Početna Porodica Saveti Da li dete treba da učestvuje u spremanju hrane?

Da li dete treba da učestvuje u spremanju hrane?

330
0

Pitanje koje neretko muči  roditelje je na koji način, a da to bude pravilno, treba uključiti dete u osnovne tokove svakodnevice? Treba biti mudar kako biste na zabavan način uplovili u novi svet avantura sa mališanom. Aktivnosti poput kuvanja ili čišćenja su dobra uvertira za dečije sazrevanja, čak iako je za takav podvig potrebno puno strpljenja, vremena, a nekad i dodatnog čišćenja.

Pored toga što će odnosi u porodici postati bolji, mališani bi kroz kuvanje mogli da razviju svoje jezičke sposobnosti i steknu neke osnovne matematičke principe. Deljenje obroka sa njima može im pomoći da postanu samouvereniji i da stvore osnovu za dobre navike u ishrani. Tako da, ako ste se ikad zapitali da li dete treba da učestvuje u spremanju hrane, odgovor je svakako potvrdan.

Da li predškolac treba da pomaže u kuhinji?

Predškolci mogu da nauče određene osnove merenja i brojanja dok kuvaju, a pored toga i kako da pravilno operu voće ili povrće. Za većinu predškolaca su prikladni jednostavni poslovi poput dodavanja tečnosti u činiju, ukrašavanja stola ili korišćenja rezača za kolače. Sa mališanom u kuhinji uneli biste zabavu u spremanje, ali biste ga i upoznali sa nekim novim terminima kao što su „ukusno“, „preslatko“ ili „njam“. Predškolci su takođe dovoljno vešti da učestvuju u kućnim poslovima kao što su postavljanje stola, posluživanje obroka i čišćenje nakon toga. Kuvanjem sa vašim petogodišnjakom, spojićete i zabavu i edukaciju, što je svakako ključno za razvoj deteta.

Prednosti kuvanja sa detetom

Deca koja kuvaju razvijaju osećaj odgovornosti, više uživaju u obroku, razvijaju bliži odnos sa vama i ponosnija su na svoja dostignuća. Prednosti učenja dece kuvanju su prilično velike i obiluju pozitivnim stvarima. Uz kuvanje,  dete će razviti svoje kognitivne sposobnosti i biti spremno za kreativne zadatke u vrtiću ili školi i pre vremena. Uz trenutke zabave, najveća prednost zajedničkog kuvanja sa vašim detetom jeste upravo u edukaciji i navikavanju na dnevne aktivnosti.

Kako raspodeliti poslove

Kada se u kuhinji nalazite zajedno sa vašom decom, bitno je pravilno raspodeliti poslove, kako bi se što više uštedelo na vremenu. Ključna stvar je da im zadate „poslove“ koji zadovoljavaju njihov nivo veština i nešto u čemu uživaju, kako bi efekat bio što bolji. Nemojte razvlačiti spremanje jer će nakon nekog vremena postati dosadno i deci, a i vama.

Deca će steći znanje, fokus i interesovanje neophodno za obavljanje složenijih kuhinjskih zadataka kako postaju stariji, te im shodno tome kasnije možete zadavati neke “teže” zadatke i sebi dodatno olakšati pripremu hrane. Ceđenje limuna, vaganje sastojaka pomoću šoljica i kašika, mućenje jaja ili dekoracija porcelanskih tanjira su samo neke od mogućnosti koje će vaš osnovac moći da ispuni.

Šta spremati?

Spremanje hrane zajedničkom snagom sa vašom decom ne bi trebalo da se previše razlikuje u odnosu na samostalno spremanje. Glavnu i vodeću ulogu u pripremi jela i dalje imate vi, te sve i dalje sve zavisi od vas, samo što ćete u ovom slučaju imati i svoje pomoćnike. Na repertoaru se može naći neograničeni broj jela, koja će, u saradnji sa vašim mališanima, ovaj put stići mnogo ranije. 

Vaša deca neće imati ulogu glavnog kuvara u vašoj kuhinji, već će vam pomoći da kroz jednostavne zadatke ručak bude što pre na stolu. Nemojte praviti projekat od ovog jednostavnog i zabavnog posla, niti previše uključivati decu. Pet do deset minuta običnih aktivnosti biće dovoljno da se unaprede sposobnosti vašeg deteta. 

Budite obazrivi – sigurnost je uvek na prvom mestu

Neizbežna stvar u kuvanju sa decom je  momenat iznenađenja i nepredvidivosti, u kom roditelji i nemaju mnogo vremena da reaguju. To je normalna pojava, pošto su mališani uvek zainteresovani da pipnu ili upoznaju neku novu stvar. Međutim, to sa sobom povlači i određene rizike. 

Ma koliko god vi pazili, postojaće trenutak nepažnje u kom se dete može zaigrati i dodirnuti nešto što ne bi trebalo. Bilo bi poželjno udaljiti dete od aktivnog šporeta ili kvarcne ploče za kuhinju, koja iako se fizički savršeno uklapa u vašu modularnu kuhinju, može biti kobna po prstiće vašeg mališana. Uvek motrite i budite spremni da reagujete, kakav god se scenario odvijao ispred vas.

Na kraju ipak nemojte zaboraviti da je primarni cilj zajedničkog kuvanja zabava i edukacija vaše dece, te da ćete se na taj način dodatno zbližiti. Sigurnost svakako treba biti na prvom mestu, ali uz svakovremeni kontakt i dobro raspoloženje, sigurno neće doći do nus pojava.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here