Početna Porodica Deca za decu Daću vam savet – Kristina Milanović (srednja škola)

Daću vam savet – Kristina Milanović (srednja škola)

1168
0
Kristina Milanović

Rad pod nazivom “Daću vam savet” Kristine Milanović učenice Medicinske škole Užice osvojio je 1. mesto na našem konkursu pod nazivom “Daću vam svet”. Ovaj rad je osvojio 1. mesto u kategoriji srednjoškolaca. Čestitke Krstini!

Daću vam savet

Od detinjstva u srcu nosi zelenu travu. Nosi prostrana zelena polјa, šum vetra kroz tek procvalo prolećno cveće i čistotu i dah prirode. Seća se majčine ruke na čelu i očevih blagih reči. Znala je za bezbrižne godine koje su malo po malo sa svakim minutom i svakim pokretom kazalјke na satu odbrojavale kraj. Sa svakim krajem dolazio je novi početak, svaki put bi peščani sat okrenula nanovo. Ponekad bi se zagledana u pesak koji protiče sećala svakog zrna. A svaki početak bio je priča za sebe. Kad god bi krenula korak ispred, nije se osvrtala na protekli period. Ostavlјala je godine iza sebe u trnovitim, maglom zasutim polјima. Bila je srećna, udata i školovana dama. Daleko od rodnog mesta osnovala je porodicu i živela zadovolјna sobom i svojim dostignućima. Bila je ponosna na činjenicu da je majka. Dani su se nizali, godine su i dalјe ostajale na lestvici života i sve je teklo nekim uobičajenim tokom. Živela je kao i ostali, u masi lјudi koji se bore za svoju decu, posao i ugled. Jednog proleća, od mnogih proleća koja su prošla, osvrnula se iza sebe. Tog aprilskog dana, sedela je na majčinom grobu i čupala zelenu travu koja je iznova i iznova rasla. Pokrenula su se mnoga pitanja, uspomene su se vraćale, izbistrila se slika iz prošlosti, ali kasno. Kasno je bilo žaliti za vremenom koje je odbačeno. Vetar koji u to doba godine duva, snažno ju je podsećao na greške, na ono što nije smela nikada da zaboravi, na ono što niko i nikada ne sme da zaboravi, i na ono što ni vi nikada nemojte da zaboravite: „Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlјi“.

Svakodnevno srećemo lјude koji zaboravlјaju poreklo. Zaboravlјaju jedan deo identiteta, svesno ili nesvesno odbacuju svoje roditelјe u starosti. Ne posvećuju im se onda kada je reč jedino što je potrebno, poneka uspomena i uvek prisutan roditelјski savet. Onda kada postanemo lјudi, zaboravimo svaki stepenik koji su nam roditelјi sagradili i način na koji smo se peli kao deca, a na vrhu stajali kao formirani lјudi. Dopuštamo sebi da ne pomišlјamo na muku i odgovornost odgajanja, na brigu i patnju onda kada i mi patimo. Ne poželimo od Gospoda zdravlјe i sreću za svoje roditelјe, jer tobože imamo svoju porodicu i preča posla. Ne dozvolimo sebi da ikada u zaborav odu oni koji su pre nas spoznali milost i dobrotu Gospoda. Osvrnite se, odrasli, na vaše roditelјe, na one kojima vas je Gospod podario, i pored svoje nove porodice, osvežite trenutke mladosti lјubavlјu, rečima, delima. Prigrlite ih pod svoje okrilјe kao što su i oni vas čuvali, negovali, zalivali lјubav u vašim srcima. Nemojte sedeti sa njima u prazno, da bi im brže prošlo vreme. Jer kada nestanu, nestaće i važan deo vas, nestaće važan deo čitavog čovečanstva. A onda će vam roditelјski savet biti preko potreban.  Omogućite im da se do kraja bore dostojanstveno, uz lepu reč, jer i vaša starost dolazi sa svakom prolećnom lastom. Vetar će večno duvati i odnositi vreme, zaštitite pretke i poreklo, tako ćete zaštititi sebe. Zato, poklonite deo sebe roditelјima, kao što su oni dali deo sebe u vas. Nemojte činiti greh.

U svakom čoveku raste klica dobra i zla. Na vama je da gajite prave vrednosti. Gledajte dobro srcem. Uputite majci i ocu nežnu detinju reč, baš kao nekad, jer i na početku beše reč, a reč je kao i lјubav među svima nama, a lјubav, kao i Bog, u svakome od nas!

autor: Kristina Milanović – 18 godina
Medicinska škola Užice – farmaceutski tehničar, 3. godina
mentor: profesor doktor Valentina Zlatanović Marković

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here