Početna Porodica Saveti Da li je moguće odgajati decu bez upotrebe digitalnih uređaja?

Da li je moguće odgajati decu bez upotrebe digitalnih uređaja?

1716
0

Postali ste roditelj. Dete raste, razvija se, istražuje, uči. Na koji način ćete ga odgajati i dati mu pozitivne primere zavisi samo od vas. Sledite svoj instinkt i ne radite ono što ne biste želeli da vaše dete radi kasnije. Upamtite da vas to malo slatko biće oponaša u svemu.

Mobilni telefon, tablet, laptop, računar, televizor. Imamo najmanje po jedan od ovih uređaja u kući. Kako odgajati dete, a da od rođenja ne bude rob digitalnog sveta? U nastavku vam donosimo kratke savete na šta da obratite pažnju i kako da izbegnete preteranu upotrebu tehnologije prilikom vaspitanja deteta.

Kako odgajati decu bez upotrebe digitalnih uređaja?

Na početku je važno naglasiti da o upotrebi digitalnih uređaja razmišljate još dok je beba u stomaku. Puštajte joj muziku, čitajte, pevajte uspavanke, razgovarajte sa njom kao da je u vašem naručju, a ne u stomaku. Pojedina istraživanja pokazuju da muzika koju bebe slušaju u stomaku pozitivno deluje na njihov razvoj. Istraživanja navode da je za to najzahvalnija klasična muzika. Kada se beba rodi, pustite joj muziku koju je slušala dok je bila u stomaku. Njoj ekran na kom se nešto kreće ništa ne znači. Bar ne dok je beba. 

Kada joj puštate muziku na telefonu, ne dozvolite joj da gleda u ekran. Ukoliko puštate dečju muziku, držite se dečjih pesama, koje možete naći na raznim servisima za slušanje muzike. Pevajte te pesme, ponavljajte ih, igrajte. Kada beba poraste, biće joj poznate reči i melodija i rado će vam se pridružiti u pevanju i igranju.

Ne dajte detetu telefon

Kasnije dete raste i razvija se. Beba više nije beba. Istražuje, dodiruje, proučava… Možda vas često vidi kako telefonirate ili kucate poruke. Ono počinje da vam traži telefon, zato što vas svakodnevno viđa sa ovom spravom koja je sastavni deo vašeg života. 

Iz tog razloga je vaša misija da ograničite i sebi upotrebu telefona. I potrudite se da svoju misiju uspešno obavite. Recite mu da telefon nije za decu, da je on samo za odrasle, i budite dosledni tome. Ukoliko jednom date detetu taj famozni telefon ili tablet, povratka nema, stalno će ga tražiti. U tom slučaju, vaša misija nije ispunjena. 

Upotrebu mobilnog telefona svedite na minimum kad ste sa detetom. Upotrebljavajte telefon pred detetom samo kada morate, koristite ga najčešće za pozive. Kucanje poruka ostavite za kasnije ili kad niste sa detetom. Ne zaboravite da ste vi uzor svojoj deci i da svakodnevno kopiraju vaše ponašanje. Ovo se najviše odnosi na decu do treće godine života kada upijaju sve što ih okružuje i oponašaju ljude oko sebe. Iz tog razloga je bitno da vodite računa o upotrebi svih digitalnih uređaja koje imate u kući i njihovo korišćenje svedete na minimum.

Jesti bez gledanja u telefon

Kada je u pitanju hrana, situacija je slična. Nemojte puštati detetu video-klipove na mobilnom telefonu ili tabletu dok jede. Dajte mu nešto drugo što bi mu skrenulo pažnju. Stavite mu hranu na tanjir i podstaknite ga da samostalno jede. Deca vole da istražuju, dodiruju hranu, stavljaju je u usta. Naravno, hrana će biti verovatno razbacana svuda po stanu, ali sve se da obrisati i oprati. Napravite neke interesantne oblike od hrane i servirajte ih na tanjir. Ispričajte priču o tom obliku i potrudite se da to zvuči kao bajka. Dete će biti oduševljano.

Bez digitalnih uređaja

Mnoga istraživanja i stručnjaci preporučuju da se deci ograniči vreme koje će provesti ispred mobilnog, televizijskog ili kompjuterskog ekrana.  

Igrajte se sa decom. Kupite im knjige, kocke, lopte, papire i bojice. Listajete knjige zajedno. Pričajte im, čitajte, opisujte im slike, pokažite im šta se nalazi u toj maloj slikovnici. Na ovaj način prenećete im ljubav prema knjigama koja je neuporediva sa ljubavlju prema mobilnom telefonu. 

Deca imaju neverovatno pamćenje. Zapamtiće zasigurno ono što ste im pričali i ponoviće to isto za neko vreme. Samo budite strpljivi i videćete šta su upamtili. 

U početku su zvučne knjige i one sa debljim koricama idealne za malo dete. Biće oduševljeno što može da dodiruje šarene stranice knjige, da pušta zvukove ili mu ih vi puštate. Svaku novu knjigu pređite zajedno, pričajte, dočarajte rečima slike koje vidite. Na ovaj način će dete ranije početi da govori, imaće veliki fond reči za svoje godine, zavoleće ono što se nalazi u njegovim knjigama.

Ne uključujte televizor

Nemojte gledati televizor. Ili ga bar nemojte stalno uključivati. Gledanje crtanih filmova ograničite na petnaestak minuta do pola sata dnevno. Najbolje je da uveče pre spavanja uključite TV i pustite upravo taj crtani koji ste odabrali. To mora biti uvek u isto vreme kako bi pre spavanja dete odgledalo crtani, opralo zube i okupalo se.

Svesni smo da ćemo kad-tad morati da dete uputimo u korišćenje nekog od digitalnih uređaja. To je prosto neminovno. Verovatno će taj prvi uređaj biti telefon. Iz tog razloga ih nemojmo od malena navikavati na te svetleće, šarene slike ekrane koje mame dečije okice.

 

Kućni poslovi su za decu

Uključite ih u kućne poslove i razvijajte radne navike od malena. Neka vam pomognu oko stavljanja veša u mašinu i kasnije oko prostiranja na žici, nameštanja kreveta, čišćenja. Već sa godinu i po dana oni mogu u svemu ovome da vam pomažu. Cilj je naučiti dete da je bitno, da se oseća važnim i korisnim, da je deo onoga što radite, da ono što radite činite zajedno. Verujte da će to detetu biti interesantno i rado će se prihvatiti veša ili krpe kojom će “brisati prašinu”.

Slično je i sa igračkama koje baca svuda po stanu. Naučite decu da sakupljaju gračke za sobom. Nemojte to činiti vi umesto njih. Neka sami počiste svoju sobu i vode računa o tome da im bude uredna. Pokažite im kako se to radi i ostavite ih da ostatak urade sami. 

Možda sve ovo iziskuje dosta uloženog vremena i napora u takmičarskoj trci sa digitalnim svetom. Odgajati decu bez upotrebe digitalnih uređaja zaista nije lako. Ukoliko svom detetu želite sve najbolje, držite ga dalje od telefona, tableta i drugih uređaja. Bar donde dok možete kontrolisati svaki njihov korak. Počnite na vreme, dok su još mali.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here