Početna Porodica Tatin i mamin kutak Dete samo kod kuće: Sa koliko godina deca mogu da ostanu sama

Dete samo kod kuće: Sa koliko godina deca mogu da ostanu sama

2912
0

Kada dete krene u školu, pred roditeljima se nađu mnoge nove dileme. Jedna od njih je i kada je pravo vreme da dete ostane samo kod kuće. Problem je najveći tokom raspusta, jer deca ne idu u školu, a roditelji moraju da odlaze na posao. Tada rešenje može da bude da dete odvedete kod neke osobe od poverenja ili da pozovete nekog da pričuva vašeg malog školarca. Ili da ostavite dete samo kod kuće.

A da bi smeli da ostavite mališana samog, potrebno je da on bude dobro pripremljen za to.

Prema mišljenju psihologa, ne postoji neki univerzalni uzrast kada su deca dovoljno samostalna da mogu sama, bez nadzora, da provedu nekoliko sati u kući. U praksi, većina dece starije od 7 godina ispunjavaju kriterijume da ostanu sama kod kuće na par sati.

Međutim, kao što se deca iste starosne dobi razlikuju po svom fizičkom izgledu, po intelektualnim sposobnostima i po veštinama koje su uspeli da savladaju, isto tako su različita i u nivou zrelosti, samostalnosti i lične odgovornosti. Dakle, roditelji koji žele da ostave dete samo kod kuće moraju da znaju kakve su mogućnosti njihovog mališana i koliko je on sposoban da bez nadzora provede izvesno vreme sam u kući.

A kako da podstaknete dete da što pre dostigne nivo samostalnosti koji garatuje da može samo da brine o sebi u svom domu? Pre svega, morate imati na umu da je to dugotrajan proces i da dete treba dugo pripremati za samostalni boravak kod kuće. A evo i nekoliko saveta:

Podstičite dete na što više samostalnih aktivnosti i kada ste vi pored njega

Ovakav trening možete početi tako što ćete, kada procenite da je pravo vreme za to, dete ostaviljati samo na nekoliko minuta, i postepeno produžavati vreme koje će ono provoditi bez nadzora. Podstičite samostalnost i tako što ćete, na primer, ohrabrivati dete da samo sipa smoki ili čips u činiju za grickalice, ili sok u čašu. Nemojte vi to raditi umesto njega. Posuđe koje dete upotrebljava treba da mu bude na dohvatu ruke, tako da samo može da uzme tanjir, činiju za grickalice, čašu…Ovo je dobar način da se dete na niskom uzrastu delimično osamostali od vas i pravi put ka njegovoj potpunoj samostalnosti.

Pre nego što ostane samo, porazgovarajte sa detetom o tome šta će da radi dok ste odsutni

Dobra ideja je da poverite detetu neki mali zadatak koji treba da bude izvršen pre nego što se vi vratite kući. Na primer, da napravi određene oblike od lego kockica, da naslika nešto ili da pročita neku bajku, pa da vam je posle prepriča. Tako ćete pomoći mališanu da mu vreme prođe brže dok je sam, a takođe ćete značajno smanjiti mogućnost da mu padnu na pamet neki nestašluci.

Naučite dete da bude spremno da odreaguje na pravi način u slučaju nezgode

Tu spadaju, na primer, situacije kada dođe do neke sitne povrede (ako se ogrebe, poseče prst i sl.). Pokažite mu gde stoji hanzaplast, sredstvo za ispiranje rane ili krema koja mu može zatrebati u takvim prilikama.

Objasnite mališanu šta nikako ne sme da radi, ponovite mu to više puta ako treba

U to spadaju razne zabrane, koje zavise od prostora u kome stanujete. Nije isto ako živite u kući ili u stanu, koliko blizu ili daleko od vas žive komšije u koje imate poverenja i sl. Obavezno napomenite detet (iako ste sigurni da ono to već zna) da nikako ne otvara vrata nepoznatim osobama, da napušta kuću ili stan samo, kao i da, dok je samo kod kuće, ne prima drugu decu u goste.

Budite uvek u pripravnosti

Najzad, pored svih ovih mera predostrožnosti, imajte uvek na umu da se mogu desiti neke nepredviđene okolnosti. Pre nego što ostavite dete samo kod kuće nepomenite mu da u takvim situacijama obavezno treba da pozove ili vas ili drugog roditelja. Takođe, zamolite komšiju, rođaka ili prijatelja u koga imate najviše poverenja da budu u pripravnosti ako, ne daj bože, zatreba. A nije na odmet ni da zamolite neku pouzdanu osobu iz komšiluka da par puta obiđe dete dok se vi ne vratite kući.

Prethodni članakKonkurs namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola na temu „Moj junak“
Sledeći članakKud odlazi sneg – S. Silin (pričica za decu)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here