Početna Porodica Saveti Bezbednost dece u kući je prioritet

Bezbednost dece u kući je prioritet

585
0

Bezbednost dece u kući je na prvom mestu svakog roditelja. Prema nekim istraživanjima, najveći broj povreda kod dece nastaje u kući, a posebno osetljivu grupu predstavljaju deca od prve do četvrte godine. Iako vaš dom ne možete učiniti potpuno sigurnim, možete uraditi mnogo stvari kako biste prilagodili prostor, a povrede deteta sveli na minimum. 

Povređivanje dece u kućnim uslovima je mnogo češće nego što možemo i da pretpostavimo. Najčešće su u pitanju lake povrede koje ne zahtevaju lečenje, ali mogu da budu i veoma ozbiljne sa trajnim posledicama. Ono što za vas predstavlja udobnu i sigurnu sredinu, za dete može da bude izvor opasnosti. U toku prve dve godine života najčešći su padovi, posekotine, opekotine i trovanja. Sve ove nezgode najčešće se dešavaju kada je dete ostavljeno bez nadzora, o čemu posebno treba da vodite računa, jer bezbednost deteta je na prvom mestu.

Dolazak novog člana porodice kao i njegov rast i razvoj zahtevaju potpuno novu organizaciju životnog prostora i vremena. Opremite dom za dolazak bebe, odnosno prilagodite prostor malo starijem detetu, a svoje vreme organizujte tako što ćete kuvanje, peglanje, čišćenje kupatila i drugih prostorija obavljati u vreme kada dete spava ili kada je u društvu druge odrasle osobe. Pojačana higijena je nešto što se podrazumeva.

Deca su nepredvidiva i ta misao neka vam je stalno prisutna, a u nastavku teksta ćemo predočiti neke od situacija koje predstavljaju potencijalnu opasnost za dete. 

Prilagodite nameštaj novom članu porodice

Higijena je ključna stvar o kojoj treba voditi račina. Prvenstveno se misli na higijenu kuhinje, jer veći deo vremena provodite u njoj spremajući obroke kako za dete tako i za ostale. Pločice na zidu predstavljaju izvor bakterija, bez obzira na to koliko se trudite da ih održavate. Ukoliko imate staklo za kuhinju umesto pločica, onda nećete imati tih problema, jer je lako za održavanje i ne postoje fugne koje ma koliko čistili predstavljaju izvor zaraze. 

Nameštaj u svim prostorijama treba da bude dovoljno stabilan kako bi se dete koje je tek prohodalo moglo bezbedno uspraviti.

Ukoliko su ivice nameštaja oštre, mogu se zaštititi specijalnim ili improvizovanim štitnicima. Tople napitke kao što su kafa ili čaj ne stavljajte na nizak stočić, jer će ih dete lako dohvatiti.  

Mala deca se često igraju otvarajući pregrade u kuhinjskim elementima. Pribor za jelo, začine kao i sve predmete oštrih ivica obavezno sklonite kako im ne bi bili na dohvat ruke.

Dete ne treba ni slučajno da bude blizu šporeta. Vrata na rerni deluju veoma izazovno za uspravljanje, ali takođe mogu da budu i veoma vruća. Osim toga, iz tek otvorene rerne kulja vrela para. Zagrejano ulje ne samo što prska, već može i da se zapali. Ručke tiganja ili šerpi ne ostavljajte tako da štrče izvan šporeta. Može se desiti da ih dete povuče i na sebe prospe vrelu hranu. Trudite se da koristite grejne ploče koje su udaljene od ivice šporeta. 

Bezbednost dece od utičnica je od ključnog značaja

Utičnice za struju obavezno zaštite i zamenite dotrajale kablove. Jedno od retkih neopozivih pravila u vaspitanju treba da bude zabrana dodirivanja utikača i uključivanje kućnih aparata, jer pored toga što strujni udar izaziva bolne opekotine, neretko dovodi i do smrtnog ishoda.

Posklanjajte sitnice, ukrasne predmete, makaze, kao i biljke, odnosno sve ono čime bi dete moglo da se povredi ili da stavi u usta. Lekove obavezno držite što dalje od dece, jer dovoljan je samo trenutak nepažnje da proguta lek, a deca su po prirodi radoznala.

Pegla ostaje dugo topla i nakon korišćenja tako da je obavezno morate skloniti od dece dok se potpuno ne ohladi.  

Stepenice i prozori predstavljaju potencijalnu opasnost

Ukoliko imate stepenice, to je svakako dodatna opasnost. Pre nego što dete počne da puzi, napravite ogradicu na vrhu i dnu stepenica, a kasnije će možda biti potrebno i dodatno obezbeđenje.

Ne treba da se plašite, ali morate biti oprezni jer padovi sa prozora i balkona se dešavaju. Ulazna vrata i kapija obavezno moraju biti zaključani, a prozor obezbedite tako što ćete staviti graničnik koji će onemogućiti da se prozor otvori više od nekoliko centimetara. 

Kupatilo mora da bude sigurno mesto

Dete koje se kupa nikada ne ostavljajte bez nadzora. Čak i kada samostalno sedi, kada nije bezbedno mesto. Može se desiti da pokuša da izađe iz nje, da se oklizne i da se povredi. Ne zaboravite da malo dete može da se udavi u svega nekoliko centimetara vode, tako da ga ne smete ostaviti nasamo čak ni na tren. 

Sredstva za čišćenje, parfeme i šminku držite na policama koje nisu dostupne detetu, jer sve to predstavlja potencijalnu opasnost.

Ukoliko se tek pripremate za dolazak novog člana porodice, nemojte da vas ovaj tekst obeshrabri i uplaši. Roditeljstvo je blagoslov i uživajte u njemu, ali svakako morate biti oprezni, jer deca su po prirodi nepredvidiva i radoznala. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here