Početna Porodica Tatin i mamin kutak Gde se dede Mornar Popaj?

Gde se dede Mornar Popaj?

6641
0

Mornar Popaj, pre samo 15-ak godina bio je jedan od najpopularnijih likova mnogih stripova i crtanih filmova.

Verujemo da se mnogi od vas rođenih 70-ih i 80-ih godina, još uvek sa oduševlјenjem ali i sa nekom setom prisećaju avantura ovog prgavog i smešnog mornara, debelih podlaktica, na kojima je istetovirano sidro. Možda ćete u znak sećanja na svoje detinjstvo želeti da saznate kako se i gde „rodio“ vaš lјubimac.

Neobično „rođenje“

Popajev  otac je  bio Elzi  Krajsler  Segar. Pre nego što je stvorio Popaja radio je na stripu u kome su glavne ličnosti bile Oliva, crna i mršava devojka s velikim stopalima, njen brat Kastor i njen momak Pera, poznat kao žderonja i lenčuga. Strip koji se zvao „Pozorište Timbl“ pojavlјivao se u listu „Nјujork Ivning Standard“.

Jednoga dana, ili tačnije rečeno 17. januara 1929. godine u stripu se pojavio i Popaj.

Naime, Oliva i Kastor želeli su da se svojim brodom prošetaju morem do Afrike. Ali nisu imali iskusnog mornara. Potražili su ga u luci. Na keju su primetili jednog neobičnog čoveka, tetoviranih ruku, s lulom u zubima. Kad su ga upitali da li je on mornar, ovaj je odgovorio: „Zar je moguće biti kauboj sa ovakvom njuškom?“

Prvo pojavljivanje Mornara Popaja u stripu

Zvezda stripova

Tako je Popaj ušao u strip da bi za kratko vreme, zahvalјujući svojoj pesnici iz koje sevaju munje, postao Olivin verenik, dok se Pera zadovolјio da ostane proždrlјivi i lenji prijatelј.

Iz godine u godinu pustolovine mornara Popaja koji guta konzerve spanaća, što mu daje herkulovsku snagu, postaju sve raznovrsnije i uzbudlјivije.

Stripovi doživlјavaju veliki uspeh. Godine 1933. Popaj se pojavlјuje i na filmu. I tu je stekao veliku popularnost. Snimaju se serije filmova o njemu.

Popaje, ti si lud

Svaki od ovih filmova predstavlјa događaj koji se lako ne zaboravlјa, pa bez obzira da li se radi o sramežlјivom Popajevom udvaranju  svojoj  večitoj verenici Olivi, ili pak o njegovim krošeima kojima nokautira sve njene udvarače ili mangupe koji se rugaju debelom prijatelјu Peri Žderi.

Popaj je postao besmrtan, a njegova pesma „Popaju ti si lud, Oliva te traži svud“ postala je popularna na svim kontinentima. Zanimlјiv je i Popajev glas. On već decenijama govori promuklim glasom koji je karakterističan za sve pomorce. Taj dubok glas je crtanom junaku godinama poklanjao glumac Hari Foster Velč.

Da se Popaj prilagođavao svakom vremenu govori i činjenica da se Popaj odomaćio i na malim ekranima. Svake godine o njemu se snimalo preko 50 crtanih filmova.

Spomenik u Teksasu

Popaj, iako još živ, ima i svoj spomenik koji se nalazi u Teksasu, u Kristal Sitiju. Podigli su ga stanovnici ovog grada  koji su uglavnom proizvođači spanaća. Oni su se obogatili zahvalјujući tome što su se mnogi ugledali na Popaja, pa stalno troše spanać.

A gde se dede Popaj?

Gde nestade ovaj nama dragi lik sa malih ekrana, da li je to neko odlučio da je loš uzor, nasilnik koji bi verovatno negativno uticao na našu decu. Verovatno se smatra u tim visokointelektualnim krugovima koji se bave uređivanjem programskih šema da rijaliti programi zadovoljavaju sve potrebe svih slojeva stanovništva. Da su emisije ovakvog tipa dostojna zamena kulturno-obrazovnom programu kakav je nekad postojao. Čime to hranimo našu decu, ili još bolje, zašto?

Ja bih lično voleo da se vrati, i da sa sobom povede i ostalo društvo, Mikija i Šilju, Paju Patka, Toma i Džerija, Duška Dugouška, Atomskog mrava… i ostale crtane junake iz mog detinjstva od kojih sam mnogo naučio, o drugarstvu, poštenju, ljubavi…

Vrlo je verovatno da će u skorijoj budućnosti Popaj uspeti da prebrodi ovu trenutnu krizu, bilo ih je i ranije a njegov veliki povratak bi mogao da izgleda ovako:

Napravite mali eksperiment

Televizija kao informativno sredstvo sve više gubi svoj uticaj pojavom interneta. Na internetu za razliku od televizije mi smo ti koji uređujemo program, mi biramo. Postoji sajt, a svi ga znamo kao najveću bazu multimedijalnog sadržaja zove se YouTube, i sadrži gotovo sve epizode, gotovo svih crtanih filmova koji su ikada emitovani na TV-u.

Ne dozvolimo da nam mute mozak i nama i našoj deci, probajte, pustite im Mornara Popaja, Mikija, Šilju i ostale crtane junake iz našeg detinjstva, brzo će zaboraviti ostalo smeće sa malih ekrana. Deca vrlo lako uoče kvalitet i uvek naprave pravi izbor, pod uslovom da im dozvolimo da biraju.

Probajte recimo ovom kompilacijom crtanih filmova, svi su na srpskom jeziku.
Kod mene je uspelo, a kod vas?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here