Početna Škola Edukativne igre Edukativne igre za decu koje razvijaju moć opažanja

Edukativne igre za decu koje razvijaju moć opažanja

1620
0
edukativne igre

Roditelji znaju kako je nekad teško naučiti decu da budu uredna, da svaku stvar stavljaju na svoje mesto i brinu se o svojim stvarima. Ovo se može znatno olakšati ako se vešto koriste igre za razvijanje opažanja.

Svaka stvar na svom mestu

Zatražite od dece da pogledaju oko sebe i zapamte, gde i kako stoje različiti predmeti u kući. Zatim recite deci da na trenutak izađu iz prostorije, dok vi odaberete 10-15 sitnijih predmeta iz sobe i poređate ih na sto. Zatim pozovite decu i zatražite od njih da vrate svaki predmet na njegovo mesto. Pobednik je ono dete koje što tačnije i brže vrati veći broj predmeta. Ukoliko u igri učestvuje samo jedno dete onda postavite vremensko ograničenje za ovaj zadatak.

Postoje različite varijacije ove igre, recimo možete zameniti mesta predmetima u sobi. Zadatak učesnika je da vrati zamenjene predmete na svoje mesto. Igra može trajati i celog dana, odrasli neprimetno mogu premestati stvari a deca baveći se drugim poslovima, igrama, s vremena na vreme proveravaju da li je sve na svom mestu.

Igra toliko privlači dečju pažnju da se kasnije navika održavanja reda lako stvara. Ma koliko bili zauzeti roditelji uvek mogu izdvojiti 30-tak minuta tokom dana da se poigraju sa svojom decom. Igra budi dobro raspoloženje kod dece a kod roditelja rasterećenje.

Čas veselog presvlačenja

U ovoj igri može da učestvuje cela porodica. Neko od starijih, recimo otac, prođe jedanput kroz sobu gde su se svi skupili, izlazi iz nje, i trudi se da, što je moguće brže, nešto promeni od svoje odeće, makar sitnicu, nešto što nije toliko očigledno. Tako on ulazi u sobu gde ga nestrpljivo očekuju ostali učesnici igre. Svako od njih se trudi da što pre primeti šta je on izmenio u svom izgledu i to odmah saopštava. Onaj ko je uspeo da pronađe najveći broj promena je pobednik.

Kojim glasom počinje

Ova igra pomaže da se pažljivo sluša govor i pronalaze reči na određeni glas. Ovo kod dece razvija fonetski sluh i kasnije olakšava savlađivanje pismenosti. Stavite na sto dve igračke, na primer, lutku i kamion. Neka dete kaže šta je to. Ponovite za njim: „automobil, robot“, naglašavajući prve glasove „a“ i „r“. Zatim ono treba da vam pruži igračku čije ime počinje glasom koji ste vi izgovorili.

Kasnije možete staviti pred dete, tri, četiri i više igračaka i ponoviti postupak na isti način. Kada nekoliko puta izvedete ovu igru, možete zadavati zadatke, da po celoj sobi traži predmete na slovo koje vi odredite. Možete organizovati i takmičenje, ko će prvi naći ili ko će više predmeta naći na zadati glas.

Ne mogu reći odmah

Za ovu igru potrebna je slika. Uzme se list hartije koji je dva puta širi i duži od slike i na sredini se napravi prorez širine jednog santimetra.

List se stavi na sliku pred učesnike igre i polako pomera levo desno, tako da deca postepeno vide kroz maleni prorez celu sliku. Pobednik je onaj ko prvi pogodi šta je prikazano na slici. Ova igra zahteva veliku pažnju, dobro pamćenje i dosetljivost.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here