Početna Kuhinjica Ishrana dece Bebino čulo ukusa – jednostavno i sasvim posebno

Bebino čulo ukusa – jednostavno i sasvim posebno

2283
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Novorođenčad imaju dobro razvijeno čulo ukusa. Bebini receptori za ukus rasprostranjeniji su i brojniji u odnosu na receptore kojima raspolaže jedna odrasla osoba. Tih receptora ima svuda u usnoj duplji – na jeziku, nepcima, u grlu, na krajnicima, ali i na unutrašnjem delu obraza. I sva ta razgranatost čula ukusa, svodi se na jedan jedini – ukus majčinog mleka. Svi ostali ukusi se ne sviđaju bebama.

Svaki odrastao čovek, koliko god da je probao vrsta hrane i osetio različitih aroma, mora da se složi sa činjenicom da slano, slatko, kiselo i gorko predstavljaju bazične uskuse. Sve ostalo su finese.

Kakva će biti reakcija bebe na 4 bazična ukusa?

Ukoliko joj ponudite svaki od njih pojedinačno, prva tri joj ni malo neće prijati, što će ona jasnom gestikulacijom i pokazat – mrštiće se, okretaće glavu, praviće grimase… A u slučaju da je određeni ukus izrazit, počeće čak i ljutito da plače.

Kod četvrtog ukusa, bebina rekacija biće potpuno suprotna. Čim ga oseti, beba će odmah početi da siše, a što je sladak ukus intenzivniji, ona će brže i snažnije sisati. Ako mama ili tata umoče prst u vodu u kojoj je rastvoren šećer i ponude bebi da proba, ona će sa slažću olizati svu vodu sa prsta. A kada pomerite prst, ona će čak pogledom ispratiti njegovo kretanje. To je jasan pokazatelj koliko je snažna njena reakcija na slatko.

Suprotno tome, ako pomešate vodu i so, i rastvor ponudite novorođenčetu, ono će ga odmah odbaciti. Praviće grimase, pomerati glavu pokušavajući da izbegne prst i svu neprijatnost slanog ukusa. Priroda je pažljivo pripremila ljudsku beba i predodredila je da odbaci sve što nije iskonska, mlečna hrana. Dakle, sistem čula ukusa, kao ustalom i svih ostalih bebinih čula, nije ni malo zaostao, već je samo jako poseban i jednostavan. Njegova osetljivost je apsolutno prilagođena svemu onome što je potrebno jednom malom, tek rođenom živom biću – odojčetu.

Beba nije gurman

Bebama se ni najmanje ne sviđaju recimo majonez, pomorandže, aromatični začini, niti bilo koja druga vrsta hrane odraslih. Bebini bi zdravlje i život bili ozbiljno ugroženi ako bi počeli da eksperimentišemo sa njenom ishranom – da joj nudimo raznu hranu za koju odrasli smatraju da je neodoljivog ukusa.

Zanimljiva je činjenica da, bez obzira što odrasli vole najrazličitije ukuse, ako prežive stresnu situaciju njima je potrebno slatko, ono ih umiruje. Vrući slatki napici – topla čokolada, kafa ili čaj, deluju jako umirujuće na svaki odrasli organizam. Ljudi koji su depresivni, tužni, neraspoloženi, često posežu za čokoladama, kremovima, kolačima… Ustvari za bilo kojom vrstom slatkih đakonija. Zašto je to tako? Zato jer ih taj ukus vraća u dane kada su se osećali najsigurnije i najspokojnije, dane kada su bili male bebe i pili samo slatko majčino mleko.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here