Početna Vesti Obaveštenja Dve nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu

Dve nagrade za Kreativni centar na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu

1362
0

Kreativnom centru dodeljene su dve nagrade na nedavno završenom 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

  • Edicija Princeza Sofija (Princezin zakon i Princezina medalja) autorke Vesne Aleksić u opremi Dušana Pavlića sa ilustracijama Bojane Stojanović dobila je Nagradu za najlepšu dečju knjigu.
  • Nagrada za dečju ilustraciju pripala je Aleksandru Zolotiću, za ilustracije knjige Patriše Anđelković Mila, kraljica nereda (Kreativni centar, Beograd, 2018) i knjige Uroša Petrovića Neko se uselio u onu staru vilu (Laguna, Beograd, 2018).

O nagradi za najlepšu dečju knjigu na 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga odlučivao je stručni žiri u sastavu Jugoslav Vlahović, prof. FPU (predsednik), Tijana Kojić, doc. FPU i Olivera Batajić Sretenović, doc. FPU. U obrazloženju se navodi: „Knjige o princezi Sofiji opčinile su nas na prvi pogled, pa smo se pomalo osetili kao deca. Opremljene su tako da zaustave svakog posmatrača i pozovu ga da izabere baš njih u gomili knjiga.

Autorski jaka i koloristički bogata ilustracija Bojane Stojanović, sa korica nas vodi preko strana, na kojima stabilno stoje i glasno vode vizuelni deo priče, uvodeći nas u bogati svet ove princeze (kod koje, za promenu, ne dominira roze boja). Vešto iscrtani naslovi na koricama knjiga, čine vezu sa inicijalima i manjim naslovima unutar knjige, gradeći jedan novi vizuelni sloj ilustracijama. Kruna koja se na koricama pojavljuje, kao neki tajni kod za čitanje ove knjige, prepliće se sa inicijalima, udišući život slovima, tako da svako od njih postaje mala princeza, koje se možda i pokrene ako sačekate dovoljno dugo…. “

O nagradi za dečju ilustraciju odlučivao je žiri Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS u sastavu David Vartabedijan (predsednik), član Slikarsko grafičke sekcije, dr Zoja Bojić, član Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju primenjene umetnosti i Danijela Paracki, član Dizajn sekcije na 63. Međunarodnom  beogradskom sajmu knjiga 2018. godine. U obrazloženju piše: „Ilustracije Aleksandra Zolotića u ove dve različite publikacije odnose se ne samo na različiti tekst dve različite knjige već i na različitu čitalačku publiku.

Mila, kraljica nereda izdanje je za mlađe čitaoce dok je knjigu Neko se uselio u onu staru vilu sam autor teksta nazvao stimpank romanom u zagonetkama, koji je očigledno namenjen školarcima. Ilustracije Aleksandra Zolotića u obe publikacije u potpunosti odgovaraju njihovim sadržajima – u prvopomenutoj knjizi njegove kompozicije su svetle i smeštene u porodični ambijent, dok u drugoj, interaktivnoj knjizi, stariji likovi, tamniji kolorit i različiti i neočekivani eksterijeri i enterijeri odgovaraju misterioznim zagonetkama koje čitaoci zajedno sa glavnim junacima treba da reše.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here