Početna Zabava Beogradski zoološki vrt u pet najposećenijih mesta u prestonici

Beogradski zoološki vrt u pet najposećenijih mesta u prestonici

2659
0
Zoološki vrt

Beogradski zoološki vrt ili poznatije Beo zoo-vrt spada u pet najposećenijih atrakcija u Beogradu. Pored njega, turisti, ali i naši posetioci najčešće se opredele za šetnju Kalemegdanom, Beogradskom tvrđavom, Knez Mihailovom i naravno, posetu Hramu Svetog Save. Tu je i niz drugih znamenitosti, ali zoološki vrt sa ovima koje smo naveli, prikuplja najviše simpatija.

Beogradski zoološki vrt nemoguće je zaobići pogotovo ako ste u društvu mališana. Ovo mesto je, s pravom deci najzanimljivije. Ipak, ovo je retka atrakcija koju vole sve generacije.

U nastavku teksta saznaćete i zašto.

Zašto bi trebalo da posetite zoološki vrt u Beogradu

Kao što rekosmo, posete Beogradu uglavnom se zasnivaju na obilaženju gore navedenih znamenitosti. Kako se sve lepote naše prestonice ne daju sagledati, a ni upoznati za nekoliko sati, iznajmite na primer apartman na Novom Beogradu, a onda pravac – zoološki vrt!

Preuzmite ulogu radoznalog turiste i prepustite se uživanju. Evo zašto valja da zoo-vrt bude vaša prva odrednica.

Za razliku od muzeja i galerija, koji mnogi, nažalost, smatraju monotonim znamenitostima, zoo-vrt nudi nešto drugačije. Jednostavno, atmosfera je drugačija – živa, spontana, puna različitih zvukova, boja, šara. Mališani su potpuno saglasni sa ovim, jer oni u zoološkom vrtu imaju prilike da upznaju skoro sve životinje koje su gledali samo u knjigama, slikovnicama i na televiziji. Spoznaju njihovu lepotu, veličinu, gracioznost, poseban jedan doživljaj za svakog mališana.

Osnivanje Beogradskog zoološkog vrta

Jedno od najobožavanijih mesta u Beogradu – zoo-vrt osnovan je davne 1936. godine. Od osnivanja pa sve do danas, važi za najveći i najstariji zoološki vrt u Srbiji. U početku je to bio mali zoološki vrt, rasprostranjen na nekoliko hektara zemljišne površine i sa svega nekoliko vrsta različitih egzotičnih životinja. Kasnije, ova beogradska znamenitost počinje da se širi i razvija. Napredak je doživela u površinskom smislu, ali i u povećanju broja životinja.

Od nastanka, do danas, Beogradski zoološki vrt je uspešno odoleo Drugom svetskom ratu koji je naneo ozbiljnu i neprocenjivu štetu ne samo objektu, već i životinjama. Tom prilikom uginuo je veliki broj životinja. Takođe je i 1999. godina bila veoma teška. Zabeleženo je da su ratne neprilike uticale uznemirujuće po životinje u zoo-vrtu. Neka svedočenja navode da su one teže podnosile zvuke sirena i detonacije nego glad sa kojom su se svakodnevno borile.

Ipak, sve razarajuće neprilike nisu uticale da zoološki vrt u Beogradu zauvek bude zatvoren. Uspešno je odoleo vremenu i danas čini jedno od najposećenijih mesta u prestonici.

Zoološki vrt danas

Ono po čemu je Beogradski zoološki vrt danas najpoznatiji jeste raznovrsnost životinja. U njemu  živi oko 190 različitih životinjskih vrsta. Najveći broj zauzimaju brojne vrste ptica, sisara, a zatim gmizavaca, i nekoliko vrsta zglavkara.

Samo neke od životinja koje se u Beo zoo-vrtu mogu videti su i: šimpanze, orangutani, azijski slon, nilski konj, žirafa, jaguar, gepard, beli lavovi, šumski ris, hijena, crveni kengur, noj, foka, vidra, crveni jelen, zelena iguana, marabou, arktički soko, ali i brojne druge vrste.

Mnoge vrste koje danas postoje u Beogradu, prava su atrakcija, jer ih nema u drugim zoo-vrtovima. Zbog zanimljivih i raznovrsnih životinja, u toku godine, Beogradski zoološki vrt poseti oko 400 000 ljudi.

Zoološki vrt

Zanimljivosti o Beogradskom zoološkom vrtu

Zoološki vrt u Beogradu jedan je od najpoznatijih u celoj Evropi. Ono što ga čini poznatim jesu vrste kojih nema u drugim zoo-vrtovima. Takođe su interesantne i priče po kojima su pojedine životinje postale poznate i dobile svoje spomenike. Navodimo nekoliko zanimljivosti o Beo zoo-vrtu:

  1. Kolekcija belih životinja. Zoo-vrt zasigurno je najpoznatiji po belim lavovima, i belim medvedima čiji je najveći broj baš u ovom zoo-vrtu. Posetioci ih naročito vole, a i pritom ih ubrajaju u jedne od najlepših životinja u vrtu.
  2. Beli bizon – predstavljao je pravo čudo kada se 2018. godine rodio u našem zoo-vrtu. Stručnjaci su smatrali da je to prava retkost, jer se baš mladunče bele boje ne rađa često. Naime, to je jedan primer u 10 miliona mladunaca.
  3. Keruša Gabi – ženka nemačkog ovčara, kojoj je i posvećen spomenik u znak sećanja na hrabrost koju je pokazala jedne večeri kada je spasila čuvara zoo-vrta i drugo osoblje od jaguara koji je te noći pobegao iz kaveza. Iako je tom prilikom bila ozbiljno ugrožena, nakon dugog oporavka nastavila je da verno obavlja svoj posao.
  4. Šimpanza Sami – zasigurno najpoznatija šimpanza koja je živela u Beogradskom zoološkom vrtu. Njegova bekstva iz zoo-vrta učinila su ga zanimljivijim stanovnikom istog.
  5. Aligator Muja – smatra se najstarijim živim aligatorom svoje vrste na svetu.Zoološki vrt

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here