Početna U svetu knjiga Dečije priče Dečak i bik Adam – priča za decu

Dečak i bik Adam – priča za decu

4718
0

Bik Adam bio je pravi div. Stanovao je u staji s čitavim krdom belih krava i mnogo male teladi. Adam je, u stvari, bio ljubazan i skroman bik. Pa ipak, jednog prazničnog dana je iznenada pobesneo: otrgao se s lanca s kojim je bio vezan, ričući, u trku pojurio hodnikom staje. Oči su mu tako divlje sevale da sluga nije smeo ni da ga upita šta je bilo. Pošto mu se radilo o životu, jurnuo je kroz vrata staje a za njim i Adam.

Pred stajom se prostiralo široko dvorište ograđeno drvenom ogradom. Sluga je u pooslednjem trenutku uspeo da pobegne kroz kapiju i zalupi je pred samom njuškom podivljalog bika. Začas su se svi iskupili: porodica seljaka čiji je bio bik, susedi, momci i devojke, deca. Svi su hteli da vide pobesnelog bika.

Iz malih koliba iz okoline pojurili su ljudi da posmatraju taj naobičan prizor. Svi su bili pomalo srećni što će ovog  dugog i tihog prazničnog dana doživeti nešto zanimljivo.

Dečak Kale, koji je po šumskim pašnjacima već duže vremena čuvao goveda, stigao je među prvima!

Adam je već dva sata bio na slobodi, a još niko nije znao kako da ga umiri i urazumi.

Seljak, čiji je Adam, pokušao je da se približi. Ušao je u ograđeno dvorište i odlučno pošao ka biku. Ali Adam je oborene glave pojurio na svog gazdu i da ovaj nije umeo dobro da skače, rđavo bi prošao.

Praznični dan tekao je dalje, sunce je sijalo, nebo bilo plavo, breze su bile dobile svoje prave naborane listiće –sve je bilo prekrasno, kako se samo može poželeti.

Ali Adam je i dalje divljao!

Na ogradi je sedeo Kale, mali prljavko sa šumskih pašnjaka.

  • Adame, – tiho je pozvao bika – dodji da te počešem medju rogove!

Bik je zastao, pogledao dečaka. Izgledalo je kao da je razumeo njegov poziv. I počeo je da prilazi ogradi na kojoj je sedeo Kale. Prišao je sasvim. Kale je pružio ruku i počeo da ga češe izmedju rogova svojim malim, dečačkim prstima. Pri čemu je celo vreme brbljao neke tople reči.

Dok je tako stajao i dopuštao da ga Kale češe, bik se smirio. Čak se činilo da se zastideo svog neobuzdanog besa. Tada Kale skoči sa ograde u dvorište i čvrsto ščepa alku koja je biku bila pričvršćena kroz nozdrve.

bik-adam1

  • Jesi li pri pameti? – povika neko

Ali Kale povede Adama polako i gotovo dostojanstveno ka vratima staje sve vreme držeći alku. Bik Adam je bio velik, golem bik, a Kale malen, sasvim mali dečak. Bili su tako neobičan par dok su išli dvorištem ka staji. Oni koji su ovo videli nikada nisu mogli da zaborave.

Ni najpoznatiji španski borci s bikovima  nikada nisu dobili toliko aplauza, koliko mali Kale kad se vratio iz staje gde je vezao Adama za lanac s koga se toga dana bio otrgao.

Ko je Astrid Lindgrem?

Astrid Lindgrem je švedska književnica za decu. Dela su joj prevedena na gotovo osamdeset jezika, objavljena u više od sto zemalja što je svrstava među najpopularnije pisce književnosti za decu. Odrasla je na malenom seoskom imanju što će često biti tema njenih književnih ostvarenja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here