Početna Porodica Saveti Da li treba uključivati decu u kućne poslove?

Da li treba uključivati decu u kućne poslove?

604
0

Mnogi roditelji odbijaju da svojoj deci zadaju neki posao u kući. Međutim, nikada nije loša ideja da počnete da uključujete svoju decu u neke jednostavne kućne poslove. Ukoliko vaše dete svoje slobodno vreme provodi igrajući igrice, u gledanju televizije ili koristeći mobilni telefon, poželjno je da ga aktivirate u nekim kućnim zadacima. Odgovor na pitanje da li treba uključivati decu u kućne poslove varira u zavisnosti od uzrasta i interesovanja. Međutim odluka da svakako dete uključite u neke zadatke se često ispostavi ispravnom. Pažljivo birani zadaci prilagođeni uzrastu, prema istraživanjima, pouzdan su pokazatelj budućeg uspeha i pozitivno utiču na detetov razvoj.

Kada je pravo vreme za uključivanje deteta u kućne poslove

Prema mišljenju stručnjaka, deca od dve godine su potpuno sposobna da obavljaju svoje prve radne aktivnosti, a preporuka je da one budu laganog intenziteta. Kako biste dobili najbolji rezultat, pokažite svom detetu kako  pravilno treba da obavlja svoj zadatak i provedite neko vreme vežbajući sa njim. Nemojte biti naporan roditelj koji će samo gurnuti krpu u ruke i zaboraviti da dete postoji. To može stvoriti suprotan efekat i poremetiti porodične odnose. Pametno pristupite vašem detetu i nikako nemojte zaboraviti da je to ipak samo dete.

Trudite da poslovi koje zadajete vašem detetu budu u skladu sa njegovim mogućnostima, ali i interesovanjima. Odgovornost koju dodelite svom detetu će kasnije najviše zavisiti upravo od njegovih interesovanja i slobodnog vremena, posebno u periodu adolescencije.

Postoji puno poslova kojim svakako nećete moći uposliti vaše dete. Kada dođe do ozbiljnog kvara koji vi ne možete da rešite, vodoinstalater će obaviti svoj posao. Isti je slučaj i sa problemima sa strujom, internetom ili nameštajem. Uvek treba pozvati majstora i rešiti problem.

Učinite da kućni poslovi budu zabavni

Pristup kućnim zadacima na prijatan način je najbolji metod da ih učinite jednostavnijim za vas i vaše dete. Igra i uživanje će privući pažnju vašeg deteta i pomoći mu da razvije naviku da doprinosi radu. Cilj zajedničkog rada je da se dete upozna sa značajem timskog rada, a sa njim će se najbolje upoznati kroz muziku i zabavu. 

Uz čišćenje, možete razvijati i takmičarski duh time što ćete ograničiti vreme za koje zajedno treba da odradite zadatak. To vreme može biti u trajanju omiljene pesme ili crtaća. Takođe, trkanjem možete razviti pobednički duh kod deteta, koji će kroz kasnije odrastanje svakako biti potreban. Mališana možete „prevariti” tako što ćete ga pustiti da pobedi nakon drugog ili trećeg puta. Na taj način dete će zavoleti zadatak pa ga kasnije češće može rešavati. Ipak, preporuka je da ograničite uživanje, jer uvek treba da postoji osećaj odgovornosti i granica koja se ne bi smela prelaziti. Tom metodom ćete omogućiti detetu da na pravilan način shvati kako treba obavljati svoje zadatke.

Zašto je važno da deca obavljaju kućne poslove

Uključenost u kućna dešavanja je ključna za razvoj deteta jer ga uči da brine o sebi. Na taj način mu se usađuje preko potrebna odgovornost, ali i pomaže da brže shvati značenje reči „obaveza“. Obavljanjem kućnih poslova klinci stiču samostalnost, samopouzdanje, osećaj odgovornosti i empatije. Životne veštine koje mališani stiču ispunjavajući obaveze koje su im date su brojne. 

Deca koja učestvuju u kućnim poslovima imaju veće šanse da steknu saosećanje prema drugima i da postanu nezavisne i odgovorne odrasle osobe. Dete će na brz način razvijati svoje kognitivne sposobnosti ukoliko ga od samog početka uvedete u kućne poslove. Deca su veselog duha i vole da istražuju pa će se nekada dešavati da mališan polomi neki predmet ili se povredi, ali i povrh toga, uključivanjem deteta u osnovne kućne obaveze ćete uglavnom ubrzati obavljanje svih poslova. To će značiti i vama, s obzirom na to da ćete imati više slobodnog vremena koje možete iskoristiti za igru sa detetom.

Nemojte nagrađivati džeparcem

Plaćanjem vašeg deteta rizikujete da uništite sav vaš naporan rad i trud koji ste uneli pri njegovom vaspitanju. S obzirom na to da svi članovi porodice treba da nauče šta su to kućne obaveze i kako ih treba ostvariti, ključno je suzdržati se od davanja džeparca svom detetu nakon što obavi neki zadatak. 

Većina stručnjaka ne zagovara nagrađivanje dece za pomoć u kući jer je to obaveza svih ukućana. Nagrađivanje deteta novcem može uticati da dete zaboravi na prave vrednosti i izgubi dodir sa osećajem obaveze. Međutim, povremeno nagrađivanje deteta neće naškoditi. Kada uspešno završi novu aktivnost, pored reči zahvalnosti ili pohvale, možete ga iznenaditi malom igračkom ili odlaskom u poslastičarnicu. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here