Početna Vesti Obaveštenja Besplatni knjige za treće i svako naredno dete

Besplatni knjige za treće i svako naredno dete

2662
0
besplatne knjige 2017/2018

Ministarstvo prosvete Republike Srbije najavilo je da će treće dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. Ista ova pogodnost važiće i za svako naredno dete. Kao i prethodnih godina besplatne knjige dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, djaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primeniće se na narednu školsku godinu. Ministarstvo prosvete je za ovu svrhu opredelilo 500 miliona dinara, a njihov plan trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije.

– Učenici mladjih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Da se podsetimo, prošle godine besplatne knjige dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje da taj broj bude znatno veći jer će svako dete koje je rodjeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, a bez obzira na materijalni status, dobiti besplatne udžbenike.

Kada Vlada Srbije bude usvojila plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času, a odabrana izdanja su već u Katalogu udžbenika koji važi od 2017/17. do 2018/19. godine. Kako škole treba iste naslove da koriste ove tri godine, učenici će moći i da naslede udžbenike od prethodne generacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here