Početna Zdravlje Zdrav život Ešerihija koli (Escherchia coli) – uzroci, simptomi i lečenje infekcije

Ešerihija koli (Escherchia coli) – uzroci, simptomi i lečenje infekcije

344
0
ešerihija-koli-infekcija-bol
Pexels.com

Ešerihija koli (E. coli) je bakterija koja je deo normalne crevne flore kod čoveka i životinja. Premda je ova bakterija u većini slučajeva bezopasna, pa čak i korisna (pomaže u procesu varenja), određeni sojevi E. coli mogu da izazovu infekcije i nelagodne simptome poput dijareje, grčeva i bolova u stomaku. 

Neke infekcije Ešerihijom mogu biti jako opasne, pogotovo kada se manifestuju u respiratornom, urinarnom i crevnom traktu. Iako se upale koje Ešerihija izaziva često povezuju sa simptomima trovanja hranom, treba biti svestan i ovih drugih, opasnijih simptoma.

E. coli je bakterija u obliku štapića iz porodice Enterobakterija (Enterobacteriaceae). Može da živi u okruženjima sa ili bez vazduha. Postoje sojevi koji mogu u organizmu napraviti tzv. Shiga toksin, otrov koji oštećuje sluznicu creva. STEC soj (Shiga toxin-producing E.Coli) može da izazove velike zdravstvene tegobe, uključujući povraćanje, umor, temperaturu i bolove u stomaku.

Još jedan izrazito opasan tip bakterije je O157:H7, koji izaziva krvavu dijareju i jake grčeve u stomaku. Konfuzija, krvarenje, pa čak i akutna insuficijencija bubrega kod dece mogu se javiti kao posledica ovog soja ešerihije. 

Da li postoje rizične grupe, po kojim simptomima da prepoznate infekciju E. coli i koje mere treba preduzeti u lečenju? Odgovore na ova i druga pitanja o Ešerihiji koli pronaći ćete u nastavku teksta. 

Ko se može zaraziti E. coli?

Svako ko dođe u kontakt sa sojem E. coli koji izaziva bolest može se zaraziti. Posebnom riziku su izloženi novorođenčad i deca, stariji ljudi, kao i svi oni koji imaju oslabljen imunitet, poput onkoloških pacijenata, dijabetičara, osoba sa HIV-om i trudnica. Urinarne infekcije tokom trudnoće mogu biti komplikovane, jer su žene u drugom stanju posebno osetljiva grupa, pa ukoliko primete bilo koji simptom neizostavno bi morale da se jave svom ginekologu i lekaru.

Simptomi infekcije Ešerihije koli

Infekcije koje izaziva bakterija Ešerihija koli možete prepoznati po sledećim simptomima:

 • jaki bolovi u stomaku i grčevi
 • dijareja koja varira od vodene do krvave stolice
 • umor
 • gubitak apetita
 • mučnina
 • povraćanje
 • blago povišena temperatura (do 38,5 stepeni) – ovaj simptom može izostati

Kada dođe do upale urinarnog trakta, znaci koji ukazuju na infekciju Ešerihijom koli su učestalo mokrenje, pečenje prilikom uriniranja, kao i povišena temperatura.

U većini slučajeva, infekcije su blage i bez ozbiljnijih posledica po zdravlje. Uz preporučeno odmaranje i uzimanje dosta tečnosti, simptomi se mogu povući i u roku od 10 dana. Međutim, neki sojevi izazivaju ozbiljne tegobe, pa čak i komplikacije opasne po život, kao što je hemolitičko-uremijski sindrom, koji može dovesti do otkazivanja bubrega i smrti.

Šta uzrokuje infekciju E. coli?

Vrlo je lako inficirati se Ešerihijom koli, ukoliko u telo unesete čak i malu količinu ove bakterije putem kontaminirane hrane, zagađene vode, ali i usled nepravilne higijene

bol-u-stomaku-ešerihija
Pexels.com

Kontaminirana hrana

Do zaraze najčešće dolazi jedenjem sledećih namirnica:

 • meso koje nosi Ešerihiju koli, uglavnom mleveno i nedovoljno termički obrađeno meso (E. coli se ubija kada je meso temeljno kuvano)
 • neobrađeno, tj. nepasterizovano mleko, koje nije prokuvano tako da se ubiju bakterije
 • zagađeno voće i povrće
 • nepasterizovani voćni sokovi, jogurt i sir napravljeni od sirovog mleka

Kontaminirana voda

Voda koja sadrži Ešerihiju vodi kao što je voda iz bazena, ribnjaka, jezera. E. coli u izmetu životinja i ljudi može završiti u svim vrstama izvora vode uključujući bare, jezera, potoke, reke, bunare, bazene/dečje bazene, pa čak i u lokalnim gradskim vodovodima koji nisu dezinfikovani. Ako progutate kontaminiranu vodu, možete se razboleti.

Kontaminirane ruke

Ešerihija koli može inficirati urogenitalni trakt ako se prenese iz crevnog trakta, gde se inače normalno nalazi, usled neadekvatnog korišćenja toaleta. Takođe, može se preneti sa ruku direktno u usta ili na hranu koju jedete. Važno je na pravilan način prati ruke nakon pražnjenja creva, uriniranja, promene pelena bebi, ali i ako mazite životinje u zoo vrtu ili na farmi. 

Uvek dobro i detaljno operite ruke pre i posle kuvanja, a naročito ako rukujete sirovim mesom. 

Ako ste bili zaraženi E. coli, snažno operite ruke sapunom i očistite ispod noktiju gde se bakterije mogu uhvatiti. Osušite ruke papirnim ubrusima umesto platnenim peškirima kako biste izbegli prenos bakterija.

Ešerihija koli – lečenje 

Prvi korak u lečenju infekcije izazvane Ešerihijom koli jeste pravilno dijagnostikovanje. Laboratorijskom analizom urina i uzorka stolice lako se može utvrditi da li ste zaraženi ovom bakterijom. Većina crevnih infekcija koje uzrokuje Ešerihija srećom se povlače same od sebe. Oporavak se može ubrzati uzimanjem dosta vode, na ovaj način nadoknadićete tečnost izgubljenu usled dijareje i/ili povraćanja. Takođe, odmorite se što je više moguće.

Nakon što primetite znake boljitka, držite se posebnog dijetetskog režima dok potpuno ne ozdravite. Preporučuje se konzumiranje hrane sa malo vlakana, jedite pirinač, jaja, tost hleb, krekere i neko vreme izbegavajte mlečne proizvode. Masna hrana, namirnice sa visokim sadržajem vlakana i svi proizvodi od mleka mogu pogoršati simptome infekcije.

Kod nešto težih oblika koje prati intenzivnija dijareja, od pomoći može da bude antibiotska terapija. Međutim, kod upala koje prati povišena temperatura i krvava stolica antibiotici se nikako ne preporučuju, jer postoji mogućnost da je reč o STEC soju Ešerihije. U tom slučaju terapija antibioticima ne pomaže, već naprotiv, pogoršava situaciju. 

Kod urinarne infekcije izazvane Ešerihijom od pomoći mogu da budu sledeći prirodni lekovi:

 • uvin čaj, čaj od brusnice, peršuna i drugi antimikrobni čajevi
 • ulje divljeg origana, takođe ima antimikrobno dejstvo zbog svog aktivnog sastojka – karvakrola, koji je delotvoran u lečenju Ešerihije koli, pa čak i onih sojeva koji su rezistentni na antibiotike
 • sirov beli luk, koji je prirodni antibiotik i pomaže u jačanju imuniteta
 • prirodni probiotici poput jogurta, kao i vitamin C (u ishrani i putem suplemenata)

Obratite se svom lekaru u vezi sa infekcijom E. coli ako:

 • imate dijareju duže od tri dana 
 • osećate se veoma umorno
 • imate krvi u stolici
 • imate mnogo napada povraćanja
 • Imate groznicu veću od 38 stepeni
 • Ne mokrite mnogo
 • Gubite ružičastu boju na obrazima i unutar donjih kapaka.

Pošto obavite sve potrebne laboratorijske analize i testiranja, nakon pregleda i konsultacija sa lekarom ćete dobiti odgovarajuću terapiju kako biste se rešili Ešerihije koli.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here