Početna Vesti Obaveštenja Da li znate ko je Žuća? – velika kutija puna malih knjiga

Da li znate ko je Žuća? – velika kutija puna malih knjiga

1597
0

Žuća je junak prve knjige s prozorčićima na svetu! Knjige o njemu do danas su prevedene na preko 60 jezika i prodate u više od 60 miliona primeraka, što svedoči o tome da je dobra knjiga razumljiva deci širom sveta.

Kako je Žuća nastao?

Simpatični mali pas Žuća jedan je od najpopularnijih junaka knjiga za decu. Priče o njemu predstavljaju nezaobilazno prvo iskustvo čitanja za najmlađe, koji uz Žućinu pomoć uče prve reči i pojmove. Ovo druželjubivo i radoznalo štene s braon repićem slučajno je izmislio Erik Hil pre više od 30 godina. Želeo je da napiše priču za svog malog sina i, u želji da je učini zanimljivijom, dodao joj je prozorčiće-preklope ispod kojih su se nalazili crteži. Osim toga, potrudio se da ti crteži budu smešni. Njegov sin Kristofer, koji je tada imao tri godine, bio je oduševljen time. Erik Hil je potom izmislio priču o štenetu koristeći ideju o prozorčićima kako bi nastavio da zabavlja sina. Tako je nastao Žuća.

Kako je dobio ime?

Prvu knjigu na srpskom jeziku o ovom svetski poznatom junaku objavio je Kreativni centar pre skoro 20 godina. Bila je to kartonska slikovnica Gde je Žuća? (Where’s Spot?), a zatim su usledile i ostale iz istog serijala.

„Početkom devedesetih počeli smo da posećujemo Sajam dečjih knjiga u Bolonji, tu najveću i najinspirativniju smotru izdavača dečjih slikovnica i knjiga za mlade u svetu. Nije trebalo da prođe mnogo vremena pa da se upoznam s gospođom Nikolom Sonders, koja je tada bila agent za prava u nadaleko poznatoj izdavačkoj kući Pingvin, i da započnemo razgovore o izdavanju SPOTA na srpskom jeziku. Za mene kao urednika, koji je bio zadužen za taj projekat, najvažnije je bilo pitanje – kako prevesti njegovo ime? Prema značenju reči spot, najkorektnije je bilo nazvati ga TUFNA ili PEGA, ali ko je još čuo da se mali žuti pas tako zove! U Engleskoj to jeste često ime za pse, ali kod nas nekako nije išlo. Danima smo razmišljali o tome, dobijali desetine raznoraznih predloga, sve dok jednog dana nismo okrenuli celu stvar naopako i odlučili da ga nazovemo, čini nam se i danas, najprirodnijim imenom koje mu savršeno pristaje – ŽUĆA“, ističe urednik Dejan Begović.

Veoma brzo knjige o Žući stekle su naklonost naše najmlađe publike jer pružaju jedinstveno i nezaboravno iskustvo prvih otkrića, a popularne su zahvaljujući tome što nude aktivan pristup, koji čitanje pretvara u zabavnu igru.

Žućina velika kutija puna malih knjiga

Pored knjiga s prozorčićima, bojanki i kartonskih slikovnica, najnovije izdanje u serijalu o Žući jeste Velika kutija puna malih knjiga, namenjena deci u uzrastu do tri godine. Igračke, Selo, Hrana, Porodica, Park, Prijatelji, Plaža, Rođendan i Spavanje naslovi su devet malih kartonskih slikovnica, idealnih za igranje i upoznavanje s prvim pojmovima i svetom knjiga. U svakoj od tih knjižica detetu je pet osnovnih pojmova o određenoj temi približeno jednostavnom i privlačnom ilustracijom. Poleđina svake knjižice deo je velike slagalice, pa je uz ovu kutiju zabava zagarantovana. Velika kutija puna malih knjiga je još jedno originalno izdanje koje će se dopasti i najmlađim čitaocima, ali i njihovim roditeljima.

Ko je Žućin tata?

Erik Hil je rođen 1927. godine u Londonu. Crtao je karikature i ilustracije, a kada je dobio sina, odlučio je da mu napravi slikovnicu o malom psu. Godine 2008. dobio je nagradu OBE (Order of the British Empire) za pomaganje razvoja pismenosti kod dece i doprinos dečjoj književnosti. Svojim slikovnicama, kako je govorio, hteo je da pokaže da su deca daleko inteligentnija nego što to odrasli misle. „Volim Žuću, on je moj prijatelj i dobro sarađujem s njim“, rekao je Erik Hil u jednom od svojih intervjua. Ovaj veliki pisac i ilustrator preminuo je 2014. godine u 86. godini.

Toliko toga može da se nauči čitanjem, a sve to samo čeka na tebe. Кada otvoriš knjigu, kao da si postao otvoren za nove ideje (Erik Hil).

Za kupovinu dve od četiri odabrane knjige o Žući, ostvaruje se popust od 40%, a na poklon se dobija mala plišana igračka Žuća – https://kcknjizara.rs/akcije?pa=1. Kupovinom četiri bojanke o Žući, ostvaruje se popust od 60% – https://kcknjizara.rs/akcije?pa=104

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here