Početna Zdravlje Zdravlje dece Ekcem kod beba i dece – uzroci i simptomi

Ekcem kod beba i dece – uzroci i simptomi

7692
0

Ekcem je kožno oboljenje koje se često javlja kod beba i male dece, a naročito je prisutan ekcem kod beba koje sisaju. Ekcem predstavlja jedan oblik atopijskog  (alergijskog) dermatitisa, a vrlo često javlja se u kombinaciji sa drugim atopijskim (alergijskim) manifestacijama, kao što je alergijska astma ili kožni osip.

U ovom tekstu saznaćete sve o uzrocima i manifestacijama ovog neugodnog kožnog oboljenja sa kojim mnoga deca imaju problem, pa ćete moći da na adekvatan način reagujete kako biste vašu decu zaštitili od ekcema.

Zašto se javlja alergijska rekacija?

Do alerigijske rekacije kod deteta dolazi u trenutku kada imunološki sistem pogrešno proceni da je određena supstanca (alergen) štetan i opasan po organizam, i počinje da se protiv te supstance bori IgE antitelima. Tako dolazi do ispuštanja hemijske materije histamina iz krvnih ćelija, usled čega se javljaju simptomi tipični za alergijsku reakciju, poput oticanja, svraba, osipa na koži…

Šta je u stvari ekcem?

Ekcem nastaje kao posledica pogrešne reakcijeimunološkog sistema. To je proces na koži sa crvenkastim pločastim promenama koje se javljaju najpre na obrazima i bradi, imaju progresivni karakter i često se proširuju na regiju lica, obraze, čelo, vrat, ruke, noge. Promene najčešće nastaju na mestima pregiba na koži.  Prate ih druge manifestacije – otok, uz koji istovremeno idu crvenilo i svrab, nakon čega dolazi do pojave sitnih mehurića koji posle izvesnog vremena počinju da pucaju, da bi se na kraju na oboleloj regiji kože stvorile kraste.

Neke od najčešćih promena na bebinoj koži koje mogu ukazivati na ekcem su:

  • Ako je bebina koža suva i peruta se,
  • Ako se u naborima kože pojavljuje crvenilo,
  • Ako se simptomi pogoršavaju ukoliko se beba nađe u blizini nekog potencijalnog alergena,
  • Ako se beba često češe.

Češanjem, dete će još više pogoršati stvari – posledica mogu da budu virusne, gljivične ili bakterijske infekcije kože.  Reakcija zatim zataji, ali posle izvesnog vremena ekcem ponovo bukne. Ove promene kod velike većine dece nestaju krajem treće ili u četvrtoj godini, a nakon njih koža će izvesno vreme da bude suva, da se peruta i ljušti.

Ekcem kod beba uzrok

Na pojavu ekcema utiču brojni faktori u kombinaciji genetskih i spoljnih činilaca. Oboljenje se najčešće javlja kod beba starih 2-3 meseca, a dosta ređe u kasnijem uzrastu. Može se javiti i u drugoj ili trećoj godini života deteta, ali ti su slučajevi retkost.

Uzročnici nastanka ekcema su alergeni u određenoj hrani i detetovom okruženju. To mogu da budu: odeća od sintetike, kupke, sapuni,  kao i faktori iz atmosfere (vlažnost vazduha, prašina, grinje). Poseban problem predstavlja znojenje, jer iritira obolelo mesto i pojačava svrab, pa su simptomi još izraženiji i postoji opasnost od infekcije.

Najčešći alergeni su: Polen drveća, polen trava i korova, prašina, kućne grinje, dlake kućnih ljubimaca, ujedi insekata, industrijska i kućna hemija, određeni lekovi. Posebnu kategoriju čini hrana, zbog čega o ishrani malog deteta jako morate voditi računa.

Zaštitite svoje dete od alergija

Postoje brojni načini da zaštite svoje dete od negativnih uticaja spoljašnjih činilaca koji mogu izazvati ekcem.

  • Ukoliko kod članova porodice postoji istorija alergijskih oboljenja nemojte u kući ili stanu držati kućne ljubimce.
  • Ukoliko tokom trudnoće žena konzumira raznovrsne namirnice, može da se poveća otpornost deteta prema alergijama. Ne postoji nijedna naučna studija čiji rezultati mogu da dovedu u vezu konzumiranje neke zdrave namirnice tokom trudnoće sa kasnijom pojavom alergije kod deteta.
  • Naravno, konzumiranje alkohola i pušenje cigareta u trudnoći su strogo zabranjeni.
  • Nemojte da bebi pre prvog rođendana dajete kravlje mleko, belance jajeta, jagodičasto voće, kikiriki, med i sve druge namirnice za koje znate da mogu da budu alergeni.
  • Uključite u detetov jelovnik puno svežeg voća i povrća. Ove namirnice bogate su antioksidantima, vitaminima i mineralima koji jačaju imunitet, što je i najbolja zaštita od alergija.

Kako zaštititi dete od grinja?

Jedan od čestih uzročnika alergijskih rekacija, ekcema i astme kod dece jesu kućne grinje. Broj dece koja imaju problema sa alergijom na grinje višestruko se uvećao u poslednje dve decenije. Dupla prozorska stakla, centralno grejanje, ali pre svega činjenica da veći deo vremena provodimo u zatvorenom prostoru, stvorili su idealnu sredinu za razvoj grinja. U ovakvim nezdravim uslovima deca koja imaju problem sa ekcemom osećaju pojačani svrab, dok se kod astmatičara javlja otežano disanje.

Temeljno usisavanje i redovno korišćenje paročistača, često otvaranje prozora i provetravanje prostorija, što manje tepiha u kući, redovno pranje posteljine i peškira na temperaturi od 60 stepeni, najbolji su načini da se oslobodite ovih gadnih mikroorganizama.

Naslovna fotografija: babycentre.co.uk

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here