Početna Porodica Saveti Dečiji rođendan treba da bude zabavan i bezbedan, a ne glamurozan

Dečiji rođendan treba da bude zabavan i bezbedan, a ne glamurozan

3663
0

Dečaci i devojčice već u mlađim razredima osnovne škole počinju sa proslavama svojih rođendana. Od pojave kompjutera i vrhunskih mobilnih telefona druženja dece su se preselila u neki virtualni svet. Deca se sada manje druže u smislu zajedničkog slušanja muzike, šetnji i igara, više su na „Viberu“, „Fejsbuku“ i „Skajpu“. Međutim, žurke i proslave dečijih rođendana itekako su popularne i među ovom novom generacijom. Ovakva druženja su u svojoj osnovi poželјna i pozitivno utiču na socijalizaciju deteta. Postavlјa se samo pitanje mere i kriterijuma, odnosno sadržaja takvih druženja.

Proslave dečijih rođendana kao simbol prestiža

Proslave rođendana, žurke i druga druženja ne smeju da se pretvore u demonstriranje bogatstva slavlјenika. Nije redak slučaj da se u siromašnijim porodicama izdvaja čitav mali imetak za takvu proslavu kako se „dete ne bi obrukalo“, jer je, zaboga i kod njegovih prijatelјa bilo „naj-naj“ i „gala“. Baš naprotiv. Roditelјi se moraju kategorički suprotstaviti takvim želјama i ponašanju deteta, insistirajući na skromnosti uz punu podršku i pomoć da se obezbedi ono što je minimalno potrebno, a to je:

– rođendanska torta,
– popularne grickalice (smoki, čips itd.)
– malo peciva,
– sokovi i
– eventualno kafa ako je reč o srednješkolskom uzrastu.

Kod deteta treba razvijati svest, uverenje da ovakve proslave i druženja ne mogu biti sredstva za njihovo isticanje, za ostvarivanje nekakvog prestiža, pogotvu kada se zna da je sve što se služi stekao neko drugi i da je skromnost utoliko neophodnija. Proslave i žurke mogu biti vesele i osmišlјene i bez tog nekog glamura i sjaja i treba insistirati na zajedničkom osmišlјavanju sadržaja sa detetom.

Klinci više od svega vole igru

Potrudite se da dok god je to moguće svojoj deci rođendane slavite u svojoj kući, dvorištu. Roditelji sa svojim detetom uz malo kreativnosti i informisanja mogu prirediti nazaboravnu žurku. Potrebno je samo malo oslušnuti i pretpostaviti šta to deca vole ili šta bi im bilo interesantno.

Klinci više od svega vole igru, ma u kom ona obliku bila. Najviše vole igrice na kompjuteru pa nije retkost da se jedan broj dece okupi oko računara, dok ih ostalo čežnjivo posmatraju. To  treba sprečiti. Najbolje je da organizujete društvene igre kakve su recimo „Ne ljuti se čoveče“, „Monopol“, „Igra memorije“, “Pantomima”, „Odgonetanje“ i mnoge druge igre koje podstiču razmišljanje ali i zajedništvo među decom. Ima toliko lepih igara za koje sadašnja deca uglavnom nisu ni čula. Ukoliko je to moguće i vremenski uslovi dozvoljavaju izvedite decu u dvorište. Dečacima pokažite kako se igraju igre „Klikeri“, „Šuge“  i  biće oduševljeni, a devojčice će uživati u igrama  kao što su „Između dve vatre“, „Školice“, „Lastiš“ i td.

Sa malo starijom decom i adolescentima neće biti tako lako, oni već imaju svoj stav i neće trpeti veliko mešanje roditelja. Sami će izabrati muziku, prostor i društvo. Tražiće vam sve pa čak i alkohol.

Konzumiranje alkohola na dečijim žurkama

Poseban je problem ovih proslava i druženja predstavlјa alkohol.  Neretko se dešava da na rođendanima tinejdžera, nekom detetu pozli od alkohola, da neko od dece završi u bolnici na tzv. „ispiranju želuca“.

Poslednjih godina „točenje alkohola“ postaje neka vrsta „ulazne vize“ za društvo mladih i teško onom ko je „mamin sin“ i mora još uvek „da pije mlekce“ ili sokove. Takvom shvatanju pojedinih, može se reći i mnogih vršnjaka,  deteta u pubertetu i adolescenciji teško se je odupreti. Zato je uzimanje alkohola prisutno i na ovim proslavama. To, naravno ne treba dozvoliti, ali ne jednostavnom zabranom uoči proslave, već u svakodnevnom vaspitnom radu u porodici kada, u stvari, svoje dete podržavamo, pomažemo mu da se odupre i istraje na principima i ponašanju koje je već usvojilo.

Svako dete bi trebalo da zna da alhohol deluje ubitačno, da znatno umanjuje sposobnost mišljenja i pamćenja, da razgrađuje strukturu ličnosti – degradira čoveka.

Da bi izbegli sukobe sa roditelјima , dečaci i devojčice će takva slavlјa organizovati van kuće što je najgore rešenje i treba učiniti sve da se u tom pogledu od najranijih dana „situacija drži pod kontolom“. To u isto vreme znači da će se i dete koje je postiglo određeni stepen zrelog rasuđivanja, po potrebi odreći drugova koji na ovako negativnom ponašanju insistiraju ili jačinom svog autoriteta u takvoj neformalnoj grupi pozitivno uticati na svoje prijatelјe. Da bi se i sa ovakvim rešenjima moglo računati, potrebna je stalna i svesrdna pomoć roditelјa.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here