Početna Kuhinjica Ishrana dece Da li vaše dete pije dovoljno vode? Evo zašto je voda važna

Da li vaše dete pije dovoljno vode? Evo zašto je voda važna

2105
0

Voda je, zajedno sa vazduhom i hranom, jedan od ključnih faktora u životu svakog živog bića. Oko 80% naše telesne težine je voda. Bez vode, sve važne funkcije ljudskog organizma ne bi se mogle odvijati normalno.

Voda je najbolje piće za gašenje žeđi i za obezbeđivanje optimalne hidratacije čovekovog tela. Našem organizmu je potrebna voda da bi mogao da reguliše telesnu temperaturu i da bi hranljive materije mogle da se transportuju do svih organa. Osim toga, voda potpomaže dopremanje kiseonika do ćelija i čisti naš organizam od toksina. Ona ima presudni značaj za čvrstinu i elastičnost tkiva.

Loša hidratacija utiče na smanjenje nivoa koncentracije kod deteta, na njegovu sposobnost pamćenja, kao i na sposobnost učenja. Takođe, poslednjih godina je uočen značajan rast broja dece obolele od dijabetesa tipa 2. Lekari navode da se dijabetes javlja kao direktan posledica toga što deca ne piju dovoljne količine vode i sve su više gojazna zbog konzumiranja slatkih napitaka, slatkiša i brze hrane.

Većina roditelja verovatno zna da je odraslom čoveku potrebno minimum 6-8 čaša vode dnevno, ali mnogima od njih je teško da ubede svoju decu da piju dovoljno vode. Utoliko pre što današnja deca mogu da biraju, pa se obično opredele za slatke napitke kao što su čokoladno mleko ili sok, nego za vodu. U Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, više od 50% dece i adolescenata ne obezbeđuje unosom vode dovoljnu hidrataciju organizma. To može da ima opasne posledice po zdravlje.

Zato roditelji moraju da shvate značaj vode za pravilan rast i razvoj deteta i ako je potrebno da osmisle načine kako da podstaknu dete da pije više vode.

Koja je voda najbolja za piće?

Preporučljivo je deci davati prirodnu, negaziranu vodu sa adekvatnim sadržajem minerala. U želji da svojoj deci obezbede zdravu vodu za piće, roditelji često pribegavaju prokuvavanju vode iz gradskog vodovoda. Međutim, važno je imati na umu da se prokuvavanjem može rešiti problem mikroorganizama, ali se teško mogu ukloniti hemijske nečistoće iz vode.

Sa druge strane, lekari sve češće upozoravaju da flaširana voda iz plastične ambalaže nije dobra za piće, pa treba izbegavati njenu svakodnevnu upotrebu, dok izvorska voda može da sadrži puno kamenca pa joj je potrebno omekšavanje vode za piće, zbog čega bi bilo korisno nabaviti aparat za omekšavanje vode koji se lako može pronaći na tržištu.

Koliko vode treba da pije dete?

Dovoljan unos tečnosti jedan je od osnovnih preduslova zdravlja i pravilnog odgoja deteta. Vodu treba nuditi detetu od samog rođenja. Povećana potreba za unosom vode izražena je kod fizički aktivnije dece, kao i tokom leta, kada je temperatura vazduha visoka.

Dnevne potrebe deteta za vodom, posebno u prvih nekoliko godina života, znatno su veće nego kod odraslih. Konkretne potrebe zavise od nekoliko faktora:

 • od uzrasta deteta,
 • od vrste hrane koju dete jede,
 • od toga koliko je dete fizički aktivno,
 • od vremenskih uslova (temperature i vlažnosti vazduha),
 • kao i od načina odevanja.

Često se postavlja pitanje da li bebi koja sisa treba davati vodu? Majčino mleko predstavlja savršeno izbalansiranu hranu koja obezbeđuje sve nutritivne potrebe deteta. To znači da preko majčinog mleka odojče dobija dovoljnu količinu tečnosti.

Međutim, bebi bi svakako trebalo punuditi vodu između podoja. Ukoliko je beba žedna ona će da pije ponuđenu vodu, a ako nije, odbiće je. Ovo je naročito važno tokom letnjih vrućina, jer je tada teže obezbediti optimalnu hidrataciju organizma. Isto tako, u slučaju da dete ima proliv, treba mu obavezno ponuditi vodu, jer će mu ona pomoći da nadoknadi izgubljenu tečnost.

Ako se pitate koliko vode treba da pije beba ili starije dete, u nastavku pogledajte preporučene dnevne doze po kilogramu telesne mase:

 • Beba starosti 3 dana: 80 do ml tečnosti na kilogram težine;
 • Dete starosti 10 dana: 125 do 150 ml/kg
 • Dete starosti 3 meseca: 140 do 160 ml/kg
 • Dete staro 6 meseci: 130 do 150 ml/kg
 • Dete od 9 meseci: 125 do 145 ml/kg
 • Dete staro godinu dana: 120 do 135 ml/kg
 • Dete od 2 godine: 115 do 125 ml/kg
 • Dete od 4 godine: 100 do 110 ml/kg
 • Dete od 6 godina: 90 do 100 ml/kg
 • Dete od 10 godina: 70 do 85 ml/kg
 • Dete od 14 godina: 50 do 60 ml/kg

Kako podsticati dete da pije više vode

Postoje različiti načini kako da podstaknete dete da unosi više vode u organizam.

Voda sa seckanim voćem i začinskim biljem

Držite u frižideru bokal sa vodom u koju ste dodali sveže voće ili začinske biljke: kriške limuna, jabuka, pomorandži, seckane jagode ili metvicu. Na taj način voda će dobiti specifičnu aromu, pa će je dete radije piti, a istovremeno će putem vode unositi i hranljive materije sadržane u ovoj biljnoj hrani.

Voda iz flašica ili šolja specijalnog dizajna

Deca vole zabavne i atraktivne stvari, a uz neobično dizajnirane flašice ili šolje lakše će prihvatiti da piju vodu. Odvedite dete u prvu veću prodavnicu i pustite ga da samo odabere svoju omiljenu bocu. Postoji ogroman izbor: junaci iz crtanih filmova, superheroji, životinje, kamioni, automobili, princeze, vile i tako dalje.

Starijoj deci ponudite vodu sa ledom

Ako su u pitanju starija deca, stavite u čašu vode nekoliko kockica leda i dodajte slamčicu, kojom dete može da „meša“ led. Vodite računa da dete ne pije prebrzo vodu. Specifičan zvuk koji će praviti kockice leda dok udaraju o ivice čaše svideće se detetu, pa će jednom kada proba, tražiti ponovo vodu sa ledom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here