Početna Zabava Radoznalac Edukativne aplikacije koje mogu pomoći u procesu obrazovanja deteta

Edukativne aplikacije koje mogu pomoći u procesu obrazovanja deteta

261
0

Da li ste znali da u app prodavnici danas postoji preko 500.000 aplikacija koje su namenjene deci i učenicima? One pomažu mališanima da lakše savladaju matematiku, da brže nauče da čitaju ali i da nauče različite jezike i saznaju više o kulturi drugih naroda. 

Zahvaljujući edukativnim aplikacijama možete iskoristiti tehnologiju da pomognete vašem detettu da na zabavan, zanimljiv i veoma efikasan način nauči nove stvari. 

Za većinu aplikacija vam neće biti neophodan najnoviji model pametnog telefona. To su obično male aplikacije koje nisu puno hardverski zahtevne pa mogu raditi i na starim i polovnim uređajima. Ukoliko pak želite da kupite detetu nov mobilni uređaj za školu, ne bacajte stari. Postoje firme koje rade otkup telefona i koje će vam rado za vaš stari aparat dati nešto novca.  

Evo nekoliko zanimljivih edukativnih aplikacija za koje smatramo da mogu pomoći vašem detetu u učenju.

#1 Kahoot – pustite učenike da se nadmeću među sobom

Kahoot je verovatno jedna od najpopularnijih “edtech” igara. Njena osnovna prednost je što na neverovatan način angažuje učenike, jednostavno ih tera da se nadmeću i iz njih izvlači želju za pobedom. 

Pomoću Kahoot-a možete napraviti zabavan kviz. Kada učenici budu spremni za igru oni jednostavno unose jedinstveni kod kviza. Cilj je da što je moguće pre dete da tačan odgovor na postavljeno pitanje.

Ukoliko tačno odgovori, dobiće poene, a ako tačno odgovori brže nego protivnik dobija bonus poene. Da biste postigli da deca među sobom više sarađuju, možete postaviti kviz tako da se timovi a ne pojedinci bore za titulu najboljeg. 

#2 Duolingo – najpoznatija aplikacija za učenje stranih jezika

Ukoliko želite da svoje dete podstaknete da nauči neki od stranih jezika pomoću aplikacije na mobilnom telefonu, ovo je pravi izbor za vas. Dobra stvar je što je Duolingo potpuno besplatna aplikacija, tako da vam neće biti potrebno da izdvojite dodatni novac, kao u slučaju da angažujete nastavnika. Odličan je kada su u pitanju deca predškolskog uzrasta, ali i mlađi osnovci. 

Za sada u bazi ima preko 30 dostupnih jezika za učenje. Najbolja stvar je što su časovi i lekcije kada je u pitanju Duolingo dobro organizovani i isplanirani. Svaki od kurseva ima set modula koji uključuje lekcije za svaki nivo. Kada prođete određen broj modula, naredni se otključava. 

Naravno, na početku će se polaznici kursa testirati kako bi videli koje je njihovo trenutno znanje jezika koji su izabrali za učenje. Zatim će aplikacija na osnovu algoritma ponuditi učeniku odakle treba da krene sa usvajanjem znanja. Ukoliko to žele ili nisu sigurni da su najbolje savladali određenu lekciju mogu se vratiti i ponovo je preslušati.

Napomena: Za ovu aplikaciju, ali i za sve druge koje se nalaze na ovoj listi, neće vam biti potreban pametni telefon koji ima vrhunske performanse. Ipak, ukoliko je uređaj prilično star i sporo otvara aplikacije možda bi bilo dobro razmisliti o njegovoj prodaji i kupovini novog. Ne bacajte stari telefon već na internetu potražite firme koje se bave otkupom. U pretraživaču ukucajte otkup telefona Beograd, Novi Sad ili Niš i dobićete kontakte preko kojih se možete raspitati koliko novca možete dobiti za vaš stari pametni telefon.

#3 Nearpod – kreirajte interaktivne prezentacije

Uz Nearpod možete kreirati interaktivne prezentacije. Dodavati slajd po slajd i birati već gotove šablone koje takođe možete prilagođavati vašim potrebama. Na samim slajdovima korisnici imaju mogućnost za postavljanje različitih interaktivnih aktivnosti kao što su kvizovi, ankete i pitanja. Pitanja se podešavaju tako što će svako od njih biti postavljano svim učesnicima ali i tako što se slučajnim uzorkom mogu pasti različiti pitanja različitim učesnicima u kvizu. 

Kada vaša prezentacija ili kviz budu gotovi, sve što je potrebno deci jeste da uključe svoje pametne telefone i unesu šifru kako bi krenuli sa praćenjem prezentacije odnosno učestvovanjem u kvizu. 

Sa druge strane, kada dete hoće da napravi kviz, anketu ili postavi neko pitanje, ono to može uraditi samo na svom pmetnom telefonu i neće se prikazivati na drugim mobilnim uređajima osim vašeg i deteta koje je tu akciju izvršilo. Odgovori na pitanja se automatski prikupljaju tako da odmah možete videti kako su deca odgovorila na zadatke koje ste postavili. 

#4 Poll Everywhere – kreirajte ankete i postavljajte pitanja

Poll Everywhere vam omogućava da postavljate pitanja putem weba, a učenici vaš zadataka mogu videti na svom računaru, tabletu ili pametnom telefonu, zavisno koji uređaj koji trenutno poseduju. Pitanja mogu biti koncipirana poput anketa ali i klasičnih upita kao što je: “Dajte savet kako da unapredimo nastavu.” ili “Na koji biste način voleli da prezentujemo sledeću nastavnu jedinicu?”

Na postavljene upite i zadatke učenici mogu odgovarati korišćenjem ove aplikacije, tekstualne poruke, pa čak i preko Twitter naloga, što je svakako jedna od prednosti s obzirom na tto koliko mladih ljudi koristi ovu društvenu mrežu. 

Još jedna zabavna ali i prilično važna karakteristika Poll Everywhere aplikacije je mogućnost pravljenja grafikona. Koristeći grafikone lako možete analizirati odgovore, odnosno rezultate učenika. 

#5 Google classroom – najrasprostranjenija aplikacija za edukovanje u Srbiji

Nećem, naravno, izostaviti ni jednu od najpoznatijih aplikacija kada je u pitanju edukacija dece. Pomoću Google-ove Classroom aplikacije možete pozvati učenike da prate vaše kurseve. U okviru jednog kursa ili učionice možete postavljati lekcije, zasebno ili ih grupisati, objavljivati informacije od značaja kada je kurs u pitanju ili postavljati zadatke.

Kako bi pratili nastavu učenicima moraju upisati kod učionice i naravno otvoriti gmail nalog preko koga će pristupiti kursu. Dobra stvar je što takođe te zadatke možete ocenjivati i davati učenicima povratnu informaciju o rezultatu testa koji su radili. 

Treba napomenuti da je Google Classroom trenutno u Srbiji, kada su u pitanju škole i obrazovanje na daljinu, najrasprostranjenija edukativna aplikacija. Relativno je laka za korišćenje a pruža mogućnost podešavanja jezika, što svakako omogućava lakše korišćenje velikom broju dece.

Na kraju, jedan pedagoški savet: bez ozbira da li ste roditelj školarca ili prosvetni radnik, dozvolite povremeno deci da sama predlože neku od aplikacija koja im se najviše dopada ili onu koja im je najlakša za rad. Na taj način ćete sigurno još više podstaći njihovo interesovanje i bićete zapanjeni koliko aktivni mogu biti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here