Početna Škola U školi Diskalkulija kod dece – kako je prepoznati i šta preduzeti?

Diskalkulija kod dece – kako je prepoznati i šta preduzeti?

6387
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Diskalkulija se najčešće definiše kratko, kao poremećaj računanja. Međutim, u praksi ona obuhvata sve poteškoće koje dete ima pri rešavanju matematičkih, odnosno aritmetičkih zadataka. Drugim rečima, dete sa diskalkulijom ima probleme u pisanju brojeva, razumevanju i upotrebljavanju znakova koji se koriste u matematičkim funkcijama. Da problem bude još veći, teškoće u rešavanju matematičkih problema obično ne idu same. Diskalkulija je često praćena i disleksijom, tj. poremećajem čitanja.

Da bi se utvrdila tačna dijagnoza, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Zato roditelji koji kod deteta primete ovakve simptome, treba što pre da ga odvedu na psihološko testiranje, gde će se tačno ustanoviti da li je reč o diskalkuliji, i ako jeste, da li je ona udružena sa disleksijom. Nakon toga utvrđuju se konkretne mere koje treba preduzeti da bi se mališanu olakšalo. U ovakvim situacijama, blagovremena i pravilna reakcija roditelja i preduzimanje konkretnih koraka mogu umnogome pomoći detetu.

Prihvatite činjenicu da dete ima poteškoće

Prvo i osnovno – ne paničite! Trudite se da budete što smireniji i nipošto ne krivite ni sebe ni svoje dete zbog prisustva problema. Iako nauka još uvek nije uspela da utvrdi sve uzročnike diskalkulije, postoje jako efikasne metode uz čiju primenu se ovakve teškoće mogu značajno ublažiti ili potpuno eliminisati.

Potražite terapeutsku pomoć što pre

Odaberite odgovarajućeg terapeuta koji će raditi sa vašim detetom. Najpre potražite pomoć u savetovalištu u matičnom Domu zdravlja. Tamo će vas uputiti na stručno lice koje će se pozabaviti problemima vašeg deteta. Uz pomoć stimulativnih i korektivnih vežbi iz problematičnih oblasti, terapeut će maksimalno pomoći detetu da lakše prebrodi postojeće probleme. Međutim, morate imati na umu da je to jedan dugotrajan proces. Zato morate biti strpljivi i dati punu podršku detetu, jer je za postizanje odgovarajućih rezultata potrebno vreme. Oni se ne mogu postići preko noći, pa su upornost i istrajnost vas i vašeg deteta od krucijalnog značaja.

Maksimalno sarađujte sa učiteljem i drugim nadležnim osobama iz detetove škole

Veoma je važno da sa mališanovim problemom budu upoznati svi. Prikrivanje može samo otežati stvari, pa pre svega treba otvoreno da porazgovarate sa detetovim učiteljem. On će se, zajedno sa svojim kolegama, potruditi i pronaći najbolji način za ispitivanje i ocenjivanje deteta u skladu sa njegovim mogućnostima. Ako imate neke dodatne dileme i pitanja, obavezno se posavetujte sa pedagogom i psihologom u školi.

Ponašajte se potpuno normalno kada su u pitanju druge oblasti detetovog života

To što dete ima ovakvu poteškoću nikako ne znači da treba da bude izolovano i izdvojeno od svojih vršnjaka. Ono treba da živi potpuno normalno, kao i sva druga deca, odnosno što sličnije njima. Zato je izuzetno značajno da dete ima dovoljno vremena za druženje. Slobodno vreme koje će dete posvetiti svojim interesovanjima i hobijima i koje će provesti u društvu svojih vršnjaka, jako su važni. A na roditeljima je da se potrude da usklade detetove mnogobrojne obaveze sa njegovim slobodnim vremenom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here