Početna Zdravlje Narodni lekovi Bobičasto voće kao superhrana: zdravlje u svakom zalogaju

Bobičasto voće kao superhrana: zdravlje u svakom zalogaju

198
0

Nije uvek lako pronaći hranu koja zadovoljava naše ukuse i pruža izuzetne nutritivne vrednosti. Svako od nas ima svoje omiljene namirnice ali i namirnice koje izbegava jer mu se njihov ukus ne dopada, iako su izuzetno zdrave. 

Međutim, kada pomenete sok od borovnice ili aronije ili ponudite nekom grožđe, mala je verovatnoća da će vas odbiti. Zapravo, bobičasto voće možemo svrstati u posebnu grupu namirnica koje je zbog svog ukusa i izuzetnog sastava omiljeno velikom broju ljudi. Konzumiranje bobica donosi mnoštvo zdravstvenih benefita, pa ga mnogi s pravom svrstavaju u takozvanu superhranu.. Ali koje su to najveće zdravstvene prednosti bobičastog voća i zašto bismo trebali da ga uvrstimo u naš redovan jelovnik? Pročitajte! 

Obilje vitamina i minerala

Bobice dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama, a svaka od njih nosi sa sobom specifične hranljive vrednosti. Ipak, ono što im je zajedničko je neverovatno bogatstvo vitamina i minerala koji su posebno važni u periodu rasta i razvoja dece.

Počećemo od vitamina C kao jednog od najznačajnijih za naš organizam. Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u jačanju imunog sistema. Stimuliše proizvodnju limfocita i fagocita, koji su odgovorni za uništavanje patogena. Svo bobičasto voće je neverovatan izvor vitamina C, počev od borovnice, aronije i brusunice pa sve do grožđa i ribizle, posebno crne.

Vitamin E je mikronutritijen koji deluje kao antioksidant i pomaže u zaštiti ćelijske membrane od oksidativnog stresa. Sve vrste bobičastog voća ga sadrže, ali se u najvećoj količini nalazi u borovnicama i to divljim. Njegov apsorpciju pospeđuje vitami C, pa se zato savetuje da se kombinuje njihov unos, a bobičasto voće je bogato i jednim i drugim vitaminom.

Beta-karoten koji se pretvara u vitamin A u organizmu, podržava zdravlje očiju, kože i generalno doprinosi jačanju imunološkog sistema čoveka. Bogat izvor ovog mikronutritijenta su aronija, borovnica, ali i jagodičasto voće poput malina ili jagoda. 

Takođe, bobice su bogate i B kompleksom vitamina. B1, B2, B3, B5, B6 i  B9 (folat), i kao takve podržavaju energetski metabolizam, formiranje crvenih krvnih zrnaca i održavaju kožu zdravom. Folati (B9) su posebno važni tokom trudnoće jer igraju važnu ulogu u stvaranju novih ćelija. Aronija je voće koje u svom sastavu ima sve pobrojane vitamine iz B grupe.

Pored vitamina, bobičasto voće je takođe neverovatan izvor minerala od kojih treba izdvojiti:

  • Kalijum – važan za održavanje ravnoteže elektrolita, funkciju srca i regulaciju krvnog pritiska;
  • Kalcijum – potpomaže zdravlje kostiju i zuba, te funkciju srca;
  • Gvožđe – neophodno za transport kiseonika;
  • Cink – ključan za pravilan rad imunog sistema i zarastanje rana;
  • Magnezijum – za zdravlje kostiju, srca i nervnog sistema;
  • Mangan – važan za kosti, hrskavicu i stvaranje kolagena
  • Fosfor – za formiranje i odražavanje kostiju i zuba kao i za prenos genetskih informacija.

Svi ovi vitamini i minerali koje poseduju pre svega borovnica i aronija kao najvažniji predstavnici bobičastog voća, imaju snažan uticaj na mnoge procese koji se odvijaju u organizmu. Benefiti koje donosi sibirska aronija, ali i svako drugo bobičasto voće poput borovnice, brusnice, grožđa i ribizli zaista mogu biti od nemerljivog značaja za opšte zdravlje čoveka. 

Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i kontrola šećera u krvi

Mnoga istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje bobica može doprineti poboljšanju već narušenog kardiovaskularnog zdravlja. Antioksidanti u bobičastom voću pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i održavanju zdravog krvnog pritiska. Osim toga, vlakna koja su sadržana u borovnicama, arnoniji, grožđu i brusnicama, takođe su značajna u prevenciji srčanih bolesti.

Za osobe koje imaju poteškoća u regulaciji šećera u krvi, bobice mogu biti izuzetno korisne. One imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju nagli skok šećera u krvi. Ovo je posebno važno za obolele od dijabetesa, kao i za osobe koje žele da održavaju stabilan nivo energije tokom dana. 

Jako antioksidativno i antiinflamatorno svojstvo

Jedna od glavnih karakteristika bobičastog voća koja ih izdvaja kao superhranu je visoka koncentracija antioksidanata u njima. Antioksidanti su jedinjenja koja igraju ključnu ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu čoveka. Bobice, sa svojim moćnim antioksidativnim svojstvima, često se preporučuju kao deo ishrane za podršku imunološkom sistemu i za smanjenje rizika od hroničnih bolesti.

Upale u organizmu mogu često biti osnovni uzrok mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne probleme, artritis i dijabetes. Bobičasto voće kao što je aronija, s obzirom na visok sadržaj antioksidanata, vitamina i minerala, ima sposobnost da smanji upalna stanja ali i rizik od pojave pojedinih bolesti. Zato je aronija moćan saveznik vašeg zdravlja.  

Očuvanje zdravlja mozga i održavanje zdrave kože

Antioksidanti prisutni u bobičastom voću imaju i pozitivan uticaj na zdravlje mozga. Brojna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje bobica može poboljšati kognitivne funkcije, usporiti starenje mozga i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest. 

Što se tiče zdravlja kože, poznato je da bobice mogu doprineti očuvanju mladalačkog izgleda. Antioksidanti koji se nalaze u bobičastom voću štite kožu od štetnih slobodnih radikala, dok vitamina C, ali i mangan podržavaju proizvodnju kolagena, važnog za elastičnost kože. 

Bobičasto voće ne samo da zadovoljava naše gastronomske želje već i pruža obilje zdravstvenih prednosti. Od jačanja imunološkog sistema do podrške zdravlju srca, ovi mali sočni plodovi s s pravom svrstavju u superhranu koju vredi uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Uzmite zdravlje u svoje ruke i uživajte u svakom zalogaju. Vaše telo će vam biti zahvalno!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here