanja u grlo, što dalje izaziva upalu grla i neka ozbiljnija oboljenja.

Povišena temperatura je jedan od uobičajenih pratećih znakova upale, takođe. Kada dođe do otežanog disanja i gutanja, beba je razdražljiva i uplakana – pedijatar će na osnovu pregleda lako uspostaviti dijagnozu. Pored čestih prehlada, kod dece se lako razvijaju upala grla, nosa i uha, kao i bronhiolitis i pneumonija.

Simptomi prehlade i lečenje

Prehlada se lako prepoznaje po zapušenom nosu i pojačanoj sekreciji. Beba je razdražljiva, plače više nego što je uobičajeno, a ponekad se uz ove simptome može javiti i povišena temperatura. Prolazi uglavnom u periodu od 5 do 7 dana uz redovno inhaliranje i čišćenje nosa pumpicama.

Laringitis – kašalj poput laveža pasa

beba-plače
Foto: Pixabay.com

Jednu od dramatičnijih kliničkih slika kod male dece ima laringitis. Pored toga što dete otežano diše, „šištanje“ prilikom udisaja i grubi kašalj koji podseća na lavež pasa su glavni i karakteristični simptomi gušobolje. Uzrok može biti virus ili infekcija, a neretko se u prelaznim periodima godine javlja i tzv. alergijski laringitis. Povišena temperatura je takođe jedan od simptoma. Uz adekvatnu terapiju koju obavezno propisuje lekar, potrebno je da dete boravi u prostoriji sa visokom vlažnošću vazduha. Uglavnom se svi simptomi povuku u roku od nedelju dana.

Bronhiolitis – čest u zimskom periodu

Bronhiolitis je oboljenje koje je uglavnom uzrokovano virusima, i to u periodu od oktobra do aprila. Virus napada sluzokožu gornjih respiratornih puteva to se manifestuje kašljem, ubrzanim i otežanim disanjem, te obilnom sekrecijom iz nosa. Povišena temperatura takođe je jedan od uobičajenih simptoma. Bolest može trajati dve do tri nedelje, a poseta lekaru je obavezna.

Pneumonija – od manje infekcije do velike upale

Pneumonija se uglavnom razvija iz manje respiratorne virusne ili bakterijske infekcije koja se ne leči na vreme. Povišena temperatura, razdražljivost bebe, uporan kašalj, otežano disanje samo su neki od simptoma. Pedijatri preporučuju mirovanje, veliki unos tečnosti i uglavnom prepisuju antibiotike – sa pretpostavkom da je reč o bakterijskoj upali. Antibiotici će ublažiti simptome nakon 5 do 7 dana. Međutim, ukoliko do poboljšanja ne dođe, potrebno je uraditi dodatne testove i promeniti terapiju.

Bolna upala uha

Upale srednjeg uha nisu retke kod malih beba, a mogu biti izuzetno bolne. Beba je razdražljiva, plače, može dobiti i povišenu temperaturu, a u nekim slučajevima pojavljuje se i iscedak iz uha. Ponekad se ove infekcije mogu javiti bez pratećih simptoma, a da je očigledno da dete nešto muči. Ukoliko beba neperestano plače, naročito u ležećem položaju, roditelj uvek može proveriti da li je u pitanju ušobolja blagim pritiskom u slepoočnom delu i iznad uha. Dete će instinktivno reagovati na dodir i to je siguran znak da se javite pedijatru. Lekar specijalista će prepisati antibiotsku terapiju, a već nakon tri dana primene simptomi postaju blaži.

Urinarne infekcije kod beba

Pored tako čestih upala disajnih puteva, kod dece se obično javljaju i urinarne infekcije. Češće se javljaju kod devojčica, ali nije isključeno da se i kod dečaka razviju upale mokraćnih puteva. Njihovo poreklo je uglavnom bakterijske prirode, mada ima i virusnih infekcija. Simptomi su prepoznatljivi – povišena temperatura, bol ili peckanje pri mokrenju (malo dete reaguje intenzivnim plačem pri svakom uriniranju), urin dobija neprijatan miris. Mokraćne infekcije znaju biti uporne, a lečenje dugo. Na osnovu analize urina i urinokulture pedijatar prepisuje odgovarajuću antibiotsku terapiju, a bebi treba davati dosta tečnosti.

Stomačne tegobe –laka hrana i mirovanje

Stomačni problemi kod male dece manifestuju se kroz dijareju i poraćanje i uglavnom se javljaju kad se počne sa uvođenjem nemlečne hrane (nakon 6. meseca). Iako su češće kod beba što se hrane na flašicu, stomačne tegobe mogu pogoditi i dojene bebe. Ponekad je prateći simptom i blago povišena temperatura. Pedijatar u ovim slučajevima uglavnom preporučuje da se detetu neko vreme ne daje čvrsta hrana. Takođe, da bi se izbegla dehidratacija, savetuje se i upotreba elektrolitnog rastvora i povećan unos tečnosti. Uz dosledno praćenje preporuka lekara simptomi će se uglavnom povući za najviše tri dana.

Dodatni savet za roditelje

Koje god simptome da prepoznate kod svoje bebe, važno je da sačuvate pribranost. Pokušajte da reagujete već kod prvih znakova prehlade ili neke upale tako što ćete očistiti detetu nos i inhalirati ga. Ako su simptomi uporni i ne prolaze, obavezno posetite pedijatra, slušajte preporuke stručnjaka i vaše dete će brzo ozdraviti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here