Početna Vesti Obaveštenja Besplatne radionice „S DECOM OKO SVETA“

Besplatne radionice „S DECOM OKO SVETA“

1377
0
dav

Povodom obeležavanja jubileja 30 godina postojanja, Kreativni centar najavljuje ciklus radionica inspirisanih knjigama S decom oko sveta autorke Tatjane Rodić, u okviru kojih će deca upoznati kulture različitih zemalja. Program S decom oko sveta decu i mlade upoznaje s kulturama sveta – Evrope, Azije, Afrike, Amerike, Australije; otkriva njihove običaje, pesme, priče, njihovu muziku i jezik, igre i plesove, tradicionalnu odeću i hranu, istoriju i umetnost. Prva radionica o Švedskoj, koja je prošla veoma uspešno, održana je 19. januara. Besplatne radionice namenjene deci u uzrastu od 7 do 9 godina samo su jedna u nizu aktivnosti koje Kreativni centar priprema za 2019. godinu, kada se navršava trideset godina od objavljivanja prve knjige ove izdavačke kuće – slikovnice Mačka, koju je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

S decom oko sveta

U izdanju Kreativnog centra pre dvadeset godina objavljena je knjiga S decom oko sveta Tatjane Rodić, koju je ilustrovao Dušan Pavlić. „Svest o potrebi za ovakvim programom javila se početkom devedesetih godina, u vreme koje je na ovim prostorima obeleženo izrazitom međuetničkom i međukulturnom netolerancijom. Pošli smo od pretpostavke da rano upoznavanje sa različitim običajima i pogledima na svet može doprineti razvoju otvorenog i tolerantnog duha kod dece, a da saznavanje o različitosti kultura predstavlja korak ka njihovom prihvatanju i razumevanju bogatstava koja one nose“, navodi autorka u predgovoru ove zbirke.

Knjiga S decom oko sveta dobila je 1998. godine dve Nagrade Neven – za najbolju ilustraciju i za najbolju knjigu iz oblasti popularne nauke. Nastavak ove zbirke – S decom oko sveta 2 – objavljen je 2006. godine. Čitajući knjige S decom oko sveta, čitaoci kreću na putovanje kroz 40 zemalja (22 u prvoj i 20 u drugoj knjizi), upoznaju njihove osnovne geografske, prirodne, društvene i kulturne odlike i vrednosti, kao i narode koji u njima žive.

Obe knjige S decom oko sveta doživele su do danas više izdanja i omiljene su među decom, roditeljima i vaspitačima. Ono što je ključno za njihov dugogodišnji uspeh jesu neprolaznost i univerzalnost teme – pružaju podsticaj i osnovu za razvijanje otvorenog i tolerantnog duha kod dece. One predstavljaju dobar početni korak u motivisanju dece da saznaju nešto više o svetu u kojem žive i mogu da im posluže kao putokaz za njegovo razumevanje i prihvatanje bez podozrivosti i straha od drugačijih običaja, navika i verovanja.

S decom oko sveta 2.deo

„Učeći o drugima, deca proširuju vidike i stvaraju sopstveni pogled na svet, otvoren prema novom i drugačijem. Istovremeno ona bolje upoznaju sebe i stiču snažno osećanje samopoštovanja; zahvaljujući tome, prijatno im je kada se nađu među onima koji su drugačiji od njih. Kod dece se razvija sposobnost saosećanja s drugima i otklanjaju se predrasude: suočena s njima, ona brane i sebe i druge, kao i kada se suoče s nepravednim ponašanjem“, ističe autorka Tatjana Rodić, profesorka engleskog i nemačkog jezika. Autorka je i multikulturnog programa S decom oko sveta, namenjenog različitim uzrastima. Ona je i direktor škole stranih jezika K-E-N-T-E, koja je osnovana 1999. godine sa željom da deci i mladima pruži prostor za slobodno i kreativno izučavanje drugih zemalja i kultura.

Radionice će se održavati jednom mesečno u Klubu knjižari Kreativni centar u Makedonskoj 30 u Beogradu i vodiće ih autorka knjiga S decom oko sveta. Prijave su obavezne, a više informacija o radionicama možete dobiti slanjem mejla na bookmaster@kreativnicentar.rs.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here