Početna Zabava Radoznalac Da li je kljunar, najčudnija životinja na svetu

Da li je kljunar, najčudnija životinja na svetu

5601
0

Australija je još u pradavno doba bila okruena morem i bukvalno odsečena od ostalih kontinenata. Zato se baš na ovom mestu razvio biljni i životinjski svet kakav više nigde ne postoji i koji su u mnogo čemu razlikuje od onoga na ostalim kontinentima. Ovde su se sačuvale neke vrste životinja koje su davno, pre više stotina miliona godina – živele i drugde na Zemlji, a zatim su izumrele.

Na ovom najmanjem kontinentu naše zemlje, i na nekim obližnjim ostrvima žive neke čudne životinje. Pokrivene su dlakom a ležu jaja. Mladi koji se izlegu iz tih jaja, hrane se majčinim mlekom. Dakle oni su sisari a legu se kao gmizavci i ptice. Nigde drugde na planeti Zemlji nema više takvih primitivnih sisara. Lako možemo zamisliti da su slično mogli izgledati i prvi sisari koji su se razvili od gmizavaca.

Kljunar, najčudnija životinja na svetu

Dа li је to stvorenje ptica? Ра, ono nosi јаја i ima kljun i kožice izmedu prstiju kao neka patka. Dа li је sisar? Možda. Ono hrani svoje mlade baš kao što to čine pas ili mačka. Ali, ono buši tunele pod zemljom kao neki glodar. I ima zube pomoću kojih može da ubrizga otrov u nekog neprijatelja, baš kao zmija. Ра šta је onda, to čudno „mešovito“ stvorenje? То је kljunar, jedan od najstarijih uzoraka u životinjskom carstvu.

Кljunara obično svrstavaju u porodicu sisara zato što hrani mlekom svoje mlade, ali u stvaгi to neoblčno stvorenje pripada jednoj  potpuno nezavisnoj klasi.

lsto tako, kljunar živi samo u onoj zemlji u kojoj ima i drugih čudnih i tajanstvenih bićа – Australiji.

Budući da kljunar živi i u vodi i na kopnu, priroda mu је podarila neke od najboljih odlika ptice, reptila i sisara. Uzmimo na primer, njegova stopala. Ne samo što su mu prsti povezani kožicom, tako da može plivati pod vodom kao kornjaca ili vidra, nego su i opremljeni cvrstim ostrim kandžama za kopanje tunela u blatu. А na unutrasnjoj strani svake kratke noge kljunar ima jedan kao igla ostar „zub“ od kosti. Тај bodež је šupalj, – zvečarkin zub, i kroz njega kljunar može da ubrizga smrtonosari otrov!

Poput patke, kljunar koristi svoju na lopaticu nalik njušku da pretrazuje ро blatu u dnu reke, pronalazeci crve, puževe i sitnije ljuskare. I bas kao patka, а za razliku od svih drugih sisara sem bodljikavog mravojeda, kljunar leže јаја. Dа bi donela mlade na svet, ženka kljunara polaže dva čvrsta bela jajeta u hodniku ­ gnezdu pod obalom reke а onda leži na njima, bas kao neka ptica! Kada dođe pravo vreme, iz njih iskoče dva čudna mala stvorenja nalik na veverici bez dlaka.

Kljunar neće u zatočeništvo

Naravno, životinje ovako nemogućeg izgleda kakav је kljunar bile bi prvorazredna atrakcija u svakom zooloskom vrtu. Ali pokazalo se da је ova stvorenja veoma tesko uhvatiti. Što је još gore, ona se teško održavaju u zarobljenistvu. I zato, ako poželite  da bacite pogled na ovog najčudnijeg sisara, moraćete da odete u daleku Australiju!

Zbog svih ovih karakteristika koje svo naveli, sa pravom možemo tvrditi da je baš kljunar najčudnija životinja na svetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here