Početna Porodica Saveti Emotivni razvoj deteta: Zabrinutost kod dece

Emotivni razvoj deteta: Zabrinutost kod dece

2450
0

Postoje deca kod koje se dešava da ispoljavaju zabrinutost zbog nekih, za roditelje, nebitnih stvari. Zabrinutost kod dece može se javiti iz najrazličitijih razloga. Ako roditelji primete da njihovog mališana nešto muči i opterećuje, oni ne bi smeli takvo ponašanje da ignorišu, a naročito ne bi trebali da se podsmevaju detetu zbog njegove zabrinutosti jer smatraju da ona nije opravdana i da je to što muči dete potpuno nevažno.

Veoma je značajno da u tom slučaju roditelji uzmu u obzir jednu činjenicu: odrasli gledaju na svet iskusnim očima, a deca su iskusila samo mali delić tog iskustva i zato je njihov pogled na svet drugačiji.

A u situacijama kada je dete zabrinuto, onda i roditelji počnu da brinu. Kako roditelji mogu da pomognu zabrinutom  detetu? Pročitajte redove koji slede.

Pažljivo slušajte šta vam dete priča i utvrdite konkretan razlog njegove zabrinutosti

Relativno su česte situacije kada ono što dete želi da ispriča svojim roditeljima bude pogrešno protumačeno sa njihove strane. Recimo, ako ste uočili da vašeg mališana muči ekološka katastrofa za koju je čuo na televiziji, pokušajte da otkrijete šta je zapravo to što ga zabrinjava u vezi sa ekološkim stanjem na planeti.

Deca ne mogu dobro da rasuđuju i često se dešava da pogrešno razumeju ono što odrasli pričaju na televiziji, ili pišu u novinama. U takvom slučaju dete počinje da brine kako će preživeti u situaciji velike planetarne katastrofe koja je na pomolu, ne shvatajući da je ta zabrinutost nepotrebna i da je katastrofa o kojoj odrasli pričaju hipotetička.

Umirite dete primerima iz situacija kroz koje ste zajedno prošli

Nakon što utvrdite konkretan razlog detetove zabrinutnosti, povežite tu situaciju sa njegovim pređašnjim iskustvima. Ponavljanje da će“ sve biti u redu“ i da „to nije pravi razlog za birgu“ nije dovoljno da bi se dete rasteretilo briga. Zato roditelji treba da uvere dete da ukoliko i nastane neka nepredviđena okolnost, rešenje uvek postoji.

Podsetite dete na neke neprijatne situacije koje ste zajedno prošli i uspešno ih rešili. Na primer, kada vam je izgorela sijalica u sobi i ostali ste u mraku, vi niste seli u fotelju i počeli da brinete, već ste otišli u prodavnicu, kupili drugu sijalicu i zamenili staru. Ili kada vam se probušila guma na automobilu, vi ste odmah parkirali auto, podigli ga dizalicom i postavili rezervni točak. Onda ste se odvezli do vulkanizera koji je zakrpio probušenu gumu.

Na ovaj način mališan će postepeno početi da shvata da se mnoge naizgled nerešive situacije ustvari veoma lako mogu rešiti. Samo je potrebno da iskoristimo naša znanja i naše veštine ili da se obratimo za nečiju pomoć.

Ako dete ne prestaje da bude zabrinuto, preispitajte okolnosti, možda je u pitanju neki drugi problem

Mnoge su situacije u kojima mala deca jednostavno izmišljaju problem. Takav je slučaj onda kada nisu u stanju da roditeljima objasne šta je to što ih zaista opterećuje. Tako, iza zabrinutosti vašeg deteta može ustvari stajati osećaj usamljenosti. Takođe, to može biti način na koji dete želi da privuče vašu pažnju, jer  smatra da mu ne posvećujete dovoljno vremena. Neka deca ovako pripremaju teren da roditeljima saopšte neki krupniji problem, onda kada ne znaju ili nemaju hrabrosti da to direktno kažu.

U svim ovim situacijama najbitnije je da roditelji dobro razumeju šta je uzrok takvog detetovog ponašanja i da se maksimalno posvete zajedničkom rešavanju tog problema. Pored toga, neophodno je da unaprede svakodnevnu komunikaciju sa svojim detetom, kako ono ne bi ponovo bilo prinuđeno da se uz pomoć trikova približi njima. Jer svakom detetu su potrebni roditeljska ljubav i pažnja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here