Početna Porodica Tatin i mamin kutak Da li deca treba da nose školske uniforme?

Da li deca treba da nose školske uniforme?

929
1

Debata da li treba đaci da nose školske uniforme traje već decenijama.

Postoje snažni argumenti za i protiv uniformi. 

Dok jedni tvrde da uniforme imaju pozitivan uticaj na školsko okruženje, drugi se boje da nošenje uniforme u školama sprečava decu da izraze svoju individualnost i kreativnost odabirom odeće koju oni žele da nose.

Ni naučnici nisu imali previše uspeha da dokažu pozitivan ili negativan uticaj uniformi. Neke škole su utvrdile u svojim istraživanjima da su uniforme korisne, druga istraživanja sugerišu da nemaju previše efekata, a treća da su čak i štetne. 

Pogledajmo činjenice i zaključimo sami da li deca treba da nose školske uniforme, zašto da i zašto ne. Počnimo.

Školske uniforme olakšavaju učenje

Činjenica je da nošenjem školske uniforme đaci imaju jednu brigu manje, pa ne moraju razmišljati o svom izgledu jer svi izgledaju identično. Na taj način mogu se posvetiti samo učenju i koncentrisati se na svoje školske zadatke.

Postoje određene tvrdnje da se nošenjem uniforme podstiče bolji uspeh u školi, jer kada je deca obuku znaju da vreme za igru prestaje i počinje period učenja – sličan efekat koju uniforma ima na pripadnike vojske ili policije. 

Osobe koje redovno nose uniforme neretko mogu biti dve različite ličnosti, jer uniforma aktivira senzore u mozgu koji jasno ukazuju na ozbiljnost ustanove u kojoj se nalaze, dok sa druge strane kada su van uniforme oni su ujedno i van dužnosti.

Ipak, postavlja se pitanje da li je ovaj podsvesni efekat koji uniforme mogu stvoriti zaista jak argument za uvođenje školskih uniformi? 

Ko želi da nauči, naučiće neovisno od toga šta nosi na sebi, a neki čak tvrde da uniforme mogu imati kontraefekat na proces učenja, jer se đaci neće osećati prijatno u svojoj koži. 

Školske uniforme stvaraju osećaj pripadnosti i jednakosti

Uniforme pokazuju da ste deo jedne organizacije.

Noseći iste uniforme govorimo da smo svi isti i da ne postoji diskriminacija među nama, koja se posebno može javiti u školskom dobi kada neko nema odeću koja se smatra standardom kvaliteta, ili luksuza. 

Nemanje garderobe određenog brenda koji je popularan može biti glavni izvor stresa za đake

Uniforme podstiču disciplinu, mogu sprečiti nastanak grupa unutar jednog kolektiva i podstiču đake da se odupru pritiscima da kupuju odeću koja je u trendu. Stvaranjem okruženja u kojem dominiraju konzistentni tonovi mogu poboljšati posvećenost učenju i pripadnosti školi.

U školi, svi đaci su isti. Ne postoji “bogat đak”, “siromašan đak”, ili “kul đak”.

Barem bi tako trebalo da bude.

Međutim, svedoci smo značaja ekonomskog faktora na kolektivno mišljenje o nekoj osobi, stoga će nošenje školske uniforme izbrisati socijalne razlike i ekonomski status između đaka. 

Osim toga, i sami nastavnici neće imati nikakvih predrasuda prilikom ocenjivanja. 

Učenici oslobođeni od mode u školama se moraju osloniti na intelekt, sposobnost i karakter kako bi privukli pažnju.

Roditelji koji se protive uniformama govore o tome kako đaci svojom odećom iskazuju individualnost, i da je oduzimanje odeće isto što i oduzimanje dela njihove ličnosti. 

Mnogo dece se ponosi time što su drugačija, pa zašto im to oduzimati?

Pobornici nošenje uniformi u školama ukazuju na mnogo veći problem od oduzimanja individualnosti. Mobilni telefon, patike, garderoba i nakit ukazuju na jasne razlike među decom bez potrebe za ikakvim rečima, koja baš zbog tih razlika mogu postati više ili manje voljena u kolektivu. 

Ujedno će se, kako tvrde, sprečiti slučajevi vršnjačkog maltetiranja, jer siledžije baš na osnovu ovakvih detalja biraju svoju žrtvu. 

Školske uniforme su jeftinije

Evo jedne činjenice: život koštaDetinjstvo košta, odrastanje košta i školovanje košta.

Zašto ne bismo svima olakšali makar jedan segment? 

Već smo govorili da kada je učenicima dozvoljeno da u školu nose šta žele, postaju podložni najnovijim modernim trendovima koji neretko iziskuju dosta novca. 

Roditelji su manje više prinuđeni da idu u korak sa ovim trendovima, jer ukoliko se njihova deca previše razlikuju od ostale mogu da budu zadirkivana, i neretko maltretirana od strane druge dece. 

U tom pogledu, školske uniforme štede novac. Umesto da prate modu, roditelju moraju da zamene školsku uniformu onda kada je dete preraste ili se pocepa. Prosečan trošak školskih uniformi u svetu iznosi oko 150 dolara godišnje.

Kontrargument naravno postoji, a tiče se nepotrebne kupovine. Naime deca moraju da nose odeću i van škola, a roditelji pored regularne svakodnevne odeće, moraju trošiti novac i na odeću koju neće moći da nose nigde van nastavnih aktivnosti. 

Većina porodica koje nisu finansijski stabilne mogu teže snositi dodatne troškove školske uniforme, posebno u slučajevima kada škola i dobavljači imaju ekskluzvni ugovor. U ovakvim situacijama kupovina redovne odeće može biti mnogo isplativija od plaćanja školskih uniformi.

Činjenice nisu podložne promenama zbog različitog mišljenja, međutim postoje jaki argumenti sa obe strane.

Naposletku, da li je nošenje školske uniforme dovoljno da nijedno dete ne bude superiornije ili inferiornije od bilo kojeg drugog deteta neovisno o materijalnom stanju, religiji, polu ili nacionalnoj pripadnosti?

Da li će to zaista pojasniti deci da napredovanje u životu zavisi isključivo od njih samih i da odelo ne čini čoveka, niko ne može sa sigurnošću reći. Škole su nesolidarne po ovom pitanju, pa možda nikada nećemo saznati koji bi konačan odgovor na pitanje da li deca treba da nose školske uniforme glasio.

1 KOMENTAR

  1. Ja sam uvek za uniforme. Deca nam je vec previ razlikuju po socijalnim slojevima i bilo bi dobro obezbediti im tu sigunost u uklapanju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here