Početna U svetu knjiga Poučne priče Dobro se dobrim vraća – Poučna priča

Dobro se dobrim vraća – Poučna priča

9548
1

Jedan siromašni dečak prodavao je robu od vrata do vrata kako bi se školovao i izdržavao svoju bolesnu majku. Jednog dana pošto nije imao novaca a beše baš gladan, odluči da zatraži obrok u prvoj kući na koju naiđe.

Vrata mu je otvorila jedna mlada žena, ali se on ne usudi da potraži hranu već samo čašu vode. Ona ga pogleda i shvati, da je dečak zasigurno gladan. Ubrzo, mu je donela jednu veliku čašu mleka. On brzo popi mleko, i upitao devojku, koliko treba da plati. Ona mu odgovori : „Ne duguješ ništa . Majka nas je naučila da nikad ne prihvatamo novac za dobrotu koju učinimo“. „Onda vam hvala od sveg srca „, – rekao je on i osetio da je sada jači, ne samo fizički, već i mentalno, osetio je spremnost da se suoči sa svim teškoćama koje život nosi.

Prošle su godine. Jednog dana ta dobra sada već sredovečna žena postade ozbiljno bolesna . A pošto lokalni doktori nisu mogli da joj pomognu, poslaše je u veći grad, kod specijaliste. Jedan mladi doktor, inače veoma cenjen zbog svoje stručnosti pozvan je na konsultacije. Kada je ušao u bolničku sobu, odmah je prepoznao ženu, bila je to ona ista koja je mu je pomogla, ista ona koja mu je u čašu mleka ulila svu svoju snagu i dobrotu, baš kada mu je to i bilo najpotrebnije. Doktor je bio odlučan da uradi sve i pomogne ženi da se oporavi od te teške bolesti .

Lečenje je dugo trajalo, ali zajedno su uspeli da prevaziđu bolest. Posle nekog vremena žena je dobila račun za njen tretman. Bila je vrlo zabrinuta da će račun biti toliki, da će joj trebati ostatak života da bi ga izmirila. Konačno, kada je žena pogledala račun, umesto iznosa bile su ispisane reči: „Plaćeno u potpunosti čašom mleka“.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here