Početna Vesti Obaveštenja DNEVNIK GRADSKOG SPAVAČA – nova knjiga za tinejdžere!

DNEVNIK GRADSKOG SPAVAČA – nova knjiga za tinejdžere!

1217
0
Dnevnik gradskog spavača

Najizrazitiji predstavnik faune u gradu i okolini jeste takozvani gradski spavač. Njеgov aktivni period traje od dve nedelje do tri meseca. Preostalo vreme provodi u zimskom snu. Ova vrsta dostiže dužinu i do sto osamdeset centimetara, ali se često sreću i primerci od sto četrdeset centimetara. U normalnim uslovima on spava do podneva i budi se uglavnom da bi potražio hranu. U slučaju da ga probude ranije, on pokušava da se ugnezdi na trosed, gde ponovo tone u stanje letargije.

Upoznajte Tonija i Martija u novoj knjizi Kreativnog centra Dnevnik gradskog spavača i saznajte šta se dešava kada dva tinejdžera, zaljubljena preko ušiju i naviknuta na gradski život i spavanje do podneva, preuzmu ulogu gradskih avanturista i istraživača. I to sve zahvaljujući njihovoj baki, poznatoj fotografkinji časopisa National Geographic, koja je pravi zaljubljenik u prirodu. Kada ona povredi nogu, ova dvojica dečaka biće prisiljena da joj pomažu u njenim istraživačkim poduhvatima i otkriju čari prirode na gradskom asfaltu.

Stoga potpuno neplanirano i u početku nevoljno, Toni i Marti, pored „ljubavnih jada“ kojima su neprekidno okupirani, učestvuju i u spasavanju bakine bašte, otkrivaju nove „poznanike“ koji žive ispod i iznad zemlje, počinju da uče imena cveća, drveća i ptica. Pod bakinim vođstvom postepeno uviđaju koliko smo svi deo prirode, koliko toga imamo zajedničkog s biljkama i životinjama i šta sve možemo da naučimo od njih. Priču upotpunjuju likovi Martijeve mlađe sestre Maje, ljubiteljke buba i cveća, i Tonijevog ujaka, „stručnjaka za ženska pitanja“, čiji saveti ih uvlače u niz komičnih nesporazuma s devojčicama u koje su zaljubljeni.

Кnjiga je pisana kao dnevnik koji naizmenično vode Toni i Marti, uz dodatak raznoraznih beležaka, enciklopedijskih podataka, baštenskih saveta i predivnih ilustracija gradske flore i faune. Poseban deo u knjizi posvećen je savetima za gradske vrtlare, sa uputstvima za pravljenje kolača za ptice, fosila od pahulja, ogrlice od kestenja, parfema od poljskog cveća…

Кnjigu su napisale Zornica Hristova i Desislava Dimitrova, ilustrovala je Sijana Zaharijeva, a prevela Marija Joana-Stojadinović.

Kratke biografije pisaca

Zornica Hristova je bugarska spisateljica i prevodilac. Čuvena je po prevodima dela brojnih engleskih i američkih autora, među kojima su Džulijan Barns, Robert Frost, Oskar Vajld, Don DeLilo i drugi.
Napisala je nekoliko knjiga za decu, od kojih su dve dobile Nagradu za najbolju dečju knjigu 2014. i 2015. godine u Bugarskoj.

Desislava Dimitrova je profesor-saradnik botanike na Institutu za biodiverzitet i istraživanje eko-sistema na Bugarskoj akademiji nauka. Od 2004. godine radi kao koordinator projekta Slow Food u Bugarskoj, u okviru kojeg kombinuje svoja profesionalna interesovanja sa svojom strašću prema tradicionalnoj hrani i običajima koji su očuvani u lokalnim seoskim zajednicama.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here