Početna Škola Sastavi - teme „Čovek nije stvoren za poraze“ poručuje Santjago u romanu „Starac i more“...

„Čovek nije stvoren za poraze“ poručuje Santjago u romanu „Starac i more“ Ernesta Hemingveja

5834
0
starac i more

U našu redakciju stigao je rad Lane Stanisavlјević, učenice IV razreda
Ugostitelјsko-turističke škole u Nišu na temu „Starac i more“. Rad smo ocenili kao odličan i poželeli da ga podelimo sa svima vama. Uživajte!

„Čovek nije stvoren za poraze“

Koliko god bilo mučno i teško, treba se uhvatiti u koštac sa protivnikom, jer poražen čovek je čovek koji je odustao.

Starac Santjago je bezuspešno ribario osamdeset četiri dana, a za sve to vreme je maštao o danu kada će uloviti veliku ribu i tako dokazati da je najbolјi i najveštiji ribar. Društvo mu je pravio dečak Manolino, koji nije želeo da ga napusti bez obzira na to što danima nije bilo ulova.

Osamdeset petog dana, Santjago kreće u lov, ni ne sluteći da će taj i nekoliko narednih dana predstavlјati borbu za život, opstanak i titulu najizdržlјivijeg, najbolјeg i najhrabrijeg.

Tog dana se za mamac uhvatila ogromna riba, kakvu je Santjago mogao samo da sanja, jer se sa tako velikim i istrajnim protivnikom do tada nije susreo u životu.

Nekada ćemo imati protivnike dostojne naše snage i izdržlјivosti, nekada će se oni brzo povući ili biti toliko jaki da ćemo morati da preispitamo naše granice volјe i borbenosti, ali je bitno ne odustati i predati borbu bez borbe.

Ogromna riba je danima mučila Santjaga, ostavlјajući ga bez sna i fizičke snage, ali ne i bez onog najvažnijeg-želјe da dođe do zacrtanog cilјa.

Da je put do zvezda trnovit i popločan raznim preprekama, svedoče Santjagove izranjavane ruke, snaga na izmaku, ali i neprekidna borba čoveka i ribe koja traje tri dana.

Riba je do poslednjeg trenutka bila divan i dostojan protivnik. Čak i da se Santjago borio sa čovekom umesto sa ribom, ne možemo okriviti njegovog protivnika. Ta riba se samo borila za život i opstanak u surovim okolnostima.

Kada je riba bila ulovlјena, tek tada su počele muke. Morski psi su gotovo u potpunosti izgrizli ribu, tako da je od Santjagovog dostojnog protivnika ostala samo lјuštura koja tek malo može naslutiti kakva se borba vodila,

Santjago je na kraju imao epitet najbolјeg, ali iz ove borbe je izašao kao moralni pobednik, koji ni pod kojim uslovima nije hteo da se preda.

Nјegova vera, čelična volјa, neverovatna borba i pobeda bi nam mogli biti podsetnik za teške trenutke u životu, makar da se setimo da čovek nije stvoren za poraze.

Lana Stanisavlјević, učenica IV razreda
Ugostitelјsko-turističke škole u Nišu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here