Početna Zabava Radoznalac Čudesa prirode: Nečujni noćni lovac (Kukuvija)

Čudesa prirode: Nečujni noćni lovac (Kukuvija)

3859
0
Sova kukuvija

U mrkloj noći nečija senka lagano proleće iznad livada, a poljski miš, koji se gotovo bešumno provlači kroz travu, nije ni svestan da je upravo na nišanu. Muljevito i nečujno poput kakve krilate mačke, baca se na svoju žrtvu hvatajući je svojim snažnim kandžama. – Ako ste mislili da je ovo odlomak iz nekog filma strave i užasa, onda se grdno varate u pitanju je jedna uobičajna noć možda najveštijeg noćnog lovca među grabljivicama, sove – kukuvije.

Jelovnik sova kukuvija sastoji se od sitnih sisara (voluharica, miševa, pacova, rovčica), ređe ptica, žaba, guštera.

Mnoštvo super osobina sovu čini najboljim lovcem među noćnim grabljivcima. Svaki deo njenog tela u svrsi je savršenog lovca.

Skrivene uši

Možda zvuči pomalo neverovatno, ali sova iz porodice kukuvija, može da lovi i zatvorenih očiju. To je zato što se ona ne ustremljuje na svoj plen onog trenutka kada ga ugleda, već kada ga čuje svojim ostetljivim super luhom. U stanju je da čuje i najmanji šušanj. Uši ove sove su velike, neobično osetljive, poput radara ali se ne vide jer su sakrivene gustim i šitokim perjem. One su asimetrično postavljene, i to je još jedan razlog zašto lako mogu da lociraju plen, čak i kad je dobro sakriven.

Ozbiljno lice

Postoji oko 130 vrsta sova, a svaka od njih ima različit oblik lica. Oblik lica sove kukuvije posebno podseća na ljudsko lice jer je belo i srcastog oblika. Sve sove imaju ravno lice koje je poput radarske antene, prikuplja šumove iz okoline.

Pokretljiva glava

Jednim brzim pokretom glave, sova je u stanju da gleda u svim pravcima. Mišići njenog vrata su veoma pokretljivi tako da se glava može okretati kao na nekoj osi. Ništa jeoj ne može promaći od onoga što se dešava iza njenih leđa.

Oko sokolovo

Za razliku od drugih ptica sove imaju oči na prednjoj strani licva, zbog toga njihovo lice podseća na čovečije. Vid im je oštar. Isto tako vide dobro noću kao i danju. Oči sove su nepokretne, te mora da okreće glavu kako bi preusmerila svoj pogled.

Načujna krila

Telo sove – kukuvije nije veće od pesnice ali ono izgleda veće zbog ogromnih krila. Zato što im je perje na krilima meko i na krajevima u obliku resa, sove mogu nečujno leteti. To znači da sova savršeno dobro čuje svaki šum dok njena žrtva uvek prekasno sazna da je na udaru.

Snažne kandže

Pre nego što se ustremi na svoj plen, ona usmeri krila u tom pravcu, isturi noge i pusti oštre kandže. Glodari retko kad mogu izbeći takav napad.

Oštar kljun

Jedan brzi udar sovinog kljuna u stanju je da razmrska lobanju glodara. Ako je jako gladna, sova može progutati plen u jednom zalogaju.

Narodno verovanje

Kod nas se veruje da kukuvija, zbog svog karakterističnog zvuka koji ispušta, proriče bolest ili smrt. To je dovoljan razlog da ih ljudi zbog čistog sujeverja iz straha ubijaju. Čak i da nekim čudom ova ptica može da predoseti nešto loše što vam se može dogoditi, to nije razlog da je ubijete.

Iz svega navedenog može te se uveriti da je reč o jednoj izvarednoj i zanimljivoj životinji a više o sovama možete pročitati OVDE.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here