Početna Porodica Saveti Da li su lepi maniri odraz kućnog vaspitanja?

Da li su lepi maniri odraz kućnog vaspitanja?

507
0

Pre nego što neko dete okarakterišete kao nevaspitano i nepristojno, imajte u vidu da se dete ponaša tako jer ne zna drugačije. Jednostavno ne zna pravila lepog ponašanja, odnosno nedostaju mu lepi maniri. Pravila ponašanja koja usvoji u ranom detinjstvu dete će koristiti i kasnije, što će mu olakšati mnoge životne situacije tokom odrastanja. Dete uči tako što posmatra roditelje i mnogo bolje uči uz pohvalu nego uz kritiku. Postoje situacije u kojima deca ne shvataju da je nepristojno upadati drugima u reč, komentarisati druge ljude, oslovljavati ih pogrdnim imenima i sl. 

Čak i ako nemate vremena u svakodnevnoj komunikaciji da se usresredite na pravila bontona, nenametljivo, ličnim primerom najbolje ćete uticati na decu. Posmatrajući vas i vaše ponašanje dete će usvojiti najveći deo ovih pravila. Ne zaboravite da se lepi maniri, poštovanje i ljubaznost uče od malena. 

Pravila lepog ponašanja koje dete usvoji u najranijem detinjstvu, zapamtiće zauvek i vrlo uspešno će ih primenjivati u svim životnim situacijama čak i kada odraste. 

Poštovanje starijih 

Ljubazno pozdravljanje starijih i korišćenje reči kao što su: „izvoli”, „molim”, „hvala” i „izvini” jeste nešto što dete najpre treba da usvoji, naravno, posmatrajući vas. Takođe je važno naučiti dete da ne prekida odrasle u razgovoru, osim u situacijama kada je to zaista neophodno. Pored toga što ste im vi model ponašanja i što će se truditi da vas oponašaju, možete im pravila lepog ponašanja dočarati kroz razne edukativne priče. Izmislite priču koju ćete detetu pričati pre spavanja, tokom šetnje ili tokom obavljanja svakodnevnih kućnih aktivnosti. U te izmišljene priče obavezno uključite likove sa pozitivnim i negativnim načinom ponašanja. Ovo je jedan od zanimljivih načina zahvaljujući kome će dete usvojiti pravila lepog ponašanja identifikujući se sa pozitivnim likom iz priče. 

Lepi maniri za stolom 

Niko od nas nema urođen osećaj kako se treba ponašati za stolom. Samim tim logično je da dete ne zna šta se od njega očekuje, a šta ne bi trebalo da radi. Deci kojima se roditelji nedovoljno posvećuju nedostaju lepi maniri za vreme jela, a o pristojnom ponašanju tokom obedovanja treba ih učiti od malena. 

Deca vole da pričaju dok jedu, da se izmotavaju ili smeju, a to najčešće rade otvorenih usta. Pored toga što treba objasniti detetu da je nepristojno ostalima za stolom pokazivati sadržaj hrane u ustima, treba mu objasniti put hrane, odnosno naučiti ga da je i žvakanje proces varenja hrane. Ukoliko dete počne da priča punih usta, opomenite ga da to nije pristojno i da može vrlo lako da se zagrcne. 

U kućnim uslovima nemirno ponašanje deteta za stolom možda vam i ne predstavlja problem. Restorani su, međutim, mesta gde vam ponašanje deteta za stolom može doneti određene neprijatnosti. Važno je naučiti dete pravilima ponašanja u restoranu, jer kasnije, tokom odlaska na rekreativnu nastavu sa drugarima npr., to će mu višestruko koristiti. Obavezno naučite dete da je nepristojno ustajati od stola tokom obroka, kao i da kada ustane nema više vraćanja za sto. 

Dete od malena treba učiti da koristi pribor za jelo i to tako što ćete početi sa korišćenjem kašike. Prilagodite mu hranu u tanjiru i budite strpljivi gledajući ga kako nespretno rukom drži kašiku. Upotreba viljuške dolazi kasnije, a nedugo potom i upotreba noža. Imajte u vidu da se dete često zamaže tokom jela, a pri tom ne bira gde će izbrisatri prljave ručice. Nekada je to stolnjak, odeća ili bilo šta drugo što mu se nađe pri ruci. Uvek kada postavljajte sto obavezno uz tanjir dodajte i salvetu kako biste opominjali dete da je koristi.  Vremenom će usvojiti tu naviku. 

Uvažavanje  različitosti 

Od malena učite dete da se prema drugima odnosi sa uvažavanjem i da poštuje različitosti. Tokom života biće u prilici da sreće drugu decu ili odrasle koji nose naočare, ne čuju dobro, kreću se pomoću raznih pomagala, razlikuju se po boji kože i slično. Naučite ih da bez obzira na sve različitosti ili fizičke nedostatke svi oni mogu biti dobri prijatelji. Primerom im pokažite da ne treba da donose sud o nekome na osnovu fizičkog izgleda, i što je još važnije, da ih ne nazivaju pogrdnim imenima. 

Lepi maniri su odraz kućnog vaspitanja

Deca uče na vašem primeru i to ne smeti nikad izgubiti iz vida. Ukoliko roditelji imaju lepe manire, dete će ih usvojiti posmatranjem. Pored toga što predstavljate uzor deci, ne zaboravite da je komunikacija veoma značajna. Lepi maniri su odraz kućnog vaspitanja. 

Izbegavajte najčešće roditeljske greške u vaspitavanju dece, kao što je grdnja deteta pred drugima. Time ćete urušiti njegovo samopouzdanje a pojačaćete revolt koji će ispoljiti pre ili kasnije. Čak i kada smatrate da detetu treba uputiti neku kritiku, ne dozvolite da se to odnosi na njegovu ličnost, već isključivo na određeni postupak. 

I što je najvažnije, ne smete zaboraviti da se ne rađamo sa kulturnim obrascima, već ih usvajamo tokom života. Budite primer i uzor svojoj deci kako rečima, tako i delima, jer ćete jedino tako kod njih uspeti da izgradite manire vredne divljenja. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here