Početna Porodica Saveti Čačkanje nosa kod dece – šta to mališani traže u nozdrvama?

Čačkanje nosa kod dece – šta to mališani traže u nozdrvama?

6494
0
flickr.com/Bradley Gordon
flickr.com/Bradley Gordon

Čačkanje nosa je jedna ružna navika. Međutim, bez obzira što time izazivaju gađenje okoline, čak i mnoge odrasle osobe čačkaju nos. Istraživanja pokazuju da oko 90% ljudi, iz raznih razloga, povremeno ili stalno, gura prste u nos iako su potpuno svesni da je to ružno i nekulturno. Postoje tri najčešća uzročnika čačkanja nosa kod odraslih: svrab, zapušenost nosnih kanala i uživanje u navici stečenoj još u detinjstvu.

Zašto deca počinju da čačkaju nos?

Opšte je poznato da svako dete, od perioda kada počnu da mu niču zubići pa sve negde do posle prvog rođendana, stavlja sve i svašta u svoja usta, gricka, glođe, žvaće. Međutim, dete to ne čini isključivo zbog toga što mu rastu zubi, već i da bi dobro istražilo predmet koji mu je privukao pažnju. Ono želi da ispita da li je taj predmet mekan ili tvrd, da li može da se žvaće, da li je ukusan…

Kao i čulo ukusa, sličan zadatak ima i čulo mirisa, Nos je važan izvor informacija za dete. Prema tvrdnjama stručnjaka, neke mirise deca doživljavaju drugačije od odraslih, a nekim mirisima pridaju posebnu važnost. Ako sve to uzmemo u obzir, jasno je da je reč o jednoj istraživačkoj fazi koja vremenom prolazi. Međutim, ukoliko dete nastavi da stalno čačka nos i nakon svog trećeg rođendana, onda je vreme da se obziljnije pozabavite ovim problemom, kako čačkanje nosa detetu ne bi prešlo u naviku.

Čačkanje nosa je i ružno i štetno

Postoje razni razlozi zbog kojih dete stavlja svoje prstiće u nos. Neki tvrde da to deca rade kada su nervozna, ali to je samo jedan od mogućih razloga, i to ređih. Ono što dete nagoni da čačka nos je uglavnom činjenica da se u njegovim nozdrvama nalazi nešto. To „nešto“ iritira dete i smeta mu, pa mališan gura prste u nozdrve pokušavajući da iz svog nosa izvadi sve ono što se u njemu našlo, a nije mu mesto tu.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Stavljanje prljavih prstića u nos povećava rizik od nastanka infekcije, jer prljavština na koži i ispod noktiju može biti prenosnik raznih bakterija. Takođe, čačkanjem nosa dete može povrediti sluzokožu nozdrva, pri čemu nastaju ranice koje takođe mogu biti uzročnik nekih neprijatnih infekcija, kakva je recimo infekcija stafilokokama.

Ako primetite da vaše dete često čačka nos, potrudite se da mu pomognete da što pre prestane sa tim. A da biste mogli da mu pomognete, potrebno je da najpre utvrdite uzrok.

Uradite detetu bris nosa

Iako kod deteta nisu primetni nikakvi simptomi koji ukazuju na prisustvo neke bakterije u nosu i dete se ponaša kao i svako drugo zdravo dete, u slučaju da često čačka nos najbolje je da ga ipak odvedete u zdravstvenu ustanovu i zatražite da mu se uradi bris nosa. Neke bakterijske infekcije mogu biti prisutne iako u nosu nema povećanog sekreta. To su tzv. pritajene infekcije,čije prisustvo izaziva blagi svrab i iritaciju nosne sluzokože, što može biti razlog zbog kog dete često drži prstiće u nosu.

Proverite prohodnost nosnih kanala kod deteta

Često se može desiti da suv vazduh u prostoriji u kojoj dete provodi dosta vremena izaziva suvoću nosića. Tada se u nozdravama obično zadržavaju sasušeni komadići slina i dolazi do iritacije, pa će se dete poslužiti prstićima ne bi li uspelo da ukloni nelagodnost.

Ukoliko utvrdite da dete čačka nos upravo zbog njegove suvoće, možete mu pomoći tako što ćete mu češće vlažiti nosić, na primer uz pomoć spreja sa rastvorom morske soli. Sasušene komadiće slina možete izvaditi pomoću štapića, ali to činite veoma oprezno. Koristite kvalitetnije štapiće koji imaju graničnike, a pre nego što štapić pažljivo ugurate u nozdrvu, natopite ga nekom pouzdanom kremom. Najbolje je koristiti staru dobru Pavlovićevu mast.

Posvetite se više svom detetu

Ako razlog čačkanja nosa nisu ni infekcije ni suvoća nozdrva, onda dete čačka nos verovatno iz dosade ili iz navike. U tim slučajevima biće neophodno da roditelji posvete više vremena i pažnje mališanu i da zajedno sa njim rade na otklanjanju ovog ružnog manira.

Prema mišljenju psihologa, najbolji način da odvratite detetovu pažnju od čačkanja nosa, jeste da ga podstičete na razne druge aktivnosti za čije obavljanje je neophodno da mališan upotrebljava ruke.

Postoje razne aktivnosti koje možete zadati detetu i koje su korisne za razvoj mašte, kreativnosti i motorike, a koji će istovremeno pomoći mališanu da drži ruke dalje od svojih nozdrva. U takve aktivnosti spadaju na primer: slaganje lego kockica, oblikovanje figurica od plastelina, crtanje i sl.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here